Οι Πατρινοί εθελοντές διασώστες που βρίσκονται στο σεισμόπληκτο νησί μιλάνε για τη κατάσταση που επικρατεί εκεί

Η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι υπέρβαση και υπάρχουν άνθρωποι που μπροστά στην ανάγκη τους για να προσφέρουν, αψηφούν τον κίνδυνο, ακόμα και όταν  αυτός προέρχεται από την ίδια την φύση, όπως είναι το φαινόμενο του εγκέλαδου.

Μέρες τώρα οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού ζουν από κοντά την αγωνία και τον τρόμο των κατοίκων της Κεφαλονιάς που προσπαθούν να προσαρμόσουν την καθημερινότητα τους στον απόηχο της φυσικής καταστροφής που βρήκε τον αγαπημένο τους τόπο.  

Η Πάτρα είναι από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς, δια μέσω του Ερυθρού Σταυρού και του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστων και Ναυαγοσωστών.

Από το προηγούμενο Σάββατο 6 εθελοντές του Σώματος Σαμαρειτών της Πάτρας και 15 ακόμα άτομα του Περιφερειακού Κλιμακίου των Σαμαρειτών βρίσκονται στην Κεφαλονιά και δίνουν ότι καλύτερο μπορούν, προκειμένου να βοηθήσουν την όλη κατάσταση και τους κατοίκους του νησιού που μπροστά στην έξαρση των σεισμικών φαινομένων έχουν τρομοκρατηθεί.

Οι Σαμαρείτες της Πάτρας καθημερινά εκτελούν τις εντολές που τους δίνονται από τον Ερυθρό Σταυρό, έχοντας επανδρώσει το ιατρείο που έχει στηθεί στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δίνοντας παράλληλα ότι βοήθεια μπορούν στους δύο καταυλισμούς που έχουν στηθεί (στην πόλη του Αργοστολίου, αλλά και στο γήπεδο της περιοχής), ενώ συμμετέχουν στους έλεγχους που έγιναν στα χωριά του Ληξουρίου για τον εντοπισμό  τυχόν εγκλωβισμένων.

Η αρχηγός του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Πάτρας, Ανδριάνα Φιλλοπούλου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νησί μιλάει στο patrasevents.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. «Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος από τους συνεχόμενους σεισμούς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν στα σπίτια τους και οικογένειες που οι κατοικίες τους έχουν υποστεί ζημιές.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φιλοξενούσε 855 άτομα,αλλά ο αριθμός αυτός αλλάζει καθημερινά. Στους καταυλισμούς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό των σεισμοπλήκτων καθώς οι περισσότεροι φεύγουν το πρωί και γυρίζουν μόνο το βράδυ για να κοιμηθούν.

Ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να βοηθήσει όπως μπορεί από την πρώτη στιγμή».


Στην Κεφαλονιά βρέθηκε και ο επικεφαλής του Σώματος Σαμαρειτών της Πάτρας ο Βασίλης Χαντζόπουλος. Ο ίδιος τονίζει στο patrasevents.gr για την εικόνα που αντίκρισε. «Yπάρχουν ζημιές σημαντικές, όμως πιστεύω ότι είναι σε θέση να αποκατασταθούν. Υπάρχουν εικόνες καταστροφής σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, αλλά θεωρώ ότι η κατάσταση έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης.

Σίγουρα τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχει υποστεί το Ληξούρι και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτόν. Εκεί έχει δοθεί το βάρος και ο Ερυθρός Σταυρός είναι στην πρώτη γραμμή, έτοιμος να εκτελέσει τις εντολές που θα του δοθούν από την πολιτεία».

Σε ότι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το νερό ο κ. Χαντζόπουλος τονίζει: «Σε κάθε τέτοια κατάσταση το νερό είναι ένα θέμα, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.


Μέσα στα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς είναι το εμφιαλωμένο νερό. Από εκεί και πέρα υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα -  κυρίως τρόφιμα που να έχουν μεγάλη προθεσμία ημερομηνίας λήξης – κουβέρτες για τους καταυλισμούς, αλλά και ανάγκη ειδών ατομικής υγιεινής (σαμπουά, σαπούνι κτλ)».

Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί  ότι ήδη υπάρχει κινητοποίηση για την συγκέντρωση τροφίμων από φορείς, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έτσι θα υπάρξουν λύσεις, ενώ σε ότι αφορά το φαγητό ο Δήμος Κεφαλλήνιας έχει αναλάβει την διανομή συσσιτίων που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι Σαμαρείτες της Πάτρας είναι εκεί και θα είναι στο νησί της Κεφαλονιάς για όσο καιρό τους ζητηθεί,  παρέχοντας 24ωρη βάση υγειονομική κάλυψη στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας, παραμένοντας σε διαρκή ετοιμότητα, εκτελώντας καθημερινά περιπολίες στα χωριά της πληγείσας περιοχής για την καταγραφή των αναγκών και την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους κατοίκους.

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να καταφτάσουν ομάδες και από τους Τομείς Νοσηλευτικής και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Να σημειωθεί ότι η αποστολή των Σαμαρειτών της Πάτρας  υποστηρίζεται από Διασωστικό Όχημα 4x4 της Ομάδας Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.