Έχουν περάσει από τα μικροσκοπικά χέρια των περισσότερων παιδιών. Είχαν όμως τις συνηθισμένες μορφές που κυριαρχούν στα όνειρα των πιτσιρικάδων. Αστυνομικοί, αστροναύτες και καουμπόηδες, αντιπροσώπευαν συνήθως τα playmobil. Ο Στέλιος Μυλωνάς είχε διαφορετική άποψη.

Λάτρης της ιστορίας και των συγκεκριμένων παιχνιδιών, άρχισε να φτιάχνει φιγούρες από διάφορες περιόδους στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Κάπως έτσι, ο Νίκος Ξυλούρης στέκεται δίπλα στον Τσε Γκεβάρα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάνει... παρέα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και από μακριά τους «παρακολουθούν» ο Ηρακλής, ο Δίας και η Ηρα.

Οι φιγούρες του Στέλιου Μυλωνά σκιαγραφούν ιστορικές στιγμές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και τέχνη, με ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του ιδίου (και του μεγάλου φαν κλαμπ του) να καταλαμβάνει η γενέτειρά του, η Κρήτη. «Η αλήθεια είναι ότι οι Κρητικοί μου, ιδιαίτερα η φιγούρα του Ν. Ξυλούρη, “Ψαρονίκου” όπως τον λέει και η κόρη μου, έδωσε την ώθηση στην σελίδα να γίνει πιο γνωστή.


Πράγματι θεωρώ ότι η φιγούρα ήταν πολύ πετυχημένη, και μιας και είναι ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδιστές της Κρήτης και όχι μόνο, έκανε τον γύρω του διαδικτύου σε χρόνο μηδέν. Είναι η φιγούρα που απέσπασε τα περισσότερα Like, τις περισσότερες κοινοποιήσεις και τα καλύτερα σχόλια», εξηγεί ο ίδιος στο popaganada.

H θεματολογία του Μυλωνά δεν έχει όρια, ξεκινά από τον Δία, τον Che Guevara και το Zapata και φτάνει μέχρι την Σφαγή του Sharpeville και τον Ben E. King. «Δεν προσανατολίζομαι όμως τόσο σε χρονικές περιόδους, αλλά περισσότερο σε θεματικές ενότητες. Γι’ αυτό έχω μία ποικιλία που περιλαμβάνει από Θεούς της Μυθολογίας, Αγίους μέχρι και τραγουδιστές. Έτσι και αυτός που παρακολουθεί την σελίδα μου δεν πλήττει, μπορεί να δει από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μέχρι και τον Slash των Guns and Roses».


"Δεν πιστεύω ότι μιλάμε για κάτι που απευθύνεται μόνο σε παιδιά, γιατί το παιδί χρειάζεται βοήθεια να αποσυναρμολογήσει τις φιγούρες, χρειάζεται μια βοήθεια. Όσοι ασχολούμαστε με τη μετατροπή των Playmobil είμαστε όλοι “μεγάλα” παιδιά" λέει ο Στέλιος Μυλωνάς, υπενθυμίζοντάς μας ότι – όσο εκείνος έκανε κυριολεκτικά και μεταφορικά «παπάδες» με τα φιγουρίνια του – οι δικοί μας γονείς έκαναν τον αγώνα τους μέχρι να καταλάβουμε πως τα playmobil δεν είναι φαγώσιμα.