Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο καλύτερος μας φίλος και ως τέτοιος θα πρέπει να του φερόμαστε. Οφείλουμε να το στηρίζουμε γιατί χρειαζόμαστε πρώτοι εμείς τη βοήθειά του.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνει την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή σε όλο τον οργανισμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς που εισχωρούν στο σώμα σας, κατά κύριο λόγο τις κρύες εποχές του χρόνου.

Παρά την απλή λειτουργία του όμως, ο «θρύλος» του ανοσοποιητικού όπως αναφέρει το clickatlife συνοδεύεται από πολλούς μύθους και παρανοήσεις, μερικές από τις οποίες θα διαλευκάνουμε παρακάτω σε συνάρτηση με όλα όσα πραγματικά ισχύουν για την βασική ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό
Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενδυναμώνει τον οργανισμό και δίνει τα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό ώστε να μας προστατεύσει από τους ιούς και τα βακτήρια που επιβουλεύονται την υγεία μας.

ΜΥΘΟΣ: Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό

Η σχέση μεταξύ του καλού ύπνου και του υγιούς ανοσοποιητικού είναι άρρηκτη και πολύ στενή. Ο καλός ύπνος τονώνει σημαντικά τον οργανισμό, δίνοντάς του το χρόνο να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Οι ανάγκες ύπνου ποικίλουν ανά άτομο αλλά κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα, οι έφηβοι χρειάζονται 9-10 ώρες, τα μικρότερα παιδιά καλό είναι να κοιμούνται τουλάχιστον ένα 10ωρο, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 11-12 ώρες, ενώ τα νεογέννητα κοιμούνται 16-18 ώρες την ημέρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, ο μέσος όρος ωρών ύπνου στους ενήλικες έχει πέσει κάτω από τις 7 ώρες και δεν είναι ευρέως αντιληπτό πως τις φορές που κοιμόμαστε λιγότερες ώρες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός δημιουργούμε ένα «κενό» που δύσκολα καλύπτεται.

Ο μεγαλύτερος μύθος αφορά την πεποίθηση πως με μεσημεριανούς ύπνους και παραπανίσιες ώρες το σαββατοκύριακο μπορούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο, αλλά δυστυχώς, δε λειτουργεί σαν τράπεζα με τόκους το ανθρώπινο σώμα. Εν κατακλείδι, φροντίστε να πέφτετε για ύπνο, την ώρα που ξέρετε ότι θα συμπληρώσετε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η θετική διάθεση είναι υγεία.

Η θετική θεώρηση των πραγμάτων μπορεί και κάνει καλό στην υγεία σας. Μια έρευνα φοιτητών νομικής έδειξε πως οι σκέψεις τους σχετικά με τις σπουδές τους επηρέαζαν άμεσα το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, τις φορές που απογοητεύονται από την πορεία των σπουδών τους, το ανοσοποιητικό τους συμβάδιζε με αυτή την «απογοήτευση», ενώ τις φορές που ένιωθαν καλά με τα μαθήματά και την πρόοδό τους τόσο καλύτερα ανταποκρινόταν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Εν ολίγοις και όπως λένε και οι Monty Python, «πάντα να κοιτάτε τη θετική πλευρά της ζωής».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε, προστατεύουμε τους άλλους
Κάθε φορά που βήχουμε, φτερνιζόμαστε ή έστω μιλάμε κοντά σε κάποιον άλλο είναι πιθανό να του μεταδώσουμε τον ιό που μας οδηγεί στο βήχα και το φτέρνισμα. Τα σταγονίδια που διαχέονται στον αέρα, μπορούν να φτάσουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στον άλλο, ακόμα και αν είναι μερικά μέτρα μακριά από εμάς.

ΜΥΘΟΣ: Τα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα
Η καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια καλή λύση για όσους δεν τρέφονται καλά. Αλλά η εκτεταμένη κατανάλωση μια βιταμίνης ή συνδυασμού βιταμινών δεν έχει αποδειχτεί πουθενά ότι βοηθάει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΜΥΘΟΣ: Τα παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής για να χτίσουν ένα καλό ανοσοποιητικό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν οι γονείς πιπιλάνε την πιπίλα του μωρού, το προστατεύουν από αλλεργίες
Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται πριν δώσει ένα γονιός την πιπίλα στο μωρό του, να την πιπιλάει πρώτα εκείνος, η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ καλό λόγο για να το κάνει καθώς πρόσφατη σχετική έρευνα έδειξε, πως με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών στο παιδί στην μεταγενέστερη ζωή του.

Αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από το σάλιο του γονέα στο μωρό, θα δώσουν μια καλή και γερή ώθηση στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

ΜΥΘΟΣ: Η γυμναστική δεν έχει καμία επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Μπορεί να μην υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ευθεία σύνδεση μεταξύ της μέτριας άσκησης και της διατήρησης ενός καλού ανοσοποιητικού, αλλά τα οφέλη της γυμναστικής είναι αναμφισβήτητα πολλά και έχουν άμεση επίδραση στην γενικότερη υγεία μας.

Η γυμναστική ρίχνει την πίεση, διατηρεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και μπορεί και προστατεύει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες.