Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες σοβαρές ασθένειες του αίματος. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Μονάχα το 25% των ασθενών βρίσκει συμβατό μόσχευμα μέσα από την ίδια την οικογένεια του. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, η μόνη ελπίδα είναι η Εθνική, καθώς και η Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. 

Το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι ασθενείς ένα συμβατό μη συγγενή δότη γίνεται φανερό από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε κατάλληλο δότη ούτε ανάμεσα στους 20 εκατ. εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Οι πιθανότητες βελτιώνονται, όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή ομοεθνών εθελοντών καθώς οι γενετικές ομοιότητες προσφέρουν μεγαλύτερη ιστική συμβατότητα μεταξύ δύο μη συγγενών ατόμων. 

Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης ενημέρωσης του κοινού τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος. Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου. Ως αποτέλεσμα, η εθνική μας δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. 

Το Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ

Το Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και στηρίζει τη βιωσιμότητα του σε χορηγίες και δωρεές. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέλκυση και ενημέρωση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μέσα από τη λειτουργία ενός αρμόδιου κέντρου το οποίο δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και εγγραφή πολιτών στην Εθνική Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών και, κατ’ επέκταση, στην αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW). 

Η ίδρυση του ΚΕΔΜΟΠ έχει ως αφετηρία την ανάγκη μεταμόσχευσης ενός παιδιού το 2007, που έπασχε από λευχαιμία. Ως αποτέλεσμα, το 2008 ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) καθ. Ν. Ζούμπος και ο υπεύθυνος της Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών αναπλ. καθ. Α. Σπυριδωνίδης, με την αρωγή των κ. Π. Κωστέα (διευθυντή του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στην Κύπρο) και καθ. Β. Αναστασόπουλου (αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών) σχεδίασαν μια νέα δομή με στόχο την ενημέρωση και προσέλκυση δοτών. 

Τον Ιανουάριο του 2010 εγκρίνεται η λειτουργία του ΚΕΔΜΟΠ από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ξεκινά η εγγραφή των εθελοντών δοτών στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή BMDW. Το ΚΕΔΜΟΠ διευθύνεται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο και λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών & Λευχαιμιών (ΜΜΜΟ), του Αιματολογικού Τμήματος του ΠΓΝ Πατρών, το οποίο αποτελεί μία από μονάχα τρεις μονάδες ενηλίκων στην Ελλάδα με οριστική άδεια λειτουργίας, που διαθέτει και άδεια να διενεργεί μεταμοσχεύσεις από δότες μυελού των οστών της Παγκόσμιας Δεξαμενής Δοτών. 

Στο πλαίσιο λειτουργίας του, το ΚΕΔΜΟΠ αναλαμβάνει δράσεις για:

* Την ευαισθητοποίηση κοινωνίας και την απομυθοποίηση της δωρεάς μυελού των οστών.

* Την αύξηση εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

* Την ιστική τυποποίηση (HLA) των εθελοντών δοτών.

* Την εξεύρεση οικονομικής υποστήριξης για τις λειτουργικές δαπάνες του Κέντρου και την υψηλή δαπάνη της ιστικής τυποποίησης (HLA) των εθελοντών δοτών.

* Τη διακίνηση των μοσχευμάτων από τους δότες του στους ασθενείς ανά τον κόσμο. 

Το έργο του Χάρισε Ζωή - ΚΕΔΜΟΠ

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα το Χάρισε Ζωή, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στρατηγικές συνεργασίες, που καλύπτουν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο αλλά και το εξωτερικό, έχει κατορθώσει να εγγράψει περί τους 5.000 εθελοντές δότες στην Εθνική Δεξαμενή Δοτών και να καλύψει τα αυξημένα έξοδα τυποποίησης αυτών με ίδιους πόρους. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, το Νοέμβριο του 2012 βρέθηκε ο πρώτος συμβατός δότης του Χάρισε Ζωή με έναν Έλληνα ασθενή. Το 2013 το κέντρο βρήκε μοσχεύματα για ακόμη δύο ασθενείς ενώ το Μάρτιο του 2014 άλλος ένας συμβατός δότης έδωσε το πολύτιμο δώρο της ζωής σε έναν ασθενή με λευχαιμία. 

Η εκτεταμένη και συνεχώς αυξανόμενη δικτύωση του Κέντρου στον ελλαδικό χώρο, και εκτός, έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο εθελοντών δοτών (2.135 νέοι εγγεγραμμένοι δότες το 2013) και την αύξηση αναγνωρισιμότητας του κέντρου –γεγονός που διαφαίνεται έμπρακτα από την ένταξη του ΚΕΔΜΟΠ το 2013 στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών (BMDW) ως αναγνωρισμένο μέλος με κωδικό GR-2. 

Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις έχουν αναβαθμίσει το ρόλο του Χάρισε Ζωή και του πολύτιμου έργου που πραγματοποιεί, φέρνοντας το κέντρο μας -με κάθε ένα δότη που εγγράφει- πιο κοντά στην εκπλήρωση του ευρύτερου σκοπού του, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας διευρυμένης δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε κάθε ασθενής λευχαιμίας και παρεμφερών ασθενειών να βρίσκει ένα συμβατό δότη που θα του χαρίσει το πολύτιμο δώρο της ζωής.  

Με λίγο σάλιο, με λίγο αίμα μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν. Γίνε σήμερα εθελοντής δότης μυελού των οστών και Χάρισε Ζωή!


Πόσοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι έχουν χαρίσει ζωή σε έναν άλλον άνθρωπο; Λίγοι. Ανάμεσα σε αυτούς ο ΣΦ. Ο ΣΦ πριν λίγες ημέρες «Χάρισε Ζωή» σε έναν ασθενή που έπασχε από λευχαιμία, δωρίζοντας απλώς λίγα κύτταρα από το αίμα του.

Πριν ένα χρόνο, ο ΣΦ είχε δώσει λίγο σάλιο και γράφτηκε στο «Χάρισε Ζωή», το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ). Το ΚΕΜΔΟΠ τον ενέταξε στην Εθνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών (BMDW). Ο ΣΦ πριν λίγες εβδομάδες έλαβε ένα τηλεφώνημα από το «Χάρισε Ζωή» πως είχε βρεθεί συμβατός με ασθενή που έπασχε από λευχαιμία, για τον οποίο ο μόνος τρόπος για να ιαθεί ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη. Ο ΣΦ ήταν η μοναδική ελπίδα για τον ασθενή. Ήταν ο μοναδικός συμβατός ανάμεσα στα 23 εκατ. εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών. «Όταν έλαβα το τηλεφώνημα, ένιωσα την ίδια χαρά που είχα νιώσει όταν η σύζυγός μου μού ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος. Όταν έδωσα και είχε τελειώσει η διαδικασία, είχα ξανά το ίδιο συναίσθημα, τη χαρά που είχα νιώσει όταν γεννήθηκε το παιδί μου», δηλώνει ο ίδιος.

Η δωρεά των πολύτιμων βλαστικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε με λήψη ΑΙΜΑΤΟΣ στα κέντρα αιμοδοσίας, και όχι όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν με χειρουργείο. «Η διαδικασία ήταν απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Έδωσα λίγο από το χρόνο μου και σήμερα ένας άνθρωπος ζει χάρη στα κύτταρα που δώρισα. Δεν γνωρίζω ποιος είναι, αλλά ξέρω ότι οι άνθρωποι που τον αγαπούν αγωνιούσαν καθημερινά να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να σωθεί. Και βρέθηκα εγώ» είπε ο ΣΦ.

Κάθε 5 λεπτά, παγκοσμίως, ένας συνάνθρωπος μας -μεταξύ αυτών και παιδιά- μαθαίνει ότι πάσχει από κάποιας μορφής καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία. Γι’ αυτούς η μόνη τους ελπίδα είμαστε ΕΜΕΙΣ. Δίνοντας ένα δείγμα σάλιου, μπορεί εσύ να είσαι ο τυχερός που θα βρεθεί συμβατός και να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή χωρίς ελπίδα. Γίνε δότης και «Χάρισε Ζωή». Είναι τόσο απλό…