Η ζωγραφική των δρόμων στο γραφικότερο πεζόδρομο της πόλης

Για την πλειοψηφία της νεολαίας της Πάτρας, αλλά και τους φοιτητές της , η λέξη «πεζόδρομος» ταυτίζεται είτε με την Αγίου Νικολάου, είτε με την Ρήγα Φεραίου, είτε ακόμα και με την Παντανάσσης. Δρόμοι που σφύζουν από εμπορική ζωή, καφετέριες και μπαράκια. Βέβαια για τους κάπως πιο ρομαντικούς ο γραφικότερος πεζόδρομος της Πάτρας και σίγουρα πιο «μοναχικός» είναι  αναμφίβολα ο πεζόδρομος της Ηφαίστου.

Η Ηφαίστου που ξεκινά από την Παντάνασσα, περνά από τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και επεκτείνεται ως το ύψος της Αγίου Νικολάου, είναι ένας πεζόδρομος που έχει μία τέτοια δομή, περισσότερο rock, περισσότερο κουλτουριάρικη και σίγουρα πιο καλλιτεχνική, σε σύγκριση με άλλους δρόμους της Πάτρας. Περπατώντας τον, νομίζεις ότι ξαφνικά βγαίνεις από την καθημερινότητα της πόλης. Ίσως για αυτό αποτελεί σημείο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες των δρόμων που έχουν ζωγραφίσει τους τοίχους του, με πολλά γκράφιτι, από την αρχή του έως το τέλος του.

Τα γκράφιτι που για αρκετούς αποτελούν την ζωγραφική ενός καταπιεσμένου κόσμου, ταιριάζουν γάντι με την ιδιοσυστασία του πεζόδρομου της Ηφαίστου που και αυτός μπροστά στο πέρασμα των χρόνων στα σημάδια εγκατάλειψης που τον χαρακτηρίζουν, δείχνει να είναι βγαλμένος από μία άλλη εποχή. Ένας πεζόδρομος που την δεκαετία του ’90 έσφυζε και αυτός από ζωή και τώρα δειλά- δειλά, δείχνει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες.

Το Patrasevents.gr έκανε ένα οδοιπορικό στο πεζόδρομο, προσπαθώντας να αποτυπώσει αυτή την…καταπίεση, εκφρασμένη πάνω στους τοίχους, μέσα από την τέχνη των γκράφιτι.