Ποτέ δεν άντεχα τον στημένο δημοσιογραφικό λόγο. Είναι υπέροχα αυτά τα κλισέ που «φορέθηκαν» στην περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού από τους δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης, όμως κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομα τους μακριά από το διηγηματικό ύφος. Άλλωστε τα καθημερινά γεγονότα της ζωή μας καταπιάνονται από κείμενα με συναισθήματα, ανθρώπους και μπόλικη αλληγορική διάθεση!

Αυτό που λάτρευα πάντα στα καρναβάλια είναι ότι μπορείς να φορέσεις μια οποιαδήποτε μάσκα και να χαθείς μέσα στο μασκοφορεμένο πλήθος, αποκτώντας μιαν άλλη, καινούργια, φανταστική ταυτότητα. Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνει νόημα από τη φορεσιά σου, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσποιηθείς, όσο πιο πειστικά μπορείς, ότι είσαι κάτι άλλο από αυτό που στ’ αλήθεια είσαι. Κάπως έτσι αισθάνθηκα και το διήμερο του καρναβαλιού στην Πάτρα!

Ότι η Πάτρα φόρεσε την στολή της και υποκρίθηκε ότι όλα είναι υπέροχα!


Δεν θα γκρίνιαζα σε καμία περίπτωση αν τουλάχιστον ήμασταν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, όμως μήπως να τα δούμε όλα ένα ένα προκειμένου να μην «χάσει» την μαγεία του, το Καρναβάλι, για το "Καρναβάλι της Ελλάδας", λέω.

Το Πατρινό Καρναβάλι 2014 αποτελεί παρελθόν. Όμως, κι αυτή τη (δύσκολη) χρονιά που βιώνει  η χώρα μας, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έλειψαν από την Πάτρα. Υπήρχαν οι «έξυπνοι» λοιπόν που θέλησαν να βγάλουν χρήματα και δεν μιλάω απαραίτητα για τις επιχειρήσεις εστίασης που οι περισσότεροι έχετε κατά νου για παράπονα σε ότι αφορά τις τιμές, την εξυπηρέτηση και την ποιότητα.

Γέννημα θρέμμα στην πόλη του Καρναβαλιού, αυτό που βλέπω στα Καρναβάλια, είναι ότι αυτές οι μέρες είναι η καταστροφή της… τσέπης μας!

Σάββατο βράδυ και είχα αδιαθεσία οπότε και χρειάστηκα να αγοράσω ένα ντεπόν (όχι κουτί) και ένα νερό. Πόσο πλήρωσα? 1 ευρώ παρακαλώ και χωρίς απόδειξη από περίπτερο της Αγίου Νικολάου. Το ίδιο βράδυ η «περιοδεία» στο κέντρο της πόλης ήταν τουλάχιστον απογοητευτική.

Στους κεντρικούς πεζόδρομους (Ρήγα Φεραίου, Παντανάσσης κλπ) ξένοι «επιχειρηματίες» πουλούσαν την πραμάτεια τους, αμφιβόλου ποιότητας! Πλανόδιοι  μας πλάσαραν από καπνογόνα και σπρέι μέχρι λουκουμάδες και μαυροδάφνη! Ερώτηση: Είχαν όλοι άδεια; Πόσο εντάξει να είσαι όταν ο περιπλανώμενος “Χ” κύριος πουλάει ντόνατς (φρέσκα ενός μήνα) με 0,50 λεπτά και κάποιοι άλλοι καπνογόνα που δεν ξέρεις καν από πού προέρχονται αφού κανείς δεν σου εγγυάται ότι είναι ασφαλής!

Είναι πλήγμα για τις τοπικές επιχειρήσεις που αναστενάζουν όλο τον χρόνο και περιμένουν να δουλέψουν τρείς μέρες τον χρόνο. Σε «τίμιες» επιχειρήσεις αναφέρομαι γιατί υπήρχαν και φαγάδικα, bar, clubs ακόμα και καφενεία που χρέωναν τον καφέ 5 ευρώ και φυσικά θα «τιμωρηθούν» σύντομα από το κοινό. Προφανώς κάποιοι θεώρησαν πως ο κόσμος είναι σε τρελά κέφια και σε μέθη, οπότε αντί να απολέσει τα λεφτά του, καλύτερα να του τα πάρει εκείνος μαζεμένα.

Ένωση Καταναλωτών υπάρχει στην Πάτρα; Διεύθυνση Εμπορίου; Ας πάρουν τα μέτρα τους, επιτέλους οι αρμόδιες αρχές!

"Ο Τζάμπας ζει"

Δεν με πείραξε καθόλου η είσοδος στα μαγαζιά του κέντρου γιατί όπου και αν πήγα ήξερα τι πίνω, ποιους θα δω και ότι τα 10 ευρώ στην πόρτα θα καταλήξουν σε χέρια Πατρινών. Εν αντιθέση, με ενόχλησε τρομερά το «τζάμπα» στις γωνίες με μεθυσμένους που προσωπικά δεν είχα ξαναδεί, προφανώς ήταν επισκέπτες, να κάνουν πραγματικά αίσχη. Πίσω από μια μάσκα και το προσωπείο του «δεν με ξέρουν» ασελγούν στο καρναβάλι.

Το κέφι στους δρόμους δεν είναι αυτό, είναι οι καρναβαλιστές που «μεθούν» (με εισαγωγικά και μόνο το μεθούν) με τα τραγούδια και τον χορό. Έχω ντυθεί αρκετά στη ζωή μου. Κι όταν ντυνόμουν το έπαιρνα και πατριωτικά. Ασχολιόμουν γιατί το καρναβάλι μου αρέσει με την «μαγεία» και το glitter. Οι χοροί, τα εμπνευσμένα parties, τα άρματα, ο κρυμμένος θησαυρός, οι παρελάσεις η τελετή λήξης!

Μήπως βλέποντας το δέντρο ξεχάσαμε το δάσος? Δεν είχε παλμό το καρναβάλι και δεν φταίει η βροχή. Η μουσική για παράδειγμα ακουγόταν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, οι υπόλοιποι τριγύρω όπως στην Γερμανού, ή στα Ψηλαλώνια ακούγανε ραδιόφωνο.

Από το βράδυ της Παρασκευής συνομιλώ με επιχειρηματίες της νύχτας. Είναι αυτό που λέμε πως κάποιοι "πήγαν φυλακή". Θυμάμαι λίγο πιο παλιά πως μέχρι και το Ρίο γέμιζε με κόσμο τώρα καρναβάλι είχαμε πέριξ της πλατείας Γεωργίου και μόνο.

Parties ακυρώθηκαν, εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και όρκο βαρύ πήραν κάποιοι επισκέπτες πως Πάτρα δεν ξαναέρχονται στο καρναβάλι!


Λέγοντας για τελετή λήξης, σκεφτόμουν, ήταν αυτό που έπρεπε ή αυτό που πρόχειρα αποφάσισαν κάποιοι; Εκτός από το συγκρότημα «Κόκκινα χαλιά» που δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την δυναμική του δεν είχε κάτι άλλο αυτή η "φαντασμαγορική τελετή"!

Ίσα που διαφημιστήκαμε ότι κάψαμε την Mέρκελ! Τα ποσά που πήραν όσοι συμμετείχαν κυκλοφόρησαν και θα επιστρέψω με νούμερα, όμως πιστέψτε με, αυτά που έλαβαν κάποιοι για ένα 15’ στην τελετή είναι 4 μηνιάτικα ενός μέσου πολίτη.

Η ίδια η πόλη και η νοοτροπία του Ελληνάρα τρώει το Καρναβάλι της!