Με ελάχιστο κόστος τα 131 ευρώ, είναι αυτονόητο ότι στις μέρες μας ο πολιτικός γάμος κερδίζει και θα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα σε ζευγάρια που επιθυμούν τη νομική επισημοποίηση της σχέσης τους.


Κατάσταση με τον αριθμό των αδειών πολιτικών γάμων που εκδόθηκαν από το Ληξιαρχείο Πάτρας την τελευταία 5ετία.


Τι θα χρειαστείτε (για Έλληνες πολίτες)

Κατεβάστε το έγγραφο των δικαιολογητικών (αναλυτικά για Έλληνες) στον ακόλουθο σύνδεσμο: Δικαιολογητικά για έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου (Έλληνες, κάτοικοι Πατρών)

1. Αίτηση. (Χορηγείται από την υπηρεσία και συμπληρώνονται προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, φορέας Ασφάλισης & επίπεδο γνώσεων).
2. Υπεύθυνη δήλωση (Χορηγείται από την υπηρεσία με την προσκόμιση των δικαιολογητικών).
3. Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως. (Από τον τόπο γεννήσεως του κάθε ενδιαφερόμενου).
4. Δημοσίευση του γάμου σε 1 μια ημερήσια τοπική εφημερίδα (Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει από μια ολόκληρη εφημερίδα), κόστος από 15 έως 25 ευρώ.
5. Ληξιαρχική πράξη Γάμου με τη λύση του ή Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου. (Εφόσον συντρέχουν λόγοι χωρισμού ή χηρείας, ανά περίσταση). 
6. Παράβολο χαρτοσήμου 18 € για κάθε ενδιαφερόμενο. (Από δημόσιο ταμείο Δ.Ο.Υ.) 
7. Ταυτότητες ή Διαβατήρια. 
8. Αποδεικτικό στοιχείο κατοικίας (π.χ. Λογαριασμός ΔΕΗ, εκκαθαριστικό εφορίας, βεβαίωση μονίμου κατοικίας από το Δημοτικό Διαμέρισμα, συμφωνητικό μίσθωσης)


Τι θα χρειαστείτε (για αλλοδαπούς πολίτες)

Κατεβάστε το έγγραφο των δικαιολογητικών (αναλυτικά για Αλλοδαπούς) στον ακόλουθο σύνδεσμο: Δικαιολογητικά για έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου σε Αλλοδαπούς (κατοίκους Πατρών)

Δικαίωμα για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου έχουν οι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν άδεια παραμονής ή τουριστική βίζα. 
(Ν. 1975/91 άρθρο 31 παράγραφος 2) 

Δικαιολογητικά σύμφωνα με το Ν. 1250/82
1/ Αίτηση. (Χορηγείται από την υπηρεσία και συμπληρώνονται προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, φορέας Ασφάλισης & επίπεδο γνώσεων). 
2/ Υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από την υπηρεσία με την προσκόμιση των δικαιολογητικών και όπου δηλώνεται ο τόπος κατοικίας και βαθμός γάμου). 
3/ Πιστοποιητικό από τη χώρα τους ή Βεβαίωση του Προξενείου τους στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει κώλυμα γάμου. (μεταφρασμένη στα Ελληνικά, επικυρωμένη και προξενικά τέλη) απόφ. Υπ. Εσωτερικών 97920/5069/2003 
4/ Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως. (Από τον τόπο γεννήσεως των ενδιαφερόμενων μεταφρασμένο στα Ελληνικά και επικυρωμένο.) 
5/ Διαζευκτήριο ή Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου (εφόσον συντρέχουν λόγοι ανά περίσταση χωρισμού ή χηρείας), μεταφρασμένο & επικυρωμένο 
6/ Δημοσίευση του γάμου σε (1) μία ημερήσια τοπική εφημερίδα. (Από ένα έντυπο για κάθε ενδιαφερόμενο, με τα ονόματα σε Ελληνική γραφή και τόπο κατοικίας.) 
7/ Παράβολο χαρτοσήμου 15 € για κάθε ενδιαφερόμενο. (Από Δημόσιο ταμείο Δ.Ο.Υ.) 
8/Αποδεικτικό στοιχείο κατοικίας (π.χ. Λογαριασμός ΔΕΗ ή εκκαθαριστικό εφορίας ή συμβόλαιο ενοικίου)

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να ενημερωθείτε από το Ληξιαρχείο Πατρών - Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 966 229 και 2610 966 230, Fax: 2610 966 313 και στο mail: [email protected]


Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι για τους «ρομαντικούς» και για όσες ονειρεύονταν από μικρές τη «μεγάλη μέρα» που θα γίνονταν νυφούλες, ο πολιτικός γάμος φαντάζει ως μία εντελώς ψυχρή διαδικασία: Πας στο Δημαρχείο με δύο «μάρτυρες», υπογράφεις κάτι χαρτιά, ακούς και δυο-τρεις ευχές από τον δήμαρχο (ή τον αντιδήμαρχο) που θα τελέσει το «μυστήριο» και φεύγεις. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι έτσι. Δεν λέμε να εμφανιστεί το ζευγάρι στο Δημαρχείο με νυφικό και φράκο και να μοιράσει μπομπονιέρες βγαίνοντας, αλλά να πραγματοποιήσει ορισμένες πρωτότυπες ιδέες που θα κάνουν την ιδιαίτερη αυτή μέρα λίγο πιο ξεχωριστή και διασκεδαστική.


Προσκαλέστε την παρέα σας!

Δεν θέλετε στον γάμο σας σόγια, παππούδες και ανθρώπους που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείτε φίλους σας. Τους… φίλους σας όμως; Γιατί να μην καλέσετε περισσότερους από δύο μάρτυρες στο Δημαρχείο, να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία αυτή, να δημιουργήσουν στην αίθουσα κλίμα χαράς και να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες; Εννοείται, βέβαια, ότι δεν θα μοιράσετε παραδοσιακά προσκλητήρια. Μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τα φανταστικά online προσκλητήρια του Smilebox.com και να τα στείλετε online σε 5-10 άτομα που θέλετε να βρίσκονται δίπλα σας εκείνη τη μέρα.


Φορέστε κάτι ξεχωριστό

Όχι, δεν χρειάζεται να αγοράσετε κοστούμι χιλιάδων ευρώ και μακρύ νυφικό, αλλά γιατί να μην προσθέσετε μία «γαμήλια» πινελιά στην εμφάνιση της συγκεκριμένης ημέρας; Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν μία ιδιαίτερη κουάφ για το κεφάλι, ενώ -εν όψει του Χειμώνα- μπορούν να συνδυάσουν ένα λευκό φόρεμα με γούνινες μπότες.

Τέλος, γιατί να μην κρατάτε και μία μικρή ανθοδέσμη, έτσι για το καλό; Οι «γαμπροί» μπορούν να πρωτοτυπήσουν φορώντας παπιγιόν ή ακόμα και φτιάχνοντας ένα χιουμοριστικό t-shirt, ειδικά για την περίσταση, όπως αυτό της φωτογραφίας. Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο διακριτικό, μπορείτε απλά να παραγγείλετε κονκάρδες για το πέτο των ρούχων σας, οι οποίες θα γράφουν «ΓΑΜΠΡΟΣ» και «ΝΥΦΗ» -ή κάτι πιο πρωτότυπο.


Φτιάξτε την ατμόσφαιρα

Οι πολιτικοί γάμοι πραγματοποιούνται συνήθως πρωινές ή απογευματινές ώρες, σε κάποια αίθουσα του Δημαρχείου που δεν έχει το παραμικρό διακοσμητικό στοιχείο. Μπορείτε όμως να πάρετε την άδεια και να κάνετε κάποιου είδους στολισμό. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι όλα τα Δημαρχεία ίδια, για παράδειγμα στο Δημαρχείο της Αθήνας και του Πειραιά οι αίθουσες είναι πολύ κομψές, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών έχει τελέσει πολιτικό γάμο σε ιδιωτική αίθουσα εκδηλώσεων ενώ στο Δήμο Χαϊδαρίου έχουν πραγματοποιηθεί πολιτικοί γάμοι στο λεγόμενο «Παλατάκι», ένα διατηρητέο ιστορικό κτίριο, με ρομαντικά και νεογοτθικά αρχιτεκτονικά στοιχεία στο εξωτερικό του. Αν, πάλι, πρόκειται να πραγματοποιήσετε τον πολιτικό σας γάμο στην επαρχία, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο ελαστικά ως προς τον τόπο της τελετής. Για παράδειγμα, στην Ρόδο έχει τελεστεί πολιτικός γάμος πάνω σε πλοίο.


Γιορτάστε το

Υπογράψατε, σκουπίσατε, τελειώσατε; Και μετά; Οι φίλοι σας μπορεί να έχουν φροντίσει να σας ρίξουν ρύζια βγαίνοντας από το Δημαρχείο. Μπορεί ακόμα και να έχουν καλέσει τη μπάντα του Δήμου (ή του δρόμου) για να παίξει κάποιο γαμήλιο εμβατήριο. Εσείς, από την πλευρά σας, αν δεν θέλετε να ξοδευτείτε με «τραπεζώματα», μπορείτε απλά να τους κεράσετε κουφέτα μέσα από μεγάλες γυάλες ή ακόμα και παγωτό, ποπ-κορν και μαλλί της γριάς. Πολλά ζαχαροπλαστεία αναλαμβάνουν να το οργανώσουν ώστε να σας περιμένει έξω από το Δημαρχείο ένα φορητό, ρετρό καρότσι που να ετοιμάζει όλα τα παραπάνω μπροστά σας.

Εάν πάλι δεν σας καλύπτει τίποτα απ όλα αυτά μπορείτε να πάτε για έναν καφέ ή για ένα μεζεδάκι σε διάφορα στέκια ή καφέ της Πάτρας και για τους βραδινούς τύπους είναι πιο απλά τα πράγματα: cafe bar, club ή ζωντανή μουσική!


Ευχαριστούμε το Ληξιαρχείο Πατρών για την συνεργασία του