Από την «Οδύσσεια» στον Κ. Π. Καβάφη με τον συνθέτη - πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου και τον πατρινό ποιητή Διονύση Καρατζά

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Το 2013 ήταν το έτος συμπλήρωσης 150 χρόνων από την γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές του Ελληνισμού που σφράγισε με το έργο του και το προσωπικό του στίγμα την παγκόσμια ποίηση.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, συμμετέχοντας στον εορτασμό του έτους Κ.Π. Καβάφη, παρουσιάζουν στις 13 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 21.00 τη συναυλία – παράσταση Από την «Οδύσσεια» στον Κ. Π. Καβάφη με τον συνθέτη - πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου και τον πατρινό ποιητή Διονύση Καρατζά.

Ο Θοδωρής Οικονόμου είναι ο συνθέτης – πιανίστας και o μοναδικός Έλληνας συντελεστής τον οποίο επέλεξε ο κορυφαίος δημιουργός και σκηνοθέτης Robert Wilson να γράψει την μουσική για την «Οδύσσεια», μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του ιστορικού PICCOLO TEATRO την οποία είδαν πάνω από 60.000 θεατές στην Αθήνα και στο Μιλάνο και η οποία απέσπασε τις πλέον κολακευτικές κριτικές.

Ο Πατρινός ποιητής Διονύσης Καρατζάς έχει δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο και τον Γιώργο Ανδρέου. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού (Ε.Δ.Ε.Τ.). Υπήρξε βασικός συνεργάτης του πατρινού περιοδικού "Υδρία" από το 1973 έως το 1985 και ιδρυτικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης έως το 1985.

Στη συναυλία-παράσταση Από την «Οδύσσεια» στον Κ.Π. Καβάφη, θα ακουστεί η μουσική από την «Οδύσσεια» ακριβώς όπως παιζόταν στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ζωντανά από τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο μαζί με το πρωτότυπο ηχητικό τοπίο της (sound design). Παράλληλα μέσω του ηχητικού τοπίου θα παρουσιαστούν 10 ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη με τον Διονύση Καρατζά στο ρόλο του αφηγητή και σε ανέκδοτη μελοποίηση και ερμηνεία του Θοδωρή Οικονόμου.

Τα καινούργια αυτά τραγούδια ενώνονται με μουσική η οποία διαπερνά όλο το έργο, η φωνή του αφηγητή μας βάζει στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα της Καβαφικής ποίησης και το κάθε ένα ποίημα-τραγούδι προβάλει σαν μία ξεχωριστή εικόνα ενός ενιαίου σύμπαντος, ενώ χρησιμοποιούνται και εξωτερικές ηχητικές πηγές (φωνές ηχογραφημένες, ηχητικά τοπία).

Σύνθεση – Ερμηνεία-Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου

Ερμηνεία: Διονύσης Καρατζάς

Ηχοληψία: Αντρέας Βαιτούδης

Σχεδιασμός ήχου: Studio 19 - Κώστας Μπώκος , Βασίλης Κουντούρης, Αντρέας Βαιτούδης.

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλης

Τιμές εισιτηρίων 12€, 10€(μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι). Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων, Όθωνος-Αμαλίας 6, τηλέφωνα επικοινωνίας 2610.273613. Ώρες ταμείου 10.00-13.00 και 18.00-21.00.