Το μαγείρεμα έχει μια διαδικασία, όπως το κόψιμο, το σοτάρισμα, το άλεσμα κ.λπ. Αυτή η διαδικασία της προετοιμασίας έχει επίδραση στην αξία των θρεπτικών συστατικών και στο πώς το σώμα μας χωνεύει το φαγητό.
Πώς προετοιμάζεις το φαγητό σου;
Χυμοί και μπλέντερ
Ο αποχυμωτής και το μπλέντερ μπορεί να φαίνονται παρόμοια, αλλά δεν είναι το ίδιο. Ο πρώτος εξάγει το υγρό από το στέρεο φαγητό, ενώ το μπλέντερ παίρνει ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό και το κόβει σε μικρά κομμάτια. Το σώμα εν τω μεταξύ αντιδρά σε κάθε μέθοδο διαφορετικά.
Ο χυμός μπορεί να χωνευτεί γρήγορα και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Για παράδειγμα, οι φυτικές ίνες από τα πορτοκάλια, επιβραδύνουν το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες φτάνουν στο αίμα. Επιπλέον, ο χυμός απομακρύνει τις ίνες, οπότε αυτό το ποτήρι χυμού πορτοκαλιού μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινές αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος. Τέλος, είναι πιθανό να καταναλώσουμε περισσότερη ποσότητα από ό,τι αν τρώγαμε το φρούτο ολόκληρο. Συνεχίζοντας με το παράδειγμα του πορτοκαλιού, δεν θα τρώγαμε τέσσερα ή πέντε πορτοκάλια μονομιάς, αλλά τόσα περίπου χρειάζονται για να παραχθεί 1 ποτήρι χυμού.
Από την άλλη πλευρά, το μπλέντερ διατηρεί κάποιες από τις ίνες και το αποτέλεσμα μπορεί να μας φανεί πιο χορταστικό.
Κόψιμο
Το κόψιμο των φρούτων και των λαχανικών σε μικρά κομμάτια μπορεί να διευκολύνει το σώμα να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά. Τρόφιμα, όπως τα καρότα και τα μάνγκο, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και το κόψιμό τους μπορεί να «σπάσει» τα κυτταρικά τοιχώματα, απελευθερώνοντάς τα. Το κόψιμο των πιπεριών, του σπανακιού, της πατάτας, του σέλινου, βοηθά επίσης στην απελευθέρωση των αντιοξειδωτικών. Ομοίως, το κόψιμο του σκόρδου και κρεμμυδιών απελευθερώνει συστατικά που είναι ευεργετικά για την καρδιά.
Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μόλις κόψουμε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα καθώς αυτά τα αντιοξειδωτικά αρχίζουν να αποικοδομούνται όταν εκτίθενται στον αέρα. Αν αφήσουμε τα τρόφιμα στην επιφάνεια κοπής για πολύ ώρα, ενδέχεται να χάσουμε κάποια από τα οφέλη τους. Καλό είναι λοιπόν ή να τα αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο ή να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως.
Άλεσμα
Οι σπόροι λιναριού και chia έχουν γίνει δημοφιλείς προσθήκες στην διατροφή μας και όχι άδικα. Και τα δύο είναι πλούσια σε βιταμίνες, μαγνήσιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, ενώσεις απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς, των οστών, του σακχάρου στο αίμα, της διάθεσης και του μεταβολισμού. Αυτοί οι τύποι σπόρων είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικά ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και γνωστικής έκπτωσης.
Αν όμως δεν αλέσουμε τους σπόρους πριν τους φάμε, δεν θα αποκτήσουμε τα πλήρη οφέλη.
Τηγανίζεις το φαγητό σου; Το ψήνεις; Το βράζεις;
Όσον αφορά την υγεία, το πώς προετοιμάζουμε ένα φαγητό έχει λιγότερη σημασία από το τι περιέχει αυτό το φαγητό. Ένα σοκολατένιο κέικ παραμένει σοκολατένιο κέικ, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε για να το κόψουμε. Ό,τι κι αν τρώμε όμως, η μέθοδος μαγειρέματος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το τηγανίζεις; Το ψήνεις στη σχάρα; Το βράζεις; Χρησιμοποιείς ατμομάγειρα; Φούρνο μικροκυμάτων; Όλα αυτά επηρεάζουν πολύ περισσότερο τη διατροφή από το κόψιμο, το μούλιασμα κ.λπ.
Το τηγάνισμα για παράδειγμα με τα λάθος έλαια και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προσθέσει, μεταξύ άλλων, θερμίδες και ανθυγιεινά λιπαρά στο φαγητό μας.
Ο ατμός, το ψήσιμο στη σχάρα και το μαγείρεμα με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ωστόσο, είναι μερικές υγιεινές προσεγγίσεις.