Η Γκαλερί Cube, πραγματοποίησε εγκαίνια την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου για την ατομική εικαστική έκθεση της Άννας Καρατζά, με τίτλο “ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Μια νυχθήμερη οικιακή αφήγηση.

Αρκετοί φίλοι και συνεργάτες βρέθηκαν στον χώρο για να θαυμάσουν τα έργα τέχνης αλλά και για να ευχηθούν στην Άννα.

Η Άννα Καρατζά γράφει: “ Με αμφιθυμική διάθεση ως προς τη φύση του σπιτιού αναζητώ εικόνες στη βάση της διαλεκτικής ενός ιδεατού, ποιητικού, εσωτερικού κόσμου κι ενός  φυσικού, γεωμετρικού χώρου, υλική έκφραση συγκεκριμένων οικονομικών, κοινωνικών και αισθητικών αξιών.

Το διαμέρισμα απρόσωπος, τυποποιημένος, οικιακός χώρος από τη μια, αλλά και τόπος προσωπικών αυτοβιογραφικών αναφορών-, γίνεται αντικείμενο σχολαστικής παρατήρησης. και καθίσταται το τοπίο μιας νυχθήμερης αφήγησης που στερείται τοπολογικών και συναισθητικών βεβαιοτήτων.

Ξεκινώντας από την σκέψη ότι το διαμέρισμα της πολυκατοικίας είναι το μέρος του κτίσματος, προχωρώ στην περεταίρω κατάτμησή του. Τα έργα που προκύπτουν, -ζωγραφικά, κατασκευές και βίντεο-, προβάλλουν το Ανοίκειο  καταστρατηγώντας την αίσθηση εσωτερικότητας, ζεστασιάς, ασφάλειας και σταθερότητας. Το οικείο στοιχείο του σπιτιού, που έχει επενδυθεί με τέτοια αισθήματα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στο να αντιστραφεί και να καταστεί ξένο.

Οι κατασκευές ακολουθούν μια καλλιτεχνική πρακτική στα ασαφή όρια μεταξύ εγκατάστασης και γλυπτικού αντικειμένου. Με χρήση των ίδιων των δομικών υλικών του σπιτιού προκύπτουν αντικείμενα που λειτουργούν ως θραύσματα, ως κατασκευασμένα επιμέρους στοιχεία του.

Η αναγωγή του επιμέρους στοιχείου σε ένα αυτοτελές και κλειστό σχήμα και η εκτόπιση από το οικείο του πλαίσιο το καθιστά ανοίκειο με τον τρόπο που καθίσταται ανοίκεια μια λέξη που επαναλαμβάνεται εκτός γλωσσικού πλαισίου. Η προβολή της υλικότητάς του, η «κυριολεκτική» παρουσία του στο χώρο, μέσα και από αλλαγές στην κλίμακα ή στις αναλογίες του, δημιουργεί νέα συναισθητικά και τοπολογικά δεδομένα στη σωματική σχέση μεταξύ θεατή κι αντικειμένου.

Τα δυο βίντεο πραγματεύονται μια μυθοπλασία, η οποία παράγεται μέσα από την ίδια την κίνηση που προβάλλεται κάθε φορά. Το Ανοίκειο εδώ προκύπτει από την αίσθηση της αστάθειας του χώρου, η οποία δημιουργείται λόγω της αιφνίδιας κίνησης.

Τα ζωγραφικά έργα αφορούν σε μια εικονοποιία του σπιτιού. Διατηρώντας σαφείς τις αναφορές τους από τον πραγματικό χώρο, επιχειρούν να του αποδώσουν αίγλη και ποιητικότητα μετατρέποντας το πρόδηλο σε αλληγορικό συμβάν δυο διαστάσεων.”
Διάρκεια έκθεσης: 9 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου 2011

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 15.00  
Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00
Κυριακή κλειστά