Ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μίλησε σε ημερίδα στην Τρίπολη

Την ανάγκη δημιουργίας δομών που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια σε όλη τη δημόσια ζωή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας  Γρηγοράκος,  ο οποίος σε  ομιλία του χθες κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης με θέμα «Η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» υποστήριξε ότι τα κρούσματα διαφθοράς έχουν λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πολιτικός ορίζοντας επισκιάζεται κάθε μέρα από προβλήματα διαφθοράς και συναλλαγής και απέδωσε ευθύνες για την επιδημία των κρουσμάτων διαφθοράς στο ότι το πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε εγκαίρως.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι μόνο ελληνικό.

Ακόμη σημείωσε πως η διαφθορά αποτελεί μεταξύ άλλων τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Παρατήρησε ότι η αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης απαιτείται και υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής ανάγκης το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο να αναμορφωθεί, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «τώρα που η χώρα δίνει τιτάνια μάχη να σταθεί στα πόδια της, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχει ανοίξει μάχη με τη διαφθορά».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, υποστήριξε πως η συζήτηση για τη διαφάνεια γίνεται με βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό «από τα τελευταία γεγονότα που έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει αγανάκτηση και έντονη ανησυχία για το μέλλον της χώρας».

Ανέφερε πως η διαφθορά δεν εντοπίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις, χαρακτηρίζοντάς την ως τη βασική αιτία κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, και τόνισε πως υπάρχει καθολικό αίτημα για διαφάνεια και πως αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία.

Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί το βάθρο της δημοκρατίας, γιατί είναι πολλοί περισσότεροι οι αιρετοί κι έχουν καθημερινή επαφή με τους πολίτες, ενώ τόνισε πως χρειάζεται ενίσχυση των ελεγκτικών θεσμών. Επισήμανε, ακόμα, πως «χρειάζεται φιλότιμο και τσίπα» και είπε πως η εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι «τσακίστε τα κυκλώματα της διαφθοράς».

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, κατέθεσε την εμπειρία του από τους 17 μήνες που είναι στη θέση του γενικού γραμματέα και επεσήμανε πως «η διαφθορά έχει να κάνει αρχικά με την οικονομική διαχείριση». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα το θέμα με τους 102 αυτοδιοικητικούς που εκκρεμούν οι υποθέσεις τους, γιατί έτσι, όπως σημείωσε, δεν μπορούμε να πάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι η διαφθορά είναι πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα δημοκρατίας. Συμπλήρωσε πως εξ' αρχής το δημοκρατικό πολίτευμα έπασχε λόγω του ακραίου συντηρητισμού της κοινωνίας που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα, ενώ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, και το υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «η πολιτική δεν πρέπει να παραδώσει την ευθύνη της στο κράτος των δικαστών, είναι ολέθριο σφάλμα να εγκαταλείψει την ευθύνη της για τη λύση του προβλήματος της χώρας στους δικαστές».