Σε οριακά επίπεδα βρίσκεται η στάθμη του νερού στο Φράγμα Πηνειού, σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και η φετινή αρδευτική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις καλλιέργειες που αρδεύονται από εκεί.
Τα προβλήματα του Φράγματος Πηνειού, ωστόσο, δεν είναι τωρινά, αντιθέτως έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αλόγιστη χρήση του νερού που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, η μη συντήρησή του για την ομαλή λειτουργία του και πιο πρόσφατα η έλλειψη βροχοπτώσεων – χιονοπτώσεων, που θα βοηθούσαν την αύξηση της στάθμης, έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη νερού. Με αφορμή σήμερα την παγκόσμια Ημέρα Νερού, μιλά στην εφ. Πατρίς ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Τάκης Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι τη φετινή χρονιά η άρδευση θα γίνει με πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι καθώς, ήδη το νερό βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.
Και ενώ το Φράγμα με την Τεχνητή Λίμνη Πηνειού πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας, εδώ και τόσα χρόνια, έχει αφεθεί στην τύχη του, όπου σε συνδυασμό με την ξηρασία που φέρνει η κλιματική αλλαγή, οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού. Στον σχεδιασμό που κάνει για την νέα αρδευτική περίοδο, ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ξεκαθάρισε ότι το πότε θα ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί αφενός μεν από τον καιρό αφετέρου από τις ανάγκες που θα υπάρξουν. Και αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε ο κ. Παρασκευόπουλος, η στάθμη αυτή τη στιγμή στο φράγμα ανέρχεται στα 83 μέτρα. Και τα 83 μέτρα στάθμη νερού, υποδηλώνουν μια λίγο χειρότερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι, που το φράγμα πάλι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κατέγραφε 84 μέτρα στάθμη.
Αυστηρά
Μάλιστα ο κ. Παρασκευόπουλος, απαντώντας στην εφ. Πατρίς, για το πώς αναμένεται να κυλήσει και η φετινή χρονιά, ανέφερε πως εξαιτίας της χαμηλής στάθμης του νερού η άρδευση φέτος θα γίνει με πολλή προσοχή και πιο αυστηρά από πέρυσι. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και φέτος θα υπάρξει πρόγραμμα άρδευσης εκ περιτροπής κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις μέσα στον χειμώνα, αυτές δεν στάθηκαν ικανές για να πούμε ότι λύθηκε το πρόβλημα με την επάρκεια νερού στο Φράγμα. Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις η στάθμη είναι κάτω από τα 83 μέτρα και αυτό υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε λίγο χειρότερα από την περσινή χρονιά όπου η στάθμη ήταν στα 84 μέτρα. Σαφώς αυτό οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι η φετινή αρδευτική περίοδος θα γίνει με αυστηρά κριτήρια και όπως και πέρυσι εκ περιτροπής», εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Τάκης Παρασκευόπουλος.
Σοβαρότατη απειλή για την ύδρευση η εντεινόμενη λειψυδρία
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), θεωρεί ότι η εντεινόμενη λειψυδρία ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τους υδατικούς πόρους της χώρας μας και μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις νερού που καλούνται να πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διαχείριση του αρδευτικού νερού η χρήση του οποίου αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής χρήσης του νερού στη χώρα μας.
Συγχωνεύσεις
Στο μεταξύ την αγωνία τους για τις εξελίξεις στον τομέα υδάτων εξαιτίας του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις» που ανήρτησε τον Φεβρουάριο σε δημόσια, ηλεκτρονική διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζουν οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ της Ηλείας, καθώς όπως αναφέρουν το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση των Δ.Ε.Υ.Α. χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και χωρίς να έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματά τους ενώ πολύ σημαντική κρίνεται και η υποστελέχωση και το ενεργειακό κόστος, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, καθώς το Πρόγραμμα «Απόλλων» θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια με προφανή τον κίνδυνο να αυξηθούν σημαντικά τα τιμολόγια του νερού.
Ρούλα Αλικάκη – Τζανέτου, πρόεδρος ΔΕΥΑ Δ. Πύργου
«Το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στη διαβούλευση δεν προωθεί βιώσιμες λύσεις για τις Δ.Ε.Υ.Α.. Είμαστε σε αναμονή και ευελπιστούμε το υπουργείο να επανεξετάσει το νομοσχέδιο και να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση, για ειλικρινή συνεργασία που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. προς όφελος του φυσικού πόρου και της κοινωνίας. Για να υπάρξει ένα σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει και ο σχεδιασμός εκείνος που θα προσφέρει στη ΔΕΥΑ, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία στις υπηρεσίες που προσφέρει».
Πάνος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος ΔΕΥΑ Δ. Πηνειού
«Με την οποιαδήποτε συγχώνευση των ΔΕΥΑ είμαι κάθετα αντίθετος, καθώς αυτός ο σχεδιασμός που προωθείται δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν και κυρίως τους ίδιους τους πολίτες. Το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο δεν θα λειτουργήσει είναι ξεκάθαρο καθώς εκτός από την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού οι οφειλές που αυτή την στιγμή βαραίνουν τη ΔΕΥΑ είναι πολλές. Από την άλλη για εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων θα πρέπει αυτές να λειτουργούν αυτόνομα, όπως τώρα, αλλά κυρίως να ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό