Η Κανέλα είναι ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, με τις κύριες χώρες παραγωγής να βρίσκονται στην Ασία, ενώ ανήκει σαν φυτό στο γένος Cinnamomum. Το όνομά της προέρχεται από το υποκοριστικό της λέξης canna, που σημαίνει ‘’σωλήνας’’ και αναφέρεται στο σχήμα που έχει η Κανέλα όταν κόβεται από το φλοιό του δέντρου και στεγνώνει.

Όσον αφορά την σύστασή της μέσα από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η Κανέλα είναι ένα φυτό που περιέχει πάνω από 80 συστατικά στην σύνθεση της, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του δέντρου. 2 κουταλιές του γλυκού Κανέλλα μας προμηθεύουν σε:

- Πολυφαινόλες που διαθέτει η Κανέλα φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και τον ρυθμό του μεταβολισμού των λιπιδίων και μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της φλεγμονής σε κυτταρικές καλλιέργειες,

- 38 % του μαγγανίου,

- το 10 % των φυτικών ινών, 

- το 9,6 % του σιδήρου,

- το 6 % του ασβεστίου.


Τα οφέλη της Κανέλας περιλαμβάνουν:

- Μείωση του σακχάρου στο αίμα,έτσι έχει αποδειχτεί η χρησιμότητα της κατανάλωσης της στην βοήθεια αντιμετώπισής της μεταβολικής διαταραχής, του διαβήτη τύπου 2.

- Καταπολέμηση βακτηρίων

- Μείωση της φλεγμονής

- Βελτίωση της πέψης

- Επιτάχυνση της ροής του αίματος και καλύτερη κυκλοφορία

- Καταπολέμηση τη νόσου του Alzheimer

- Μείωση της χοληστερόλης.