Τεστ IQ για δυνατά και γερά μυαλά διοργανώνει το Σάββατο στις 10 Νοεμβρίου η Ελληνική Μensa. Το τεστ IQ θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 το απόγευμα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Πανεπιστημιούπολη και συγκεκριμένα στα κτίρια της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο Τμήμα Μαθηματικών, στα Αμφιθέατρα Σχολής Θετικών.

Το τεστ διεξάγεται  από την ελληνική Mensa στο πλαίσιο των σκοπών της για την αναγνώριση και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυΐας σε όλη την Ελλάδα και  αφορά άτομα που έχουν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας τους. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, χρειάζονται εξουσιοδότηση από έναν γονέα ή κηδεμόνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ που θα γίνουν αποτελούνται μόνο από σχηματικές παραστάσεις, ώστε να μπορούν να απαντηθούν από όλους (ακόμη και από αυτούς που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση) και δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Mensa Χρήστος Αποστολίδης, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί την Πάτρα, «Ο παγκόσμιος οργανισμός της MENSA με το αναγνωρισμένο κύρος του, διεξάγει διαγωνισμούς τεστ IQ σε όλη την Ελλάδα με συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή. Στα πλαίσια αυτά επελέγη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πόλη της Πάτρας.

Μάλιστα η συμμετοχή στο τεστ παιδιών μικρότερων ηλικιών (από 10 ετών και άνω) μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί δίνεται η δυνατότητα να αναγνωριστεί έγκαιρα το χάρισμα-προσόν που διαθέτουν, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ιδιαίτερη εκπαιδευτική μεταχείριση που απαιτείται για να το αναπτύξουν και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί προς όφελος των ίδιων  και πολύ περισσότερο της ελληνικής κοινωνίας που έχει ανάγκη τα “δυνατά μυαλά” για να την βοηθήσουν να ξεπεράσει στο μέλλον την βαθειά κρίση στην οποία βρίσκεται''.

O κ. Αποστολίδης αναλύοντας τους σκοπούς της Mensa τονίζει: ''Οι σκοποί του διεθνούς οργανισμού Mensa είναι:

α) η αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας προς όφελος της ανθρωπότητας.

β) η υποστήριξη των ερευνών για τη φύση, τα χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητα της ευφυΐας.

γ) η πρόνοια και εξασφάλιση του κατάλληλου διανοητικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στα μέλη της ώστε να ξεδιπλώνουν και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, προσφέροντας στην κοινωνία τα μέγιστα''.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mensa είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1946, και σήμερα αριθμεί πάνω από 117.000 μέλη, χωρίς καμία διάκριση, φυλετική, θρησκευτική, πολιτική, ταξική, φύλου, ηλικίας ή επιπέδου μόρφωσης, έχοντας Εθνικές λέσχες Μensa σε 45 χώρες του κόσμου και μέλη σε περισσότερες από 100.

Για να γίνει κάποιος μέλος της Mensa η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει δείκτη νοημοσύνης (I.Q. - Intelligence Quotient) που να τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο Δ.Ν. μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, την σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Το κόστος συμμετοχής είναι 30 € (για φοιτητές, μαθητές και ανέργους (ΟΑΕΔ)  20 €). Δεν χρειάζεται προηγούμενη αίτηση, παρά μόνο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα του υποψηφίου. Η αίτηση συμπληρώνεται επί τόπου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mensa.org.gr