Περισσότερα από 2.700 είδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Καινοτομίας για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο BioScience.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η κλιματική αλλαγή πλέον αποτελεί την κύρια απειλή σε ποσοστό 91% για τα είδη που συγκαταλέγονται στον κατάλογο του νόμου για τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη (ESA) της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή έρχεται πρώτη στη λίστα με τους πέντε πιο επιβλαβείς παράγοντες – κλιματική αλλαγή, αλλαγή χρήσης γης και θάλασσας, υπερεκμετάλλευση, ρύπανση και χωροκατακτητικά είδη – που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας για αυτή την κατηγορία ειδών. Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 86% τα απειλούμενα είδη αντιμετωπίζουν περισσότερους από δύο κινδύνους ταυτόχρονα, όπως τα κοράλλια, τα αμφίβια και ορισμένα μαλάκια.
«Τα απειλούμενα είδη στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν συνολικά κατά μέσο όρο 2,73 παράγοντες και τα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ESA αντιμετώπισαν 2,94. Υπήρχε μια σημαντική διαφορά στον αριθμό των απειλών που αντιμετωπίζουν τα είδη ανάλογα με τον κύριο τύπο οικοτόπου (χερσαία, γλυκά νερά, θαλάσσια ή συνδυασμό αυτών) που το είδος περνά τον κύκλο ζωής του. Από τα είδη που περιορίζονται σε μεμονωμένο βιότοπο, τα θαλάσσια είδη αντιμετώπισαν τον υψηλότερο αριθμό μέσων απειλών (3,15), ακολουθούμενα από τα είδη του γλυκού νερού (2,82) και μετά τα χερσαία είδη (2,56)», αναφέρει η μελέτη.
Κατά μέσο όρο, τα είδη που αναπτύσσονται σε πολλούς τύπους οικοτόπων αντιμετώπισαν μεγαλύτερο αριθμό απειλών (3,11) από εκείνα που περιορίζονται σε έναν. Την ίδια ώρα, εκείνα που ζουν σε περιβάλλον γλυκού νερού, αλλά και σε θαλάσσιους βιότοπους αντιμετώπισαν σημαντικό αριθμό απειλών (3,74), ακολουθούμενα από τα χερσαία και θαλάσσια (3,34) και μετά τα χερσαία και τα γλυκά νερά (2,85).
Οι ερευνητές εξηγούν, δε, ότι οι ΗΠΑ δε διαθέτουν μία ενημερωμένη κατάσταση που να ενημερώνει και να κατευθύνει τις δράσεις διατήρησης για είδη και οικοσυστήματα.
Συνιστούν, επομένως, να συμπεριληφθεί ο παράγοντας αυτός στις επόμενες αποφάσεις για τα είδη που καταχωρούνται στον ESA και στα σχέδια διαχείρισης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που τίθεται από το ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.
Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθούν οι κατάλογοι και θα καλυφθούν τα κενά στα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι ώστε να αναπτύξουν στοχευμένες προσπάθειες διατήρησης, να παρατηρήσουν την τάση των πληθυσμών και να εντοπίσουν συγκεκριμένους μηχανισμούς που θα ενισχύσουν την ανάκαμψή τους.
Όπως αναφέρουν έτσι θα περιοριστούν και οι αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την ανθρώπινη υγεία, την ευημερία των πολιτών και την τοπική οικονομία.
«Με τις ενημερωμένες αξιολογήσεις απειλών που δείχνουν υψηλή επικράτηση της ευαισθησίας του κλίματος μεταξύ των ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ESA, η αντιμετώπιση των αλλαγών που προκαλούνται από το κλίμα είναι απαραίτητη για μια αποτελεσματική στρατηγική διατήρησης», αναφέρει η έκθεση.
Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν είναι απαραίτητη η έρευνα για να μάθει κανείς ότι η βιοποικιλότητα αντιμετωπίζει απειλές, αλλά η συμπληρώνουν πως «η άμεση αντιμετώπιση των πέντε παραγόντων απώλειας βιοποικιλότητας σε όλα τα επηρεαζόμενα είδη θα είναι κρίσιμη για την πρόληψη περαιτέρω εξαφάνισης».