Μπορεί μια ατμόσφαιρα να είναι πρωταγωνίστρια; Αν κρίνουμε από το ReUniverse, τότε ναι. Η νέα αυτή ανεξάρτητη ελληνική ταινία συνδυάζει με τόλμη τα είδη του μεταφυσικού δράματος και της ψυχολογικής φαντασίας, ξεκινώντας ως reunion φίλων και μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα ιδιότυπο ψυχόδραμα πολλαπλών διαστάσεων.

Πέντε φίλοι γύρω στα τριάντα, μια επέτειος αποφοίτησης, ένα πάρτι και μια απώλεια που πλανάται πάνω από όλους – ο θάνατος μιας φίλης που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει μαζί τους. Όταν μια παράξενη ομίχλη καταπίνει την πόλη, οι νόμοι της πραγματικότητας λυγίζουν. Παράλληλα σύμπαντα εμφανίζονται, εναλλακτικές εκδοχές εαυτών ξεδιπλώνονται: ο νεκρός ξαναζεί, φίλοι έλκονται ερωτικά, σχέσεις ανατρέπονται.

Το σενάριο πατά σε γνώριμα μονοπάτια (Στήβεν Κινγκ, Ντέιβιντ Λιντς, «Stranger Things»), αλλά ευτυχώς δεν αναλώνεται σε αναμασήματα. Το υπερφυσικό εδώ λειτουργεί ως καθρέφτης: κάθε σύμπαν φωτίζει και μια καταπιεσμένη πτυχή των ηρώων. Οι ερμηνείες καταφέρνουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ψυχαγωγία, αποφεύγοντας το μελό και δίνοντας βάθος στις σουρεαλιστικές καταστάσεις. Η Κατερίνα Νικολοπούλου εντυπωσιάζει με το εκφραστικότατο βλέμμα και την κίνηση της, η Ερριέτα Μανούρη πλάθει μια στέρεα και με βάθος πρωταγωνίστρια, ο Αντώνης Γιαννακός, που έρχεται αντιμέτωπος με την ομοφυλόφιλη πλευρά του, εκπλήσσει με το ευφυές και ευάλωτο παίξιμό του, προσφέροντας ένα χιούμορ γεμάτο λεπτότητα, ενώ η Στεφανί Καπετανίδη εμφανίζεται σε ένα ρόλο έκπληξη.
Η φωτογραφία κινείται σε ένα ονειρικό κι αέρινο πλαίσιο, αποτυπώνοντας την απόκοσμη αίσθηση της ομίχλης χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολικά φίλτρα. Οι κοντινές λήψεις και τα καδραρίσματα δημιουργούν μια αποπνικτική αίσθηση εγκλωβισμού και αβεβαιότητας. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Θοδωρή Βουρνά αναδεικνύει έξοχα μια παράξενη, υπόγεια ένταση.


Αν κάτι αποσυντονίζει, είναι η ελαφρά υπερφόρτωση ιδεών – μερικές φορές η ταινία μοιάζει να θέλει να πει τα πάντα ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά, το ReUniverse είναι ένα φιλόδοξο και σκοτεινά συγκινητικό έργο, που εξετάζει όλα όσα φοβόμαστε να αντικρίσουμε – μέσα μας και στους άλλους.

To ReUniverse έκανε πρεμιέρα στο GREEK INTERNATIONAL FILM FESTIVAL TOUR OF CANADA στο Βανκούβερ στις 27 Οκτωβρίου του 2024. Συμμετείχε ως Semi-Finalist στο World of Film International Festival Glasgow 2024 και στο The Flight Deck Film Festival 2025. Οι επόμενες προβολές της ταινίας θα γίνουν στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema στην πλατεία Αμερικής τις Δευτέρες 12 και 19 Μαΐου στις 22:30.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:

ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΤΕΤΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ,ΕΥΘΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ
ΣΤΕΦΑΝI ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ,ΕΡΙΕΤΤΑ ΜΑΝΟΥΡΗ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΞΥΓΚΟΡΟΥ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΝΤΟΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΙΩΚΑΣ & ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΙΜΑΚΗ
EXECUTIVE PRODUCERS ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΑΜΟΝΙΤΑΚΗΣ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ



RE-UNIVERSE Official Trailer