Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι όποιος έχει χαμηλές τιμές κακής χοληστερίνης και ψηλές τιμές καλής χοληστερίνης είναι προστατευμένος από την επάρατη αθηρωματική νόσο των αρτηριών που προκαλεί εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια...

Η επιστημονική αυτή άποψη βασίζεται στην πεποίθηση ότι η καλή χοληστερίνη «αντιστρατεύεται» την κακή και δεν της επιτρέπει να εναποτίθεται πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών και να δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες που σπάνε και δημιουργούν θρόμβους οι οποίοι φράζουν πλήρως την αρτηρία.

Πρόσφατα, μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Μedicine» υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κλάσμα της καλής (HDL) χοληστερίνης που απελευθερώνεται από την αθηρωματική πλάκα και το οποίο δεν προστατεύει όπως η κλασική καλή (HDL) χοληστερίνη αλλά αντίθετα είναι αθηρογόνο και συμπεριφέρεται όπως η κακή (LDL) χοληστερίνη.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές φαίνεται ότι τελικά η καλή χοληστερίνη δεν είναι τόσο καλή όπως κλασικά πιστεύεται.

Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν στο μέλλον, θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός φαρμάκου – αναστολέα, που να μπορεί να δεσμεύει το επικίνδυνο κλάσμα, αφήνοντας ελεύθερη την πραγματικά καλή χοληστερίνη, η οποία προστατεύει ουσιαστικά τον άρρωστο.