Το τζιαογκουλάν (jiaogulan), ένα βότανο γνωστό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και μερικές φορές αποκαλούμενο «βότανο της αθανασίας» ή «νότιο τζίνσενγκ», συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για πιθανά οφέλη στην υγεία. Έρευνες μελετούν κατά πόσο μπορεί να υποστηρίξει τον μεταβολισμό, τη διαχείριση της χοληστερόλης και τη μείωση της φλεγμονής.

Τι είναι το τζιαογκουλάν;
Το τζιαογκουλάν (επιστημονική ονομασία Gynostemma pentaphyllum) φύεται κυρίως σε ορεινές περιοχές της Ασίας. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες η κατανάλωσή του, κυρίως ως τσάι ή συμπλήρωμα διατροφής, έχει αυξηθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Τι δείχνουν οι μελέτες;
Ο Δρ. Michael Aziz, παθολόγος και ειδικός στην αναγεννητική ιατρική, καταναλώνει καθημερινά 900 mg jiaogulan και εξηγεί:

«Το τσάι jiaogulan έχει μια πολύ υψηλή αξία ORAC (ικανότητα αντιοξείδωσης). Είναι οκτώ φορές πιο ισχυρό από το πράσινο τσάι», δήλωσε ο Δρ. Aziz. «Προτείνω να παρασκευάζεται με μία ή δύο κουταλιές αποξηραμένων φύλλων σε 250 ml νερού. Η γεύση του είναι πικρή, αλλά με μια ελαφρώς γλυκιά απόχρωση».

Η πικρή γεύση του προέρχεται από τις σαπωνίνες του φυτού, οργανικές ενώσεις στις οποίες αποδίδονται πολλές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της επιθεώρησης Journal of Functional Foods, οι σαπωνίνες «καθαρίζουν τη θερμότητα και αποτοξινώνουν τον οργανισμό», ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καρδιακή και ηπατική υγεία, βελτιώνουν την κυκλοφορία και βοηθούν σε παθήσεις όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, η αϋπνία και οι πονοκέφαλοι.


«Η πικρή γεύση και η ψυχρή φύση του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της υπερθέρμανσης και στην αποτοξίνωση του σώματος, καθιστώντας το ευεργετικό για καταστάσεις όπως η ιική ηπατίτιδα, η χρόνια γαστρεντερίτιδα και η χρόνια βρογχίτιδα», ανέφεραν επίσης οι ερευνητές στην έκδοση Ιανουαρίου του Journal of Functional Foods.

«Η γλυκιά γεύση του jiaogulan θρέφει την καρδιά και προστατεύει το ήπαρ, ευνοεί καλύτερα την ροή του qi και του αίματος και είναι πιο αποτελεσματικό κατά της υπερλιπιδαιμίας, της υπέρτασης, του λιπώδους ήπατος, της αϋπνίας και των πονοκεφάλων.» πρόσθεσε ο γιατρός.


Οι γυπενόσιδες «ενεργοποιούν την πρωτεΐνη κινάση που ενεργοποιείται από AMP, ένα ένζυμο που παίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας των κυττάρων. Έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις», εξήγησε ο Άζιζ.

«Επιπλέον, βελτιώνουν τη σήμανση της ινσουλίνης και την λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι οι “μπαταρίες” των κυττάρων μας», πρόσθεσε. «Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης που επηρεάζουν τη μακροβιότητα»

Ο Δρ Aziz προσθέτει ότι το jiaogulan έχει δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Πιθανές Παρενέργειες και Προφυλάξεις
Το jiaogulan θεωρείται γενικά ασφαλές για κατανάλωση, ωστόσο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ναυτίας, διάρροιας, και πιο σπάνια εμετός, ζάλη, θολή όραση ή εμβοές.

Όσοι λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη χρήση του, καθώς το jiaogulan μπορεί να επιδράσει με άλλα σκευάσματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι διαβητικοί, καθώς το βότανο ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απαιτώντας προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο Άζιζ συμβούλεψε: «Οι διαβητικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προσαρμόσουν τις δόσεις των φαρμάκων τους με τη βοήθεια των γιατρών τους, εάν πίνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού από τζιαογουλάν, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.»

real.gr