Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μνήμη ακόμη κι όταν καταναλώνεται περιστασιακά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο UNSW στο Σίδνεϊ έδειξε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη για μία μόλις εβδομάδα παρουσίασαν σημαντική νοητική κατάπτωση.

Τα αρνητικά αποτελέσματα αφορούσαν στη συγκέντρωση και στην αναγνώριση στοιχείων στο χώρο. Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως υπήρχε φλεγμονή στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με την απομνημόνευση πληροφοριών του περιβάλλοντα χώρου.

«Γνωρίζαμε ότι η παχυσαρκία πυροδοτεί τη φλεγμονή, δε γνωρίζαμε όμως τις επιπτώσεις της στον εγκέφαλο», δηλώνει η ερευνήτρια Μάργκαρετ Μόρις.

Αυτό που προκάλεσε βέβαια τη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η ταχύτητα με την οποία επέρχονται οι αλλαγές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.