Υλικά
900 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κόντρα
1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
Για το μαρινάρισμα
½ κ.γ. ξερό κόλιαντρο
1 κ.γ. πράσινο πιπέρι
Αλάτι
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
⅓ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη ή ½ σκελίδα
φρέσκο, χωρίς τη φύτρα, ψιλοκομμένο
Για τον ντάκο
4 μέτριες, ώριμες ντομάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 ντάκοι, κατά προτίμηση από χαρούπι ή σίκαλη
1 πιπεριά Φλωρίνης, καπνιστή, από βάζο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
16 ελιές (ό,τι προτιμάμε), απύρηνες σε ροδέλες
Για το τζατζίκι
1 μικρό αγγούρι, βιολογικό
½ σκελίδα σκόρδο, χωρίς την πράσινη φύτρα
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, παραδοσιακό
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
1 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί καλής ποιότητας ή μηλόξιδο
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για τη μικρή σαλάτα μυρωδικών
5-6 κλωναράκια δυόσμος, τα φύλλα
5-6 κλωναράκια μαϊντανός, τα φύλλα
5-6 κλωναράκια άνηθος, τα φύλλα
5-6 κλωναράκια βασιλικός, τα φύλλα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά. Ζυμώνουμε τον κιμά με τα αρωματικά (ελαφρύ ζύμωμα). Τα απλώνουμε σε ένα ταψί, πιέζουμε ελαφρά στη μέση να δημιουργηθεί μια μικρή λακκούβα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να δέσει το μείγμα. Στη συνέχεια πλάθουμε έξι μπιφτέκια, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά και είναι έτοιμο για ψήσιμο (σε τηγάνι με ελάχιστο λάδι, ή γκριλ, ή λαδωμένο ταψί, ή σχαροτήγανο).
Βήμα 2ο
Για τους ντάκους: Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα (γαρίφαλο). Με το μαχαίρι αφαιρούμε το εσωτερικό, το περνάμε από σουρωτήρι πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού και μαζεύουμε το υγρό σε μπολ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σε μια πιατέλα βάζουμε τους ντάκους και τους περιχύνουμε με το μείγμα του μπολ. Σε άλλο μπολ κόβουμε σε κύβους τη σάρκα της ντομάτας και την πιπεριά Φλωρίνης, και τα ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια και τις ελιές και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βήμα 3ο
Για το τζατζίκι: Κόβουμε το αγγούρι σε μικρούς κύβους, με τη φλούδα. Λιώνουμε καλά τη μισή σκελίδα σκόρδο με τη λάμα του μαχαιριού ή με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και την οξύτητα και διορθώνουμε αν χρειάζεται.
Βήμα 4ο
Για τη μικρή σαλάτα: Πλένουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βήμα 5ο
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα τους μουλιασμένους ντάκους. Από πάνω μοιράζουμε τη σαλάτα της ντομάτας-πιπεριάς, τα μπιφτέκια, το τζατζίκι και τέλος τα ανάμεικτα μυρωδικά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Πηγή: vita.gr