Την περασμένη Παρασκευή γράφτηκε ιστορία στα ιατρικά χρονικά της Ελλάδας με την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, όπου χρησιμοποιήθηκε ρομποτικό σύστημα για την αφαίρεση του μοσχεύματος.

Πρωταγωνιστές ήταν η 55χρονη Αλεξάνδρα Χαραλαμποπούλου, μητέρα από την Πάτρα, και ο 18χρονος γιος της, Χρήστος Μπιλάλης, ο οποίος έπασχε από κίρρωση ήπατος λόγω οικογενούς χολοστατικής ηπατοπάθειας.

Η Χειρουργική Επέμβαση και οι Συντελεστές της

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών από την εξειδικευμένη ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων, Γιώργου Σωτηρόπουλου, με τη συνδρομή της αναισθησιολογικής ομάδας υπό την Κατερίνα Λαμπαδαρίου. Ο δρ. Σωτηρόπουλος, αναγνωρισμένος διεθνώς για την εξειδίκευσή του στις μεταμοσχεύσεις, έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο αντίστοιχες επεμβάσεις στην Ελλάδα.

Η διαδικασία διήρκεσε περίπου 13-14 ώρες και χαρακτηρίστηκε από τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci για την αφαίρεση του δεξιού λοβού του ήπατος της μητέρας. Το μόσχευμα μεταμοσχεύτηκε στον Χρήστο με την κλασική χειρουργική μέθοδο.

Δείτε το ρεπορτάζ του ant1news εδώ.