Ουρές παρατηρούνται από το πρωί στην Πάτρα, πριν καν ανοίξουν οι εφορίες και οι τράπεζες. Οι πολίτες περιμένουν είτε για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στις τράπεζες, είτε για να καταθέσουν πινακίδες στις εφορίες.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει αν θα παρατείνει την προθεσμία που εκπνέει το μεσημέρι για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014 και των δόσεων του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.

Μέχρι χθες περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε σύνολο 5,5 εκατ. δεν είχαν περάσει από το ταμείο των τραπεζών για να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014.

Έως χθες, προτελευταία μέρα του χρόνου, είχαν κατατεθεί περισσότερες από 5.000 πινακίδες αυτοκινήτων. Στα αρμόδια γραφεία της Α΄ και Γ΄ΔΟΥ Πατρών υπήρχε μεγάλη κίνηση.

Στη Γ ΔΟΥ συνολικά είχαν κατατεθεί 3.500 πινακίδες και χθες μόνο έφτασαν τις 500.

Στην Α΄ΔΟΥ  όλο το χρόνο κατατέθηκαν 1450 πινακίδες και χθες 220.

Την ίδια ώρα όμως χιλιάδες πολίτες περιμένουν στην ουρά της εφορίας για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Συγκεκριμένα μέσα στη μέρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

1)Την δόση του φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013.

2) Τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.

3)Για όσους καταθέτουν τις πινακίδες τους η εφορία ζητά:

- Δήλωση ακινησίας

- Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

- Πινακίδες

- Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

- Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

- Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

4)Την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013.

Μεγάλες ουρές παρατηρούνται και στο Μητρώο των εφοριών όπου απευθύνονται οι φορολογούμενοι για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο. Όσοι έχουν παλιούς κωδικούς και δεν καταφέρουν να παραλάβουν σήμερα τον κλειδάριθμο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από αύριο απενεργοποιούνται οι λογαριασμοί τους δεν θα έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Για να αποκτήσουν λογαριασμό θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση για την παραλαβή κωδικών πρόσβασης και κλειδαρίθμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εφορίες θα είναι κλειστές για το κοινό την Πέμπτη και την Παρασκευή.