Στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού διαλόγου ανάμεσα σε ελληνικά και γερμανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

Στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού διαλόγου ανάμεσα σε ελληνικά και γερμανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα διοργανώνεται το Σάββατο (07.12) στις 3.00-08-00 μμ και την Κυριακή (08.12) 10.00-12.00 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης (dimospylis) ένα επιστημονικό εργαστήριο με θέμα: “Η ερευνητική βιοϊατρική ως ατομικά ελεγχόμενη διέξοδος από την οικονομική κρίση μέσω μετεκπαίδευσης, ειδίκευσης, διεθνοποίησης και καινοτομίας”. Διοργανωτές του εργαστηρίου είναι τα πανεπιστήμια του Μίνστερ και της Πάτρας σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοκαρυάς.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει διαλέξεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές πάνω σε θέματα κυρίως της βιοϊατρικης και απευθύνεται σε πρώτο πλάνο σε νέους επιστήμονες που βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτησης και αναμονής για εργασία εν μέσω της κρίσης. Απευθύνεται όμως και όλους όσους ενδιαφέρονται για επιστημονική συζήτηση και πληροφόρηση, όπως σε φοιτητές και μαθητές.

Για αυτό τον λόγο ο καθηγητής κύριος Σόλων Θάνος (Μινστερ) θα παρουσιάσει δεδομένα και ιδέες πάνω στην επιστημονική έρευνα ως μοχλό της κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και τρόπους ατομικής χρηματοδότησης, απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που ζητούν άμεση απασχόληση στον τομέα τους.

Ο καθηγητής κύριος Ηλίας Κούβελας, (Πάτρα) θα παρουσιάσει ενδιαφέρουσες ιδέες πάνω στην έρευνα του εγκεφάλου, ενώ η καθηγήτρια κυρία Αδαμαντία Μητσάκου (Πάτρα) θα εισάγει στις σπουδές και μεταπτυχιακές δυνατότητες στην Ελλάδα, καθώς είναι η ίδια μέλος μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το πρώτο μέρος του εργαστηρίου θα κλείσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Κατερίνα Δερμών (Πάτρα) εισάγοντας σε πειραματικά ζωϊκά μοντέλα και την βιολογική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στην συνέχεια θα γίνουν τρεις παρουσιάσεις από νέους επιστήμονες που έχουν επιτυχές ερευνητικό έργο με υποτροφίες. Ο Δρ. Michael Böhm (Münster), θα παρουσιάσει την δομή και το ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ και την σύνδεση της κλινικής Ιατρικής με την έρευνα.

Η Δρ. Melissa Meyer zu Hörste (Boston) θα αναπτύξει την ερευνητική της εργασία στην ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια, και η Δρ. Verena Prokosch-Willing (Münster) την ερευνητική και κλινική της εργασία πάνω στο γλαύκωμα. Η ημέρα θα κλείσει με διάλεξη και συζήτηση πάνω στην θεραπεία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και τις επιπτώσεις του στο μάτι.

Την Κυριακή προβλέπονται προσωπικές συμβουλευτικές συναντήσεις με υποψηφίους, φοιτητές και μαθητές που αναζητούν τροπους να απασχοληθούν στην βιοϊατρική έρευνα. Το εργαστήριο θα κλείσει με ανοικτή συζήτηση πάνω στις προοπτικές για τους νέους επιστήμονες. Οι διαλέξεις θα είναι γενικού χαρακτήρα και κατανοητές για το κοινό, ώστε να λάβει μέρος όποιος ενδιαφέρεται.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκής Ανταλλαγής (DAAD) στο πλαίσιο του προγράμματος “Πανεπιστημιακός Διάλογος με την Νότια Ευρώπη” με μέσα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπεύθυνοι για το κείμενο: Καθ. Δρ. Δρ. Σ. Θάνος, Μινστερ και Αν. Καθ. Δρ. Δερμών, Πάτρα.