Σε λίγες ώρες η «καρδιά» των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «θα χτυπά» στο Σότσι. Όλα έχουν στηθεί και είναι έτοιμα, τουλάχιστον, για την μεγάλη τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), αφού λίγα 24ωρα πριν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΙΟC) εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένη με τις επιδόσεις της ρωσικής οργανωτικής επιτροπής και «κούνησε» το δάχτυλο στη Ρωσία.

Ο λόγος; Ξενοδοχεία χωρίς πόρτες, κτήρια μισοτελειωμένα και μηχανήματα εισιτηρίων που δεν λειτουργούν, παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν είχε πει τον Νοέμβριο στους εργάτες ότι «το Νέο Έτος θα έρθει για εσάς στις 18 Μαρτίου» και τους απαγόρευσε τις άδειες. Τα δωμάτια των ξενοδοχείων, που έχουν μείνει λειψά, βέβαια, δεν αφορούν στη διαμονή των αθλητών, αλλά στους εκπροσώπους του Τύπου, με τους οποίους η Ρωσία δε φαίνεται να έχει και τις καλύτερες σχέσεις.

Άλλωστε, εδώ και καιρό έχει επιβάλλει μία σειρά περιορισμών σε όσους θα καλύψουν τους αγώνες, όπως την απαγόρευση χρήσης των Twitter, Ιnstagram, iPhone και iPad για τη φωτογράφηση των αθλητών, αλλά και για την προώθηση πληροφοριών που θα λαμβάνουν.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, πάντως, είναι έτοιμες με τη ρωσική κυβέρνηση να επαίρεται ότι δαπάνησε 51 δισεκατομμύρια δολάρια, για να καταστήσει το Σότσι τουριστικό θέρετρο παγκόσμιας ακτινοβολίας, γεγονός που καθιστά τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τους πιο ακριβούς στην ιστορία του θεσμού.


Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της υπερβολής, το κόστος τους άγγιξε ένα ποσό-ρεκόρ, καθώς στοίχισαν 8 δισ. δολάρια περισσότερα από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, 37 δισ. δολάρια παραπάνω από εκείνους του Λονδίνου και 44 δισ. δολάρια περισσότερο από τους προηγούμενους χειμερινούς αγώνες του 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο αρχικός υπολογισμός για το κόστος των Αγώνων ήταν 12 δισ. δολάρια -δηλαδή περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερος από το τελικό κόστος-, όμως οι λάθος υπολογισμοί, τα φαινόμενα διαφθοράς αλλά και τα υψηλά στάνταρ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι μερικοί από τους λόγους που ευθύνονται για την τεράστια απόκλιση. Λέγεται ότι η γιγάντωση αυτή του κόστους εξαγρίωσε το Κρεμλίνο αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν.

Εντούτοις, εκτός από τα οικονομικά -και όχι μόνο- «ατοπήματα», ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα πλανάται πάνω από το Σότσι, έπειτα από τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ τον περασμένο Δεκέμβριο και για το λόγο αυτό έχει μετατραπεί σε φρούριο με 63.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς -ένας αριθμός διπλάσιος από εκείνον των Ολυμπιακών του Λονδίνου.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, την Τετάρτη, εξέδωσαν προειδοποίηση προς τις Αρχές ορισμένων αεροδρομίων, όπως, επίσης, και σε αεροπορικές εταιρείες, που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Ρωσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ελέγχουν τα σωληνάρια με τις συσκευασίες οδοντόπαστας που φέρουν επιβάτες, καθώς αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά για την τοποθέτηση βόμβας μέσα στα αεροπλάνα.

Τα μέτωπα, όμως, που έχει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν είναι πάρα πολλά. Πέρα από τις πολλαπλές επικρίσεις για τον τρόπο οργάνωσης των αγώνων, ο Ρώσος πρόεδρος καλείται, μεταξύ άλλων να αποτινάξει την διεθνή κατακραυγή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, να δικαιολογήσει τα «εγκλήματα» κατά των λειτουργών του Τύπου και να δαμάσει την οργή των φιλόζωων, έπειτα και από τις αποκαλύψεις ότι εκατοντάδες ζώα έχουν θανατωθεί καθώς οι τοπικές αρχές δεν θέλουν κανένα ζώο να βρίσκεται ελεύθερο στους δρόμους του Σότσι στους Ολυμπιακούς.

Και φυσικά, όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, έτσι και στην συγκεκριμένη το σέξι στοιχείο δε θα λείπει, όπως ούτε και το «κουτσομπολιό»...


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, την ολυμπιακή φλόγα αναμένεται να ανάψει η «μυστική» σύντροφος του Πούτιν, χρυσή Ολυμπιονίκης, Αλίνα Καμπάεβα.

Η νεαρή καλλονή που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη ρυθμική γυμναστική στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, μπορεί να αποσύρθηκε από τον αθλητισμό εδώ και λίγα χρόνια, όμως, η φήμη της παραμένει ζωντανή και η ενασχόλησή της με τα κοινά ακόμα περισσότερο.

Αν, πάντως, η Καμπάεβα ανάψει τελικά την ολυμπιακή φλόγα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσει ένα δημόσιο σημάδι για τη φημολογούμενη σχέση της με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας.

Εξάλλου, μετά το διαζύγιο του από τη σύζυγό του Λουντμίλα, ο 60χρονος πρόεδρος μπορεί να σκέφτεται πιο ελεύθερα το μέλλον του με την 31χρονη Αλίνα, η οποία πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει: «Είμαι με κάποιον που αγαπώ πάρα πολύ και θέλω να αποκτήσω τα παιδιά του».


Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στην τελετή έναρξης θα δώσει μουσικό σόου το συγκρότημα tATu, που είχε σκανδαλίσει πριν μερικά χρόνια όταν σε βιντεοκλίπ οι δύο τραγουδίστριες είχαν ανταλλάξει ένα ζεστό φιλί στο στόμα.

Βέβαια, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις από τη θέσπιση νόμου κατά της ομοφυλοφιλική προπαγάνδας, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο Πούτιν έδωσε την έγκρισή του για την εμφάνιση του συγκροτήματος.

Πάντως, είναι πολύ πιθανόν οι αγώνες αυτοί να στιγματιστούν με πολλών ειδών διαμαρτυρίες -γυμνόστηθες ή μη- τις οποίες ενδέχεται να παρακολουθήσουμε σε απευθείας σύνδεση. Όπως και να έχει, λίγες είναι οι ώρες που έμειναν για το μεγάλο γεγονός και τα όσα μέλλει να δούμε...