Φως στην υπόθεση της τραγωδίας με το ναυάγιο στη Χίο που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (03.02.2026), μετά την απόφαση εισαγγελέα για τη σύλληψη του Μαροκινού που βρισκόταν στη λέμβο, ως διακινητής μεταναστών.

Πρόκειται για διακινητή μεταναστών και μοναδικό επιβάτη της μοιραίας βάρκας που εμβόλισε σκάφος του λιμενικού ανοιχτά της Χίου, που κατάγεται από το Μαρόκο, αφού οι όλοι οι υπόλοιποι ήταν Αφγανικής καταγωγής. Από το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε περίπου στις 20:30 το βράδυ, συνολικά 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο του νησιού, με τους 3 να είναι διασληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Το σκάφος, που μετέφερε τους μετανάστες, κινούνταν χωρίς φώτα στις ανατολικές ακτές της Χίου, εντός ελληνικών θαλάσσιων χωρικών υδάτων. Ο χειριστής του ταχύπλοου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, δεν συμμορφώθηκε με τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του σκάφους του Λιμενικού. Μάλιστα, ο χειριστής του φουσκωτού ταχύπλοου φαίνεται να άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πρόσκρουση του ταχύπλοου στην πλάγια δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού.

Από το τετραμελές πλήρωμα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού τραυματίστηκαν τα δυο, ενώ το σκάφος εμφανίζει μικρές ζημιές στη δεξιά πλευρά του, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό. Ο άνδρας λιμενικός ήδη έχει πάρει εξιτήριο και η γυναίκα παραμένει νοσηλευόμενη για περαιτέρω εξετάσεις.

Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα γίνουν στις σορούς αναμένεται να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα αίτια θανάτου των μεταναστών, εάν δηλαδή προκλήθηκαν από πνιγμό ή από κάποια χτυπήματα κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης. Παράλληλα, οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανοιχτά του Μυρσινιδίου στην περιοχή του Βροντάδου, όπου σημειώθηκε η τραγωδία.