Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο για την έναρξη και τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού

Κάλεσμα σε όλους τους Πατρινούς να κατέβουν στο κέντρο της πόλης το Σάββατο 18 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα για να γιορτάσουν την Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2014 έκαναν ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Κωνσταντίνος Τρίγγος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά και ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης, που υπογράφει την επιμέλεια και το συντονισμό των δράσεων της Ημέρας Έναρξης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Πατρών.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων:«Παρά τα πολλά οικονομικά  προβλήματα που υπάρχουν με τη δραματική περικοπή των πόρων των Δήμων αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν στον Καρναβαλικό Οργανισμό,  καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια  να φτιάξουμε ένα καρναβάλι χωρίς περικοπή σε καμία από τις εκδηλώσεις του.
Δώσαμε κυριολεκτικά  έναν αγώνα δρόμου για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα πολλά εμπόδια και να κρατήσουμε στο ύψος του τον μεγάλο θεσμό της Πάτρας υπερβάλλοντας εαυτούς, για αυτό το λόγο και ευχαριστώ δημόσια όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, όλους τους συντελεστές και τους συνεργάτες της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να δώσουμε το έναυσμα της μεγάλης γιορτής κόντρα στην κρίση και τα πολλά προβλήματα, το άγχος και την αβεβαιότητα της καθημερινότητας. Το καρναβάλι του 2014 ξεκινάει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου με την Ημέρα Έναρξης με δράσεις από τις 11 το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα για όλες τις ηλικίες, για όλους τους πολίτες.

Είναι πολύ σημαντικό και θέλω να το τονίσω ότι η τελετή έναρξης γίνεται για την πόλη από δυνάμεις της πόλης καθώς έχει βασιστεί στο ντόπιο δυναμικό και στους ανθρώπους που στηρίζουν την Πάτρα και τον πολιτισμό της.

Και παράλληλα, η φετινή Ημέρα Έναρξης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς οι έμποροι θα κρατήσουν τα καταστήματά τους  ανοιχτά μέχρι αργά τη νύχτα συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση της ατμόσφαιρας και στην μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στην πόλη.
Καλώ τους πολίτες της Πάτρας να αφήσουν για λίγο τα προβλήματα και να δώσουν το παρόν συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στους γκρίζους καιρούς και να στηρίξουν τον μεγάλο θεσμό της Πάτρας.

Tέλος θέλω να αναφερθώ στην  επιτυχία της ένταξης της κοινωφελούς στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και συμβάλλει στην επανάκτηση της αξιοπιστίας του Καρναβαλιού απέναντι στους προμηθευτές του».

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Κωνσταντίνος Τρίγγος τόνισε πως συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση του Πατρινού Καρναβαλιού και των εργαζόμενων στο Καρναβαλικό Εργαστήρι και στα γραφεία της Κοινωφελούς, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους κάνουν έναν μαραθώνιο προετοιμασίας για τη φετινή διοργάνωση και βεβαίως για την Ημέρα Έναρξης. Ο κος Τρίγγος σχετικά με το κόστος της φετινής Ημέρας Έναρξης είπε ότι θα φτάσει τα 29000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής του συγκροτήματος Μέλισσες αλλά και της αμοιβής του επιμελητή των δράσεων Παναγιώτη Φαφούτη.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Κουρμπανά ευχαρίστησε όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα και συλλόγους της πόλης που θα συμμετάσχουν εθελοντικά για τη μεγάλη γιορτή της πόλης. Φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η πλατεία Γεωργίου Α΄ ενώ θα πραγματοποιηθούν και δράσεις στους πεζόδρομους Γεροκωστοπούλου και Παντανάσσης. Στον πεζόδρομο της Ρήγα Φερραίου δεν θα υπάρχουν σκηνές-πατάρια με δράσεις αλλά θα υπάρχουν μόνο καρναβαλικά περάσματα και «καρναβαλικές ιστορίες», όπως επισήμανε η Μαρία Κουρμπανά.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού είπε πως θα συνδράμουν όλες οι μορφές τεχνών μέσα από την παρουσία των τοπικών σχημάτων, ενώ θα υπάρχουν πολλές δράσεις με έμφαση στα παιδιά.

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης είπε πως η αρχική ιδέα της Ημέρας Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού ως ολοήμερη υπαίθρια γιορτή στο κέντρο της πόλης έχει περάσει με θετικό πρόσημο τις εξετάσεις και είναι μια ιδέα χρόνων που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία. Πρόκειται για μια ωραία γιορτή, ένα ξεχωριστό γεγονός, μια μέρα χαράς μέσα στην καρδιά του γκρίζου χειμώνα.

Οι φετινές δράσεις στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά καλλιτεχνικών σχημάτων και συλλόγων της Πάτρας, ενώ όπως είπε οι Μέλισσες, ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα θα αναλάβουν την λαϊκή διασκέδαση για το ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» παίζοντας ιταλικές καντσονέτες και ταραντέλες θα προσδώσει μια άλλη αισθητική στον αντίποδα της λαϊκής διασκέδασης.