Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η επίσημη πρεμιέρα των «Δαιμονισμένων» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στη θεατρική διασκευή του Αλμπέρ Καμύ από έναν σπουδαίο δωδεκαμελή θίασο ηθοποιών, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταύρου Τσακίρη.

Στο ατμοσφαιρικό φουαγιέ του Σύγχρονου Θεάτρου συναντήθηκαν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, της πολιτικής, των γραμμάτων αλλά και πολλοί φίλοι των συντελεστών.

Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, ο Νίκος Σοφιανός, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, ο πρόεδρος της ισραηλινής κοινότητας Μίνως Μωυσής, ο Γιάννης Κυριακόπουλος (Κυρ), ο Ερρίκος Μπελλιές, ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο Κώστας Καζάκος, ο Κωστής Καπελώνης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Μηνάς Χατζησάββας, η Ναταλία Τσαλίκη, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, οι σκηνοθέτες Γιώργος Ρεμούνδος, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Αρβανίτης, Ελένη Γκασούκα, Γιάννης Σολδάτος, Αναστασία Κουμίδου και Νατάσα Τριανταφύλλη, ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης, η Ελένη Σαμαράκη, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Δημήτρης Τσατσούλης, η σκηνογράφος Θάλεια Ιστικοπούλου, οι δημοσιογράφοι Εύη Κυριακοπούλου, Μηνάς Βιντιάδης, Μανώλης Κοττάκης, Αριστούλα Ελληνούδη, Κατερίνα Αγγελιδάκη, Νίκος Μπογιόπουλος, Τίνα Σγουροπούλου. Επίσης, παρεβρέθηκαν και χειροκρότησαν όχι μόνο τις ερμηνείες, αλλά και την επιλογή αυτού του έργου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι Πάνος Σκουρολιάκος, Μαριάννα Τουμασάτου, Ελένη Κρίτα, Άννα Ανδριανού, Ελένη Ουζουνίδου, Στέλλα Παπαδημητρίου, Υρώ Λούπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Καπουτζίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χρήστος Σαπουντζής, Παντελής Δεντάκης, Λένα Παπαληγούρα, Πάνος Ευαγγελόπουλος, Αργύρης Αγγέλου, Ευτυχία Γιακουμή, Μαρία Κίτσου, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Βανέσα Αδαμοπούλου, Βίκυ Κουλιανού, Μάρω Θεοδωράκη, Μάριος Στρόφαλης, Κωστής Ρασιδάκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Νινέτα και Νταίζη Λεμπέση.

Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Σταύρος Τσακίρης, τη μετάφραση η Δήμητρα Πετροπούλου, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Μίνως Μάτσας, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, σε μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου και του Δημήτρη Οικονομίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Δημήτρης Μαύρος, Αλμπέρτο Φάις, Σταύρος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στάθης Μαντζώρος, Έφη Ρευματά, ενώ το ρόλο του Στεπάν κρατάει ο Κώστας Καστανάς. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σε μια μικρή πόλη, μια παρέα νεαρών ανδρών συγκεντρώνεται γύρω από τον διανοούμενο πρώην δάσκαλό της κι ονειρεύεται ν’ αλλάξει τον κόσμο. Μόνο η καταστροφή του παλιού κόσμου, του βουτηγμένου στη διαφθορά και την ακολασία, μπορεί να σημάνει μια ελπίδα για την αποπροσανατολισμένη τους γενιά. Με τη συμβολή ενός «Σωτήρα», η αγωνιστική ορμή της ομάδας θα παρασύρει στην καταστροφή όσους αθώους γρήγορα πίστεψαν στο όραμα μιας καλύτερης ζωής. Δώδεκα άνθρωποι παλεύουν για την εξουσία αλλά και τη σωτηρία του μυαλού τους. Όταν τα αισθήματα χαθούν κι η απελπισία επικρατήσει, τα όπλα θα δώσουν τη λύση.

Ο Φιοντόρ Μ. Ντοστογιέφσκι, το 1872, ως ευαίσθητος παρατηρητής και μετέχων στις ιδέες του ένοπλου πολιτικού αγώνα που τότε ανθούν και εκφράζονται από τις τρομοκρατικές ενέργειες κάποιων μικρών ομάδων, γράφει το πολιτικό μυθιστόρημα «Οι Δαιμονισμένοι».

Ο Σταύρος Τσακίρης με ένα μεγάλο θίασο σημαντικών ηθοποιών έρχεται να κάνει μια νέα ανάγνωση του ντοστογιεφσκικού αριστουργήματος, σήμερα, σε μια εποχή που ίσως σημαίνει και το τέλος της «αυθεντίας». 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Τσακαλάκη

Φωτογραφίες: Ιωάννα Τζετζούμη 

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου – Δημήτρης Οικονομίδης

Οργάνωση παραγωγής: Ελένη Κωνσταντίνου

Ημέρες – Ώρες παραστάσεων

ΠΕΜΠΤΗ 7 μ.μ., ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.30 μ.μ., ΣΑΒΒΑΤΟ 9.00 μ.μ., ΚΥΡΙΑΚΗ 6.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20 ευρώ και 10 ευρώ (για ανέργους, για φοιτητές, νεανικό έως 18 ετών και άνω των 65 ετών). Μόνο την Πέμπτη και την Κυριακή, γενική είσοδος 15 ευρώ και 10 ευρώ (για ανέργους, για φοιτητές, νεανικό έως 18 ετών και άνω των 65 ετών).

Διάρκεια παράστασης 160 λεπτά περίπου.

Ωράριο ταμείου Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. & 18.00 μ.μ. – 22.00 μ.μ Σάββατο, Κυριακή 18.00 μ.μ. – 22.00 μ.μ.


"ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ" ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΣΠΟΤ