Ο Κώστας Σπαρτινός θα είναι τελικά ο μοναδικός υποψήφιος στις ενδοπαραταξιακές εκλογές της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (ΡΑΠ), της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Τη Δευτέρα μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, επισήμως θα ανακηρυχθεί επικεφαλής της παράταξης και ως η πρόταση της ΡΑΠ για τον δήμο της Πάτρας. 

Ο Γιάννης Λάμπρου με γραπτή του δήλωση, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΡΑΠ. Εκτός εκλογικής διαδικασίας και ο Χρήστος Πατούχας. 

Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και με βάση τον εν εξελίξει διάλογο ανάμεσα στην ΡΑΠ και την "Ανυπότακτη Πολιτεία" ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα θα είναι κάποιος εκ των Κώστα Σπαρτινού και Χρήστου Πατούχα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΟΥΧΑ

Σε ανακοίνωση του σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Γραφείο της «Ανυπότακτης Πολιτείας» (επικεφαλής Χρήστος Πατούχας) αναφέρει:

 

«Ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στην Δημοτική παράταξη ΡΑΠ, έχουμε να ανακοινώσουμε τα ακόλουθα:

  1.  Στο χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών, είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε την σταθερή μας πεποίθηση, για την ανάγκη της ευρείας συμπόρευσης των δυνάμεων της Αριστεράς, στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές στην πόλη μας. Σημειώναμε πάντοτε, ότι η ανάγκη των ανατροπών πολιτικής και προσώπων στην Τ.Α., είναι όρος καθοριστικής συμβολής στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, για να αλλάξουν τα δεδομένα στην χώρα μας, για να ανακοπεί ο κατήφορος της καταστροφής και της δυστυχίας για την μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.
  2.  Με πολύ αργά βήματα, χωρίς δική μας ευθύνη για αυτό, εξελίχθηκε ένας διάλογος, ο οποίος ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε και δεν κατέληξε σε κοινές προτάσεις, ούτε για την ουσία, ούτε για την επιβεβλημένη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Αυτό δεν εξασφαλίζει στην «Ανυπότακτη Πολιτεία» και στα μέλη της, την δυνατότητα έκφρασης των απόψεων τους και την δυνατότητα έκφρασης της βούλησης τους. Είναι δικαίωμα της ΡΑΠ, να καθορίζει αυτοτελώς την εσωτερική της λειτουργία, αλλά είναι απόλυτα μονομερής η διαδικασία επιλογής υποψηφίου Δημάρχου, ο οποίος να είναι ο κοινός υποψήφιος όλων των πλευρών.

Είναι επίσης γνωστό, ότι μονομερώς σταμάτησε ο διάλογος μεταξύ των δύο παρατάξεων. Συμπεραίνουμε, ότι από την άλλη πλευρά δεν ήταν επιθυμητό να συμφωνήσουμε και για αυτό απέφυγαν, ο διάλογος να γίνει ουσιαστικός.

Για αυτούς τους λόγους, δεν επιλέγουμε, να μετέχει στην εκλογική διαδικασία οποιοδήποτε πρόσωπο από την παράταξη μας».

Σε δήλωση του ο Γιάννης Λάμπρου αναφέρει:

«Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέδειξε νικητές και ηττημένους. Αποτύπωσε με σαφήνεια τις προτιμήσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα πρέπει να ηγηθεί των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο Πατρέων.

Χαρακτήρισε όμως, δια του οριακού αποτελέσματος, ως ανεπαρκή την στήριξη σε ένα πρόσωπο με βάση την ευρεία συναίνεση που απαιτεί ο πολιτικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων εκλογών του Μαΐου. Μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων επιβάλλει την αναγκαιότητα συστράτευσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και της πληττόμενης κοινωνίας με στόχο την πολιτική ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων υλοποιώντας ένα πρόγραμμα οικονομικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα δίνει ελπίδα στον κόσμο της εργασίας και της διανόησης.

Η υποψηφιότητά μου σ΄ αυτή την εκλογική διαδικασία αποτέλεσε μια τολμηρή πρόταση, τόσο κομματικά όσο και κοινωνικά. Ευχαριστώ θερμά όσους και όσες υποστήριξαν αυτήν την πρόταση. Ας σημειωθεί δε, ότι η υποστήριξη αυτή δεν έγκειτο σε κάποια προσωπική γνωριμία, άλλωστε η σύντομη κομματική μου ένταξη δεν μου επέτρεψε να γνωρίσω προσωπικά τους χιλιάδες φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μια πολιτική αξιολόγηση της υποψηφιότητάς μου.

Ευχαριστώ θερμά και τον συνυποψήφιο Τάκη Γεωργακόπουλο για το επίπεδο της αντιπαράθεσης η οποία περιορίστηκε σε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ο Χρ. Πατούχας παρά το γεγονός ότι δεν είχε λόγο στις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ως μη μέλος, απέδειξε ότι απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από μεγάλο μέρος των συντρόφων μου στοιχείο απαραίτητο για τη συνεκτική πορεία της Αριστεράς του πολιτικού πλουραλισμού και της δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μου επιτρέπει να θέσω εκ νέου την υποψηφιότητά μου για τη συγκεκριμένη θέση. Ο χρόνος που δόθηκε μεταξύ των παράλληλων διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη, επέτρεψε την ψύχραιμη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και την επεξεργασία μιας πιο συνθετικής πρότασης η οποία χωρίς να αποκλείει ή να «αποσύρει» κανέναν θα καταφέρνει να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς της εκλογικής διαδικασίας και να θέτει τις βάσεις για την αναγκαία συστράτευση όλων μας στον κοινό στόχο.

Η πρόταση που θα κατατεθεί στη ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη, την οποία συνυπογράφω, για τον Κώστα Σπαρτινό, έχει όλα τα εχέγγυα όχι μόνο της εσωκομματικής συσπείρωσης αλλά της αξιόπιστης απεύθυνσης σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά. Αποτελεί μια δυναμική πρόταση ικανή να αξιοποιήσει τις συλλογικές δυνατότητες που διαθέτουμε ως Δημοτική Κίνηση δίνοντας παράλληλα τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, αυτά του άφθαρτου, έντιμου και ιδιαίτερα ικανού πολιτικού προσώπου.

Ας μείνει παρακαταθήκη όμως για το μέλλον ότι η αναγκαία συμπόρευση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων δεν μπορεί να θέτει ως προαπαιτούμενα τις προσωπικές τακτικές αλλά την προσαρμογή των προσωπικών φιλοδοξιών, που είναι σεβαστές, στα κοινά οράματα, στα κοινά πολιτικά σχέδια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Δηλώνω παρών στο προσκλητήριο αγώνα για την της ανατροπή και τη δημιουργία της Ανθρώπινης Πόλης που επιθυμούμε, της Πάτρας που θέλουμε και μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, ο καθένας μόνος του τίποτε».