Μια ταινία, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, για το εργατικό κίνημα και την εξάπλωση του στις ΗΠΑ

Το νεορεαλιστικό κίνημα του νεότερου ευρωπαϊκού κινηματογράφου αποτυπώνεται αυτό το Σάββατο στην αίθουσα προβολής της Κινηματογραφικής Λέσχης του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, μέσα από την ταινία «Σάκο και Βανσέτι».

Πρόκειται για μία ταινία του Ιταλικού κινηματογράφου και συγκεκριμένα του σκηνοθέτη Giuliano Montaldo, παραγωγής 1971. Η ταινία αναφέρεται σε μία αληθινή ιστορία που είχε συγκλονίσει. Δύο μετανάστες εργάτες τον Νίκολα Σάκο και τον Μπαρτολομέο Βαντσέτι οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη.

Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Την περίοδο που συνελήφθησαν οι Σάκο και Βαντσέτι, ο αντικομμουνισμός στην Αμερική ήταν πλατιά εξαπλωμένος. Για την άρχουσα τάξη είχε καταντήσει σχεδόν εμμονή.

Κάτι τέτοιο δεν ήταν αδικαιολόγητο, αφού τρία χρόνια πριν η νικηφόρα Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία είχε δώσει άλλη τροπή στην παγκόσμια ταξική πάλη. Πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονταν σε επαναστατική κατάσταση και η εντύπωση πως η ανθρωπότητα είχε μπει στην εποχή των προλεταριακών επαναστάσεων ήταν διάχυτη.

Έτσι η αμερικανική ιθύνουσα τάξη δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό της, καταπνίγοντας το επαναστατικό κίνημα πριν εκείνο την απειλήσει. Για την ακρίβεια, καταδίωκε οτιδήποτε θεωρούσε επαναστατικό χωρίς να εξετάζει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τάσεις και χρώματα στις τάξεις των εργατών.



Sacco e Vanzetti