Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της βελτίωσης των συναλλαγών με τους πολίτες και την αποσυμφόρηση των Δ.Ο.Υ., έτσι ώστε να μπορούν να εστιάζουν σε ελεγκτικές εργασίες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική του ΥΠ.ΟΙΚ. για κατάργηση της υποχρέωσης προσέλευσης των πολιτών στις Δ.Ο.Υ.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις αφορά στην αντιστοίχιση όλων των βεβαιωμένων οφειλών Δ.Ο.Υ. με ταυτότητα οφειλής, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα χρόνο και από 01/01/2014 εφαρμόστηκε σε όλες τις υποβολές δηλώσεων (ηλεκτρονικά ή/και μέσω Δ.Ο.Υ.) όπου ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης - εφόσον αυτή είναι χρεωστική - εκδίδεται σημείωμα για την πληρωμή του φόρου, στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της ταυτότητας οφειλής.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνουν φόρους στο Ταμείο της Δ.Ο.Υ., αλλά μπορούν να πληρώνουν απευθείας από το σπίτι τους - μέσω internet banking - ή/και από τις Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Η δράση αυτή υπάγεται στο πρόγραμμα πλήρους κατάργησης όλων των επιτόπιων πληρωμών στα Ταμεία των Δ.Ο.Υ., όπως επιτυγχάνεται ήδη με τις δεκάδες ηλεκτρονικές εφαρμογές, που παρέχονται στο TAXISnet, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν από το σπίτι τους να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνουν μέσω internet banking.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διοικητικές ρυθμίσεις και νομοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών (όπως συμβαίνει με τα μισθωτήρια, όπου από την 01/01/2014 υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά).

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν σύνδεση internet ή δεν κατέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις Η/Υ, μπορούν να εξυπηρετούνται στις 120 Δ.Ο.Υ., στα 110 Γ.Ε.Φ. και στα 1.000 Κ.Ε.Π., που λειτουργούν πανελλαδικά.

Τέλος το ΥΠ.ΟΙΚ. προχωρεί σταθερά στην εφαρμογή:

· της έκδοσης και πληρωμής παραβόλων από φορείς 10 Υπουργείων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής “e-παράβολο” στο TAXISnet (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> e-παράβολο) και

· του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών από 1/1/2014, με τον οποίο απλοποιούνται και οι εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.