Λίγα λόγια πριν...

  Ο Γιώργος Κοτοπούλης είναι ένας από τους πιο αυστηρούς κριτές των τηλεοπτικών μου εκπομπών. Τι περισσότερες φορές ως φίλος και τηλεθεατής, παρότι  δεν προτιμά τη τηλεόραση για να ενημερωθεί ή να ψυχαγωγηθεί, με παρακολουθεί και πολύ εύστοχα μου παραθέτει τα σχόλια του. Όταν συζητήσαμε για τη συνέντευξη που θα αναγνώσετε παρακάτω, δεν ήξερε πως τον έχω επιλέξει ως το πρώτο πρόσωπο της νέας μου συνεργασίας, για τη στήλη αυτή που εγκαινιάζεται σήμερα. Με αυτή τη κίνηση, θέλω να σας προϊδεάσω, για τις επόμενες ¨καυτές¨ συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν και έχουν σχέση με πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην Πάτρα.

  «Ο Γιώργος Κοτοπούλης είναι πρόσωπο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στη νυχτερινή ζωή της Πάτρας. Κυριολεκτικά πρωτοπερπάτησε μέσα στο νυχτερινό κέντρο ¨Villy's Park¨, που διατηρούσαν ο πατέρας του Γιάννης Κοτοπούλης, με τον θείο του, Πανούλη Κοτοπούλη. Γαλουχημένος και μυημένος σ’ αυτό τον τρόπο ζωής, ακολούθησε τα χνάρια των δικών του, τροποποιώντας όμως τη νυχτερινή διασκέδαση, ενέταξε πολλές καινοτόμες και ανατρεπτικές ιδέες, ξεκινώντας στις 23 Δεκεμβρίου του 1981,  την πρώτη δική του επιχείρηση, το αγαπημένο του πρώτο ¨παιδί¨ , τo Banana Moon Bar. Είναι πατέρας τριών αγοριών και παραμένει πιστός στο δεύτερο γάμο του, προσπαθώντας να κάνει πάντα το καλύτερο, για την οικογένεια του» 

Η συνέντευξη...

1.  Το όνομα σου έχεις καταφέρει να συζητείται μεταξύ επιτυχημένων επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης, στην Αθήνα.  Κάνοντας μέχρι σήμερα τον απολογισμό σου ως επιχειρηματίας, κοιτάζοντας τις οικονομικές σου αποδοχές αλλά και την ¨ανταγωνιστική¨ σχέση σου με τον επιχειρηματικό κόσμο της Πάτρας, πως αξιολογείς τον εαυτό σου; ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

Γ.Κ.: Κάνοντας έναν απολογισμό, ως επιχειρηματίας που τον  Δεκέμβριο του 2011 κλείνω 30 χρόνια δραστηριοποίησης στο χώρο της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, μπορώ να σου πω υπεύθυνα, ότι είμαι ευχαριστημένος. Έκανα 14 μαγαζιά στην Πάτρα και το πιο αγαπημένο μου με 25 χρόνια λειτουργίας, το Banana Moon Bar, (το καλύτερο μου παιδί). Το Banana club, ήταν η κότα που γεννούσε τα χρυσά αυγά. Από εκεί γεννήθηκαν πολλά μαγαζιά μου, όπως η ξακουστή σε όλη την Ελλάδα ΑΡΕΝΑ.  Στην ΑΡΕΝΑ, ερχόταν κόσμος από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ κάποιοι που θέλουν να λέγονται επιχειρηματίες στην Πάτρα και διασκεδάζουν τη νεολαία, δεν ήρθαν ποτέ.

Ο Επιχειρηματικός κόσμος της Πάτρας, είναι κατά 90% ΒΛΑΧΟΙ. Καταρχήν δεν είναι Πατρινοί αυτοί, έχουν κατέβει από κάποιο ορεινό χωριό, εγώ είμαι Πατρινός. Τι ¨ανταγωνιστική¨  σχέση να έχω, δεν ανταγωνίζεται το Ferrari με ένα Hyundai.

Έχω χαρακτηριστεί ως ¨σκληρός¨ επαγγελματίας και ασπάζομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό. Το μεγάλο μου μυστικό είναι ότι σε κάθε μου επιχείρηση, φροντίζω να λειτουργώ πρώτα ως πελάτης. Εγώ είμαι ο πελάτης γι’ αυτό επιμελούμαι και ελέγχω τα πάντα μέσα στο μαγαζί μου, έτσι ώστε να ξέρω τι προσφέρω.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

Αυτή η περίοδος είναι μια δύσκολη εποχή για όλους και εγώ δε διστάζω να πω πως περνάω δύσκολα, αλλά μου αρέσει. Νοιώθω πως είναι μια δοκιμασία για όλους μας, η οποία στη διάρκεια θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της. Ήρθε η στιγμή να ¨μετρηθούν¨ οι ικανότητες μας και ο καλός επαγγελματίας θα επιζήσει. Ο καλός επιχειρηματίας δεν χάνει ποτέ, θα περάσει σίγουρα μία, ίσως και περισσότερες κακές στιγμές, αλλά θα επικρατήσει.

2. Ο λαός λέει καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Σου έχουν προσάψει αρκετά κατά καιρούς (μπλεξίματα με μπράβους, ουσίες κ.α.), μέχρι και για εμπρησμό σε έχουν κατηγορήσει. Εσύ πως απαντάς σε όλα αυτά;

Γ.Κ.: Δεν απαντάω, δεν απάντησα ποτέ μου. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε, αρκεί να ασχολούνται μαζί μου. Προτιμώ να μιλάνε για μένα και ας μου προσάπτουν ότι θέλουν. Στις μικρές κοινωνίες έχουν την τάση όλα να τα μεγαλοποιούν. Έτσι και στην Πάτρα, τους αρέσει το κουτσομπολιό.

 Όποιος ήθελε να μπερδευτεί με μπράβους, ανακατεύτηκε για τα καλά, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά και Αθήνα. Όταν είσαι σοβαρός και εκπέμπεις σεβασμό, αυτό τον σεβασμό τον εισπράττεις από το σύστημα, την ¨νύχτα¨, τους πελάτες, σε σέβονται όλοι. Είμαι ¨σκληρός¨ σου είπα, το τομάρι μου δεν το χαρίζω σε οποιονδήποτε. Έχω μετρήσει τον εαυτό μου. Στη Λατινική Αμερική 11 χρόνια είχα μαγαζί στο Περού. Εκεί, αναμετρήθηκα μεταξύ ξένων και το παιχνίδι το κέρδισα. Πιστεύω ότι όταν ξέρεις  να παίζεις μπάλα, παίζεις παντού.

Όσο για τη δικαστική μου διαμάχη για εμπρησμό του ίδιου μου του μαγαζιού, που παρεμπιπτόντως ήταν το αγαπημένο μου ¨παιδί¨ το  Banana Moon Bar, δικαιώθηκα και αθωώθηκα.

3.  Είσαι ένας άνθρωπος που γνωρίζεις καλά τη νύχτα. Αληθεύει ότι η νύχτα είναι πλανεύτρα και μπορεί να σε παρασύρει σε σκοτεινά σοκάκια ;

Γ.Κ.: Σίγουρα. Παγκοσμίως συμβαίνει αυτό αλλά η νύχτα στη Πάτρα δεν υπάρχει (υπό τη μορφή της διασκέδασης και των επιλογών). Η νύχτα που εννοείς εσύ όμως, έχει δύο εκδοχές. Είναι η νύχτα του αλκοόλ, του φαγητού, του sex, του χορού και του τζόγου εάν θες, όπου όταν δεν ξεπερνούν τα ατομικά όρια του καθενός μας, μας δημιουργούν μια ευεξία  η οποία όμως μπορεί μεταβληθεί  στη νύχτα που οδηγεί στη κατάχρηση αλκοόλ, στη χρήση ουσιών, στην οικονομική καταστροφή, ακόμη και στο θάνατο.

4. Οι περισσότεροι καταξιωμένοι επιχειρηματίες έχουν περάσει ¨δια πυρός και σιδήρου¨ για να τα καταφέρουν.  Υπήρξε στιγμή της ζωή σου, που έσφαλες με τις επιλογές σου;

Γ.Κ.: Πολλές φορές και το πλήρωσα πολύ ακριβά. Ενδεχομένως να κάνω κι’ άλλα σφάλματα. Δε νοείται επιχειρηματίας αλάνθαστος. Αναλαμβάνω όμως, όλες τις ευθύνες πάντα εγώ,  γιατί πιστεύω πως είναι δικές μου οι επιλογές. Οι συνεργάτες έρχονται και παρέρχονται

ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

5. Για ένα διάστημα, είχες ¨εγκαταλείψει¨  την   Ελλάδα και είχες εγκατασταθεί στο εξωτερικό .    Τι οδηγεί έναν επιχειρηματία του δικού σου   βεληνεκούς, να πάρει μια τέτοια απόφαση;

Γ.Κ.:  Υπήρχαν λόγοι. Βαρέθηκα τη μιζέρια   και το κουτσομπολιό. Είχα επισκεφτεί το   Περού και εκεί διαπίστωσα πως πέρα από   τις διακοπές μου,  το μέρος μου άρεσε  πολύ   έτσι ώστε  να ζήσω και να δημιουργήσω   εκεί, μια επιχείρηση. Από το 1989 έως και   το  2000, έντεκα χρόνια κράτησα το UP   TOWN στο Cusco. Φυσικά όλα αυτό το   διάστημα πηγαινοερχόμουν Ελλάδα, γιατί η   Πάτρα πάντα με απασχολούσε   επιχειρηματικά. Έζησα όμως στο Μάτσου   Πίτσου. Το Περού ήταν μια διέξοδος για   εμένα, έκανα φίλους, διασκέδασα, μέτρησα   τον εαυτό μου. Στο Περού βγήκα   κερδισμένος, μετά από μια τέτοια εμπειρία,   πάτησα στα πόδια μου καλύτερα.

6.  Είσαι πλέον ένας από τους πιο   αναγνωρίσιμους στην Πάτρα και όχι μόνο. Έχεις αισθανθεί την υποχρέωση να προσφέρεις και με διαφορετικό τρόπο στην Πόλη σου, π.χ να ασχοληθείς με την πολιτική;

Γ.Κ.: Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης μου και να συνταχθώ με τον νυν Δήμαρχο Πατρέων, Γιάννη Δημαρά. Την τελευταία στιγμή όμως, λόγω διαίσθησης μου,  άλλαξα απόφαση. Δεν μου καθόταν καλά το κλίμα με τα ετερόκλητα πρόσωπα που συμμετείχαν στον συνδυασμό.

Γουστάρω πολύ τους αγανακτισμένους. Είμαι ένας από αυτούς που πηγαίνουν στη κεντρική πλατεία της Πάτρας και πιστεύω πως πολύ σύντομα οι πολιτικοί, δε θα κυκλοφορούν πλέον στις πόλεις.

7. Με τον Ανδρέα Φούρα υπήρξες αμείλικτος αλλά και φίλος, με τον νέο Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, τι σχέση έχεις;

Γ.Κ.: Είναι φίλος και ο Γιάννης Δημαράς, άλλωστε είναι και γείτονας, ο Θεός κι’ ο γείτονας δε λένε; Είμαι υποχρεωμένος ως Πατρινός να βοηθήσω όπου μπορώ ωστόσο τις επιλογές του Δημαρά, δε τις  υποστηρίζω όπως δεν υποστήριξα και τις επιλογές του Φούρα. Ελπίζω να μη του κοστίσουν του Γιάννη Δημαρά όπως και στον προηγούμενο Δήμαρχο.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ

Ο Δημαράς, είναι ¨καπελωμένος¨ από τον Συνασπισμό και ένα συγκεκριμένο, ελεγχόμενο  κομμάτι της Ν.Δ.. Τον κατευθύνουν άλλοι, μόνος του δε μπορεί να κατευθυνθεί. Είναι λογικό να είναι ¨μόνος¨,  γιατί βρίσκεται χωρίς ¨μαγαζί¨, χωρίς κόμμα.

8. Ακολούθησε όμως την τακτική του Μπουτάρη και του Κασίμη ;

Γ.Κ : Είπαμε, μπορείς να συγκρίνεις μια Ferrari με ένα Hyundai ;

9.  Σε τρομάζει η οικονομική κατάσταση και το αβέβαιο μέλλον της χώρας μας; Πως αντιμετωπίζεις ως πολίτης, ως επιχειρηματίας, ως πατέρας την κατάσταση που βιώνουμε;

Γ.Κ.: Είναι πολύ λογικό εδώ που φτάσαμε να μας απασχολεί το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι θα δεινοπαθήσει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων. Είναι δοσμένο το παιχνίδι. Μιλάμε για ανάκαμψη, μα ανάκαμψη χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει και πώς να υπάρξει ανάπτυξη με 23% Φ.Π.Α.; Είναι αδύνατον να συμβεί.

10.  Έχεις κάνει 2 γάμους και έχεις αποκτήσει 3 γιούς, με το μόλις 3 μηνών, Βενιαμίν σου. Ποιες είναι οι προτεραιότητες στη ζωή σου και ποια μελλοντικά σου όνειρα;

Γ.Κ.: Το πρώτο που με απασχολεί, είναι να επιβιώσουμε μέσα από αυτή τη κρίση που περνάει η χώρα μας. Εγώ είμαι για την οικογένεια μου και κυρίως για τους 3 γιούς μου, (οι αναγνωρισμένοι και αυτοί που ξέρω, γιατί μπορεί κάπου να έχω κανένα άλλο παιδί κι’ αν μου εμφανιστεί ποτέ, εγώ δε θα πω στιγμιαίο λάθος). Τα δύο μικρά 6 ετών και μόλις 3 μηνών, έχουν μέλλον ακόμα, ό δε μεγάλος, θέλω να σπουδάσει στο εξωτερικό, να γνωρίσει άλλες νοοτροπίες και αν δούμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παραμένει ίδια, τότε να μείνει έξω να εργαστεί. Θεωρώ ότι είμαι καλός πατέρας και προσπαθώ να περνάω, όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Επαγγελματικά, δεν σταματώ να ονειρεύομαι και δημιουργώ. Τo ORIENT EXPRESS, συνεχίζει, ενώ το MARE- MARE, άνοιξε για να περάσουμε ένα δροσερό καλοκαίρι, στην παραλιακή οδό της Πάτρας.

Εγώ ως Γιώργος, περιμένω τον Αύγουστο να πάω με την οικογένεια μου 20 ημέρες σε ένα μέρος, για να περάσουμε καλά. Γι’ αυτό εργάζομαι 12 με 14 ώρες την ημέρα, ασταμάτητα, σε γιορτές και Κυριακές, για να μη λείψει τίποτα στην οικογένεια μου.