Ντόμινο εξελίξεων φαίνεται πως σηματοδοτούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις μίζες στα εξοπλιστικά.

Οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο δείχνουν να μην έχουν τέλος, με τους ανακριτές να ανακαλύπτουν γραμμή – γραμμή καλά κρυμμένα μυστικά που ανασυνθέτουν τη διαδρομή του βρόμικου χρήματος που είχαν υπεξαιρέσει με δόλιους τρόπους από τους φορολογούμενους κάποια πρώην στελέχη, όπως οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος.

Την ίδια ώρα, ραγδαίες πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η συμπληρωματική απολογία του πρώην μεσάζοντα και επιχειρηματία Παναγιώτη Ευσταθίου καθώς μετά την αμνησία που δήλωσε αρχικά ετοιμάζεται πλέον να δώσει ονόματα πολιτικών προσώπων στα οποία κατευθύνθηκαν οι μίζες για τα εξοπλιστικά.

Ο κ. Ευσταθίου επανέρχεται δηλώνοντας έτοιμος να δώσει στοιχεία για ονόματα και αριθμούς για μίζες που δόθηκαν από τον τροφοδότη λογαριασμό του στο Λονδίνο ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αλλάξει άρδην την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση.

Από την άλλη,το «μέτωπο» Ζήγρα βάζει στο κάδρο και τον Γιάννο Παπαντωνίου. «Ο κ. Παπαντωνίου δεν κατήγγειλε καμία από τις αμαρτωλές συμβάσεις που βρήκε από τον κύριο Τσοχατζόπουλο, αλλά συνέχισε να τις εφαρμόζει». Αυτά υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, κ. Νίκος Ζήγρας που βρίσκεται εκτός φυλακών με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Προφανώς θα βρήκε κάτι ενδιαφέρον σε αυτές αφού δεν ανακάλυψε τίποτα παράνομο», σημειώνει, ενώ μιλώντας στη Real, κατηγορεί τον Αντώνη Κάντα ότι κάλυψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και δεν μίλησε για το ρόλο του ιδίου και του κύριου Τραυλού επί υπουργίας Παπαντωνίου.

«Ο Καμπούρογλου», λέει ακόμη, ο άνθρωπος που γνώριζε τους πάντες και τα πάντα τις μίζες στα εξοπλιστικά «δήθεν αυτοκτόνησε, ενώ διαφεύγει ο υπ' αριθμόν ένα γνώστης των διαδρομών του χρήματος, ο κύριος Φουάντ. Γι' αυτό ακόμα και σήμερα ο ένας καλύπτει τον άλλον».

Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Γιάννης Μπέλτσιος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πλέον με την προφυλάκιση του Γιάννη Μπέλτσιου οι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση προμηθειών του υπουργείου Άμυνας είναι πέντε.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών» στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα. Η ομάδα αυτή, ο «κύκλος προσευχής» σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων ,σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες.

Μια ημέρα πριν, προφυλακιστέος είχε κριθεί ο Σωτήρης Εμμανουήλ. Ο Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Ο κ. Εμμανουήλ κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορίες που αφορούν ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν φθάσει σε εταιρεία του από τη γερμανική HDW.

Ο κ. Εμμανουήλ πάντως υποστηρίζει πως τα 17 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσα από το λογαριασμό του αποτελούν «νόμιμα χρήματα».