Με πιο άρτιο τεχνολογικό προφίλ, ελαφρώς αναβαθμισμένη εμφάνιση και καλύτερη άνεση, η ανανεωμένη Giulietta συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία χωρίς να χάσει κάτι από το μοναδικό της ταμπεραμέντο και στη χώρα διατίθεται με τιμές που ξεκινάνε από τα 17.940 ευρώ.

Δύο είναι οι πιο σημαντικές εμπορικά κατηγορίες στην Ευρώπη. Αυτή των supermini (η κατηγορία Β δηλαδή) στην οποία η Alfa εξασφαλίζει ένα καλό μερίδιο αγοράς με την MiTo -η οποία επίσης ανανεώθηκε- αλλά και αυτή των μικρομεσαίων. Η Giulietta όπως αναφέρει το wheels+motors λοιπόν είναι το αυτοκίνητο που οδήγησε την Alfa Romeo σ' έναν ηγετικό ρόλο στην πιο σημαντική κατηγορία (την Γ) της ευρωπαϊκής αγοράς. Από το 2010 που παρουσιάστηκε (και επανέφερε φυσικά στο προσκήνιο το ιστορικό αυτό όνομα), κέρδισε συνολικά 22 βραβεία κι επιβραβεύτηκε με 224.000 πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως φυσικό επακόλουθο του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού στα premium μικρομεσαία (και όχι μόνο) και για να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία, η Giulietta προσφέρεται πλέον με ελαφρώς ανανεωμένο στιλ και περισσότερα τεχνολογικά στοιχεία. Οι μικρές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση (κατά την ταπεινή μας άποψη πανέμορφη ήταν και χωρίς αυτές) συμπεριλαμβάνουν νέα επιχρωμιωμένη μάσκα και νέα πλαίσια εμπρός προβολέων ομίχλης με επιχρωμιωμένες γραμμές, ενώ και οι νέες ζάντες αλουμινίου (16'', 17'' και 18'') συμπληρώνουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική εμφάνιση της Giulietta. Εξωτερικά έχουμε πλέον και τρία νέα χρώματα που συμπληρώνουν την πλούσια γκάμα πολυτελούς μικρομεσαίου: «Moonlight Pearl», «Anodize Blue» και «Bronze».


Οι σημαντικότερες αλλαγές πάντως εντοπίζονται εσωτερικά, καθώς η λειτουργικότητα έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ κυρίως λόγω του νέου συστήματος infotainment Uconnect που προσφέρεται με οθόνη αφής είτε 5 είτε 6,5 ιντσών. Ενώ λοιπόν στο προ facelift μοντέλο η οθόνη για το σύστημα πλοήγησης βρισκόταν στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, πλέον έχει μεταφερθεί στο κέντρο του ταμπλό.

Το νέο σύστημα Uconnect multimedia διαθέτει σύστημα πλοήγησης και φωνητικές εντολές για εύκολο έλεγχο των πολλαπλών λειτουργιών. Επιτρέπει επίσης την εύκολη πρόσβαση σε όλες τις multimedia πηγές (mediaplayer, smartphone...) οι οποίες μπορούν να συνδεθούν μέσω μιας θύρας USB ή της υποδοχής Aux-in, ενώ ενσωματώνει αναβαθμισμένη λειτουργία Bluetooth με έξτρα λειτουργίες, όπως τη διαχείριση μιας κλήσης ή την ανάγνωση ενός SMS, καινοτόμο Audio Streaming system και web radio απευθείας από το smartphone. Αναβαθμισμένη είναι και η αντιληπτή ποιότητα με το νέο τιμόνι, αλλά και τα νέα καθίσματα τα οποία είναι μεν πιο λεπτά, αλλά προσφέρουν καλύτερη άνεση και πλευρική στήριξη.


Το εσωτερικό είναι πλέον και πιο πρακτικό, καθώς αριστερά του οδηγού έχει δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος τοποθέτησης μικροαντικειμένων, ενώ στη θέση της Pop Up οθόνης του συστήματος πλοήγησης της προηγούμενης γενιάς υπάρχει επίσης ένας επιπλέον αποθηκευτικός χώρος. Η θύρες διασύνδεσης (USB, Aux-In, SD Card...) δεν βρίσκονται πλέον στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, αλλά σε πιο προσιτό σημείο δίπλα στο διακόπτη DNA. Κατά την ταπεινή μας άποψη όμως θα μπορούσαν μερικές θήκες για μικροαντικείνα να είναι καλύτερα σχεδιασμένες, ενώ και ο χώρος κάτω από τον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό στην κεντρική κονσόλα θα μπορούσε να φιλοξενήσει μία ακόμα θήκη για κινητό τηλέφωνο ή κάποιο mediaplayer. Επίσης προσωπικά δεν μας άρεσε που καταργήθηκε και η σειρά των ρετρό διακοπτών που υπήρχε στο κέντρο του ταμπλό στην προηγούμενη έκδοση, καθώς αποτελούσε το σχεδιαστικό highlight στο συγκεκριμένο σημείο.

Στα μηχανικά μέρη δεν έχουμε ιδιαίτερες αλλαγές στο ανανεωμένο premium μικρομεσαίο. Στους κινητήρες η μόνη προσθήκη αφορά στον δίλιτρο JTDM-2 με τους 150 ίππους ο οποίος είναι προδιαγραφών Euro5+ (Euro6 δηλαδή), αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα τον εισάγει στη χώρα μας. Κατά τα άλλα στους κινητήρες βενζίνης έχουμε τον 1.4 ΤΒ σε τρεις εκδόσεις με 105, 120 και 170 ίππους (η τελευταία διατίθεται και με TCT), ενώ στην κορυφή είναι ο 1.75 TBi με 235 ίππους στην έκδοση Quadrifoglio Verde η οποία διατίθεται αποκλειστικά με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT. Στους κινητήρες πετρελαίου στη χώρα μας θα εισάγονται ο 1.6 JTDM-2 με τους 105 ίππους και ο δίλιτρος JTDM-2 με τους 170 ίππους ο οποίος συνδυάζεται με το κιβώτιο TCT.


Στο ανανεωμένο μοντέλο τα εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά έχουν παραμείνει αναλλοίωτα, ενώ ταυτόχρονα έχει βελτιωθεί η άνεση και η ηχομόνωση με συγκεκριμένες σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις στους προφυλακτήρες, τους θόλους τροχών, τα πεντάλ και τον χώρο αποσκευών. Όπως διαπιστώσαμε στην πράξη πέριξ του Μιλάνου (οδηγήσαμε την 1.4 TB με τους 120 και 170 ίππους η δεύτερη με TCT), χάρη και στο σύστημα DNA (με τρία προγράμματα που προσαρμόζουν το αυτοκίνητο με βάση τη διάθεση του οδηγού και τις συνθήκες οδήγησης: Dynamic, Natural και All Weather) με το ηλεκτρονικό «μπλοκέ» διαφορικό Q2, η Giulietta παραμένει ένα από τα πιο δυναμικά και σπορτίφ μοντέλα της κατηγορίας. Ακολουθεί πιστά τις εντολές του οδηγού, παραμένει ουδέτερη σχεδόν σε κάθε περίπτωση, και τα περιθώρια πρόσφυσης είναι πολύ μεγάλα ακόμα και στη βρεγμένη άσφαλτο στο βροχερό Μιλάνο. Το σημαντικό είναι ότι η άνεση είναι βελτιωμένη με το αυτοκίνητο να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα ακόμα και σε αρκετά μεγάλες εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος (όσες μπορέσαμε να συναντήσουμε στην ιταλική άσφαλτο...). Από εκεί και ύστερα παρότι σε γενικές γραμμές οικονομικός, ο 1.4 TB σε περίπτωση που πιεστεί δείχνει λίγο «πεινασμένος» με τον υπολογιστή ταξιδιού να δείχνει μέση κατανάλωση που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε και τα 12 λίτρα/100 χλμ. (ή και περισσότερο). Επίσης το κιβώτιο TCT παρότι αρκετά γρήγορο μερικές φορές «μπερδευόταν» στα «κατεβάσματα» και έπεφτε δύο σχέσεις με αποτέλεσμα να ζορίζει χωρίς λόγο τον κινητήρα, ενώ στη θέση «D» είναι και λίγο αργό στο «kickdown».

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το πολύ καλό καλύτερο. Με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, εξαιρετική οδική συμπεριφορά, ξεχωριστό στυλ και ανταγωνιστικές τιμές (από 17.940 με απόσυρση και προσφορές της ελληνικής αντιπροσωπείας) η Giulietta συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά την πορεία της για το 2014.


2014 Alfa Romeo Giulietta - Exterior and Interior Walkaround - 2013 Frankfurt Motor Show