Χιονισμένα, πανέμορφα φυσικά τοπία!

Έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν τα ιδανικά «σκηνικά» για πανέμορφα, λευκά, παραμυθένια Χριστούγεννα. Και βρίσκονται εντός των ελληνικών συνόρων.

Τα παρακάτω πέντε χωριά, από το Νυμφαίο στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την Ανδρίτσαινα στην Πελοπόννησο και το Συρράκο στα «άγρια» Τζουμέρκα, μοιάζουν όπως αναφέρει το clickatlife να μας «παρακαλούν» να τα επισκεφτούμε τις γιορτές, τότε που όλα φορούν τα… καλά τους και συνασπίζονται με την όμορφη φύση, για να μας χαρίσουν τα πιο όμορφα Χριστούγεννα.

Γεμίστε λοιπόν τις βαλίτσες σας με ζεστά ρούχα, αποχαιρετήστε τις πόλεις, «φορέστε» την καλύτερη σας διάθεση και πάρτε τον… εορταστικό δρόμο προς τα χωριά.

Νυμφαίο Φλώρινας: ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

Αυτός ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νομού Φλώρινας, είναι ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. 

Το χωριό περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια, ενώ χαρακτηρίζεται από πετρόκτιστα σπίτια, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού και μια μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία. 
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης τουρισμού και διαθέτει αρκετούς ξενώνες, ταβέρνες και καφέ. 



Νυμφαίο Φλώρινας

Η ηρεμία της περιοχής και η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, θα χαλαρώσει και τον πιο ανήσυχο επισκέπτη, ενώ οι παροχές (το χωριό διαθέτει αρκετούς ξενώνες, ταβέρνες και καφέ), σε συνδυασμό με το συχνά χιονισμένο τοπίο, θα σας κάνουν να περάσετε αξέχαστα Χριστούγεννα. 

Ανδρίτσαινα Ηλείας: ορμητήριο για αμέτρητες εορταστικές εκδρομές

Περικυκλωμένη από απότομα φαράγγια και βουνοκορφές, δάση σκιερά και ορμητικά ποτάμια, η ηρωική Ανδρίτσαινα, με μακρά ιστορία που χάνεται στα αρχαία χρόνια, είναι σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου. 

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες της, ενώ παρέχει όλες τις σύγχρονες τουριστικές ανέσεις, όπως παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν ντόπια αγνά προϊόντα, γραφικούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ήπιας μορφής νυχτερινή διασκέδαση. 



Μπαίνοντας στην ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

Από την Ανδρίτσαινα, μπορείτε να επισκεφτείτε πολλά ακόμη όμορφα μέρη και χωριά της περιοχής, όπως την Καρύταινα, τη Στεμνίτσα, τη Βυτίνα, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, το φαράγγι της Νέδας κ.ά. 

Αράχωβα: γιορτές στην «κοσμοπολίτισσα»

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την κοσμική «βασίλισσα» του χειμερινού τουρισμού, την όμορφη Αράχωβα, που βρίσκεται στη «σκιά» του Παρνασσού. Έχει κατακτήσει τον τίτλο του πιο «καυτού» χιονοδρομικού προορισμού στην Ελλάδα και φαίνεται πως εκεί, οι μοναδικές εμφανίσεις των φανατικών του σκι, «δένουν» αρμονικά με τις επιδρομές των «κοσμικών», που δεν χάνουν ευκαιρία να συναντηθούν στα μικρά ταβερνάκια της γραφικής πόλης. 

Οι παραδοσιακοί ξενώνες με την προσεγμένη διακόσμηση, τα πεκτρόκτιστα σπιτάκια με τα τζάκια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα καταστήματα για κάθε γούστο, σίγουρα θα σας κλέψουν την καρδιά. 



Αράχωβα Παρνασσός Βοιωτίας

Η Αράχωβα είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα, που συνδυάζει την παράδοση και την ιστορία με την έντονη ζωή και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Πολλοί την επιλέγουν εδώ και χρόνια για χειμερινό στέκι τους τα Χριστούγεννα και δεν παύουν να επαινούν τα θέλγητρά της. Υπερπολυτελή σαλέ και βίλες αξιώσεων κοσμούν τις πλαγιές της ενώ πανάκριβα αυτοκίνητα διασχίζουν κάθε Σαββατοκύριακο τον πολύπαθο κεντρικό της δρόμο. 

Ελάτη Τρικάλων: Χριστούγεννα με πολλά έλατα

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 32 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 920 μέτρων. 

Η Ελάτη αποτελεί ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.



Ελάτη Τρικάλων

Επίσης, προσφέρει στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και μοναδικές γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα, όπως αγριογούρουνο, κότσι χοιρινό και μανιτάρια. Δοκιμάστε το τσίπουρο της περιοχής, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και αγοράστε μέλι, γλυκά του κουταλιού και αρωματικά βότανα. 

Συρράκο (Tζουμέρκα): αξέχαστες γιορτές στη γραφική Ήπειρο

Το Συρράκο βρίσκεται στην Ήπειρο, πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του, με τα πετρόχτιστα σπίτια, με τις στέγες από σχιστόλιθο. 

Μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι τα μόνα χωριά που διατηρούν αυτή την αρχιτεκτονική στα νότια του νομού Ιωαννίνων. Μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Στην πλατεία με τα δύο τεράστια πλατάνια, βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά θα βρείτε και τη θαυμάσια σκεπαστή πέτρινη βρύση της «Γκούρας. 



ΣΥΡΡΑΚΟ Ιωαννίνων. Το στολίδι του Λάκμου.

Όσοι θέλετε να προσεγγίσετε τα χωριά αυτά από τη νότια Ελλάδα πρέπει να περάσετε από την Άρτα, να συνεχίσετε δίπλα στον ποταμό Άραχθο με κατεύθυνση τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και από εκεί θα βρεθείτε στα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες. Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο, είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα, που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής από το χωριό.