Σχετικά με τη μπύρα και το κρασί, οι περισσότεροι γνωρίζουν μονάχα ποια είναι η αγαπημένη τους ετικέτα και σε ποια βινερία θα βρουν το μπουκάλι της καλύτερης εσοδείας του αγαπημένου τους κρασιού...

Για τα πιο δημοφιλή όμως αλκοολούχα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν είναι ευρέως γνωστά ή ακόμα και αν είναι γνωστά, φαινομενικά δεν δείχνουν να ενδιαφέρουν τόσο πολύ. Και όμως, πάντα καλό είναι να γνωρίζουμε μέχρι που φτάνουν τα πλεονεκτήματα του κρασιού, που αρχίζουν τα μειονεκτήματα της μπύρας και ποια χώρα βγάζει τον καλύτερο ζύθο και οι αμπελώνες ποιου τόπου χαρίζουν κρασί αξίας χιλιάδων δολαρίων.

Η κατανάλωση αλκοόλ και ο κόσμος

Η νόμιμη ηλικία για την κατανάλωση αλκοόλ ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το όριο ηλικίας είναι τα 16 χρόνια, στον Καναδά τα 18, στην Ασία τα 20 και στις ΗΠΑ τα 21. Οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπύρας ανά κεφάλι, είναι η Τσεχία, η Ιρλανδία και η Γερμανία.

Οι τρεις δε χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία και οι 3 πρώτες χώρες στην παραγωγή της μπύρας είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Γερμανία ωστόσο, έχει τις περισσότερες ζυθοποιίες στον κόσμο, που φτάνουν τις 1.200, με τις ΗΠΑ να έχουν συνολικά μόνο 350. Τέλος, οι τρεις χώρες μεγαλύτερες παραγωγοί κρασιού είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Η καλύτερη μπύρα

Ο τίτλος της καλύτερης μπύρας είναι φυσικά δύσκολο να αποδοθεί σε μια χώρα καθώς είναι πολλές εκείνες που σθεναρά και δικαίως διεκδικούν τον τίτλο. Το European Beer Star αποδίδεται στη μπύρα βάση της γεύσης και της ποιότητας αυτής. Τα τελευταία αποτελέσματα ανέδειξαν νικήτρια χώρα στην κατηγορία της επιλογής των καταναλωτών τις ΗΠΑ, ενώ το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία πήγαν στη Γερμανία.

Η χειρότερη μπύρα

Σε έρευνα σχετική με τη χειρότερη μπύρα του κόσμου, που διεξήχθη σε πάνω από 80 χώρες και 2.000 άτομα, τα αποτελέσματα βγάζουν άκρως ενδιαφέροντα πορίσματα. Στην κύρια ερώτηση «ποια είναι η χώρα με τη χειρότερη μπύρα» την πρώτη θέση στην κατάταξη πήραν οι ΗΠΑ, με την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιταλία να ακολουθούν. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ έλαβαν εύσημα για 50 από τις ετικέτες τους.

Περίεργες μπύρες

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός όσων προτιμούν την μπύρα, αυξάνει την πίεση στις εταιρείες παραγωγής για καινοτομία στον τομέα της μπύρας. Μερικές φορές, ο ανταγωνισμός κάνει τις εταιρείες να ξεφεύγουν από τα λογικά όρια και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μια μπύρα από την Καμπότζη της Αφρικής.

Η μπύρα λέγεται Tarantula Brandy και περιέχει στη σύστασή της ένα λικέρ από ρύζι, αρωματισμένο από νεκρές ταραντούλες! Ακόμα ένα παράδειγμα «παράξενης» μπύρας είναι η Kwispelbier, η οποία παράγεται σε μια μικρή ζυθοποιία της Ολλανδίας, διαφημίζεται ως η μπύρα για τον «καλύτερό σας φίλο» και ουσιαστικά πρόκειται για μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, σχεδιασμένη για σκυλιά!

Τα μειονεκτήματα της μπύρας

Πάρα τους εκατομμύρια θαυμαστές της μπύρας, το ποτό έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πρώτο και κύριο αυτών είναι η «μπυροκοιλιά» που προκαλεί η εκτεταμένη κατανάλωσή της. Εκτός αυτού, η μπύρα περιέχει συστατικά που διεγείρουν την έκκριση του γαστρικού υγρού του στομάχου, το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει καούρες. Η άκριτη κατανάλωση μπύρας μπορεί επίσης να προκαλέσει υπέρταση αλλά και αφυδάτωση, ακόμα και αν οι περισσότεροι την πίνουν για να «ξεδιψάσουν».

Επιπλέον, η χρόνια και συχνή κατανάλωση της μπύρας –όπως και κάθε είδους αλκοόλ- δύναται να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι. Τέλος, το μεγαλύτερο αρνητικό της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η επίδραση στην συμπεριφορά στο τιμόνι, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων που είναι αποτέλεσμα μεθυσμένης οδήγησης.

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό

Οι μελέτες που αποδεικνύουν το καλό που κάνει το κόκκινο κρασί στην καρδιά είναι ουκ ολίγες. Αυτή η θετική δράση του κρασιού αποδίδεται στα φλαβονοειδή που έρχονται από τη φλούδα και τη σάρκα των σταφυλιών και έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως το κόκκινο κρασί αναχαιτίζει την εξέλιξη όγκων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καρκίνων, ενώ βοηθάει στη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Τέλος, όπως σε κάθε περίπτωση, όσο καλό και να μας κάνει το κρασί, θέλει και αυτό το μέτρο του. Δυο ποτήρια κρασί την ημέρα για τους άντρες και ένα ποτήρι για τις γυναίκες είναι η ιδανική ποσότητα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Καλύτερες περιοχές παραγωγής κρασιού

Η περιοχή του κόσμου που ευθύνεται για το καλύτερο κρασί είναι το Bordeaux της Γαλλίας και εκεί θα βρείτε 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα από αμπελώνες της καλύτερης ποιότητας. Το Bordeaux παράγει κάθε χρόνο μέχρι και 960 εκατομμύρια μπουκάλια κρασί, κυμαινόμενα από το πιο απλό καθημερινό κρασί μέχρι κρασί της καλύτερης ποιότητας του οποίου το ένα μπουκάλι μπορεί να πωληθεί για δεκάδες χιλιάδες δολάρια.