Οι άνδρες εύχονται να έκαναν περισσότερο ενώ οι γυναίκες λιγότερο περιστασιακό σεξ, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι φταίνε οι βιολογικοί παράγοντες και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, όμως υπάρχει και η θεωρία ότι οι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν τη στάση απέναντι στο σεξ.

Τρεις πρόσφατες μελέτες που αφορούσαν σε περισσότερα από 24.000 άτομα είχαν σαν αντικείμενο τις απόψεις των συμμετεχόντων για τη σεξουαλική τους ιστορία. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες πολλές φορές μετανιώνουν που έκαναν σεξ ενώ οι άνδρες μετανιώνουν που δεν έκαναν σεξ. Μάλιστα, άνδρες και γυναίκες παρουσίαζαν τα ίδια ποσοστά συχνότητας στο περιστασιακό σεξ, όμως οι γυναίκες είχαν περισσότερες και πιο ισχυρές ενοχές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα και η στάση απέναντι στο σεξ επηρεάζεται από τις «αρχέγονες πιέσεις της επιλογής», δηλαδή στα ανδρικά ένστικτα αναπαραγωγής ενάντια στα γυναικεία ένστικτα πρόληψης της εγκυμοσύνης.

Τα παραπάνω ευρήματα συμπληρώνονται από δύο άλλες μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν οργασμό όταν βρίσκονται σε σταθερή σχέση. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στην προσοχή και τη φροντίδα που επιδεικνύουν οι άντρες προς τη μία και μοναδική σύντροφό τους.