Ξεχωριστή αναμένεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής του Λαού στην οδό Κανάρη στην Πάτρα αυτή την Παρασκευή 17/1/2014 μετά τις 19.00 με πρωτοβουλία της εφημερίδας Πελοπόννησος.

Κεντρικό θέμα της βραδιάς που ήδη διαφημίζεται με πόστερ σε κεντρικά σημεία της Πάτρας είναι οι εθνικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920 που σφράγισαν την τύχη της Ελλάδος, όταν και έχασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου βρήκαν νικητή τον Δημήτριο Γούναρη, που ήταν επικεφαλής του κόμματος «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», όπως ονομαζόταν ο συνασπισμός των αντιβενιζελικών κομμάτων. Είχαν κερδίσει 260 βουλευτές έναντι 110 του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα το Λαϊκό κόμμα είχε αποσπάσει 75 έδρες, ωστόσο αρχικά προτίμησε ο Γούναρης την πρωθυπουργία να την αναλάβει ο Δημήτριος Ράλλης. Στη κυβέρνηση Ράλλη ο Γούναρης είχε αναλάβει το υπουργείο στρατιωτικών.

Πρωθυπουργός διετέλεσε την κρίσιμη διετία 1921-22, έως και τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Πραγματικά μία περίεργη αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι σχεδόν έναν αιώνα από τότε, αντίκρισαν οι Πατρινοί αφίσες με τον Δημήτριο Γούναρη επί της λεωφόρου Δημ. Γούναρη στην Πάτρα!

Στην εκδήλωση έχει κληθεί να μιλήσει ο πανεπιστημιακός καθηγητής και γνωστός εκλογολόγος αναλυτής στο κανάλι Mega Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης.