Το παγκάκι ήταν ανέκαθεν ένα από τα αγπημένα στέκια των εφήβων - Πλέον έχουν γίνει επικίνδυνα

Το παγκάκι και η πλατεία ήταν και είναι για πολλούς έφηβους της Πάτρας, ένας από τους αγαπημένους χώρους.

Το οποιοδήποτε παγκάκι, στην οποιαδήποτε πλατεία καθώς δόξα τον Θεό, η Πάτρα είναι από τις πόλεις που έχουν αρκετές πλατείες, άρα και πολλά παγκάκια.
Το παγκάκι χρησιμεύει για πολλούς ρόλους και για όλα τα γούστα. Είναι για τους παρατηρητές: Κοιτάζοντας τους περαστικούς, συνήθως μία ωραία κοπέλα που περνάει από την πλατεία.

Είναι για τους… στοχαστές, σκεφτόμενοι το αύριο και το υπερπέραν, ταξιδεύοντας σε φιλοσοφικές αναζητήσεις.  Είναι για τους λιχούδηδες, καθώς εκεί αράζεις συνήθως για να φας το παγωτό σου, τον πασατέμπο και τέλος πάντως ότι όρεξη έχει βάλει η κοιλιά σου.

Και φυσικά είναι και για τους ερωτευμένους, αφού πάνω σε αυτά συναντάς νεαρά ζευγαράκια, να ανταλλάσουν τα πρώτα τους φιλιά (ενδεχομένως) και γενικότερα να… χαμουριάζονται. (Δυστυχώς τελευταίως χρησιμεύουν και για κρεβάτια σε άστεγους συμπολίτες).

Το θέμα βέβαια πλέον είναι ότι εδώ στην Πάτρα τα περισσότερα παγκάκια είναι χάρβαλα! Θέλετε η φθορά του χρόνου, θέλετε οι βανδαλισμοί των «αγρίων», η ουσία είναι ότι σε πολλά παγκάκια, σε διάφορες περιοχές,  της Πάτρας εκεί που πας να κάτσεις κινδυνεύεις να πέσεις χάμω. Με τον ποπό!

Οι φωτογραφίες του Odyssea Xerizoti που έκανε ένα οδοιπορικό στην Πάτρα το αποδεικνύουν. Παγκάκια χάρβαλα σε κεντρικά μέρη της πόλης, όπως είναι η Πλατεία Γεωργίου ή σε μέρη που αποτελούν αξιοθέατα της Πάτρας, όπως είναι το Κάστρο.