Ο Ανίς Ραμάν, επικεφαλής οικονομικών ευκαιριών του LinkedIn, επισημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία μεταβαίνει από την «οικονομία της γνώσης» σε μια νέα εποχή, την «οικονομία της καινοτομίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανθρώπινες δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η περιέργεια, η επικοινωνία και η συναισθηματική νοημοσύνη θα είναι πλέον καθοριστικές.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτης αλλαγών
Παρόλο που η AI δεν είναι μια καινούργια έννοια, η ανάπτυξη εργαλείων όπως το ChatGPT έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Ραμάν χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως «σημείο καμπής», που όχι μόνο επαναπροσδιορίζει την εργασία, αλλά και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτήν.

Η αυτοματοποίηση έχει ήδη αναλάβει σωματικές εργασίες, ενώ η AI αντικαθιστά πολλές διανοητικές εργασίες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θα καθορίζει πλέον την αξία της ανθρώπινης εργασίας;

Ο Ραμάν εξηγεί ότι στο παρελθόν η εργασία βασιζόταν σε σωματικές ικανότητες (αγροτικές και βιομηχανικές εργασίες). Στη συνέχεια, κυριάρχησαν οι διανοητικές δεξιότητες. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί μια τρίτη μετάβαση, όπου οι άνθρωποι θα διακρίνονται από τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες.

Οι 5 καθοριστικές δεξιότητες του μέλλοντος
Η καινοτομία θα βασίζεται πλέον σε πέντε βασικές δεξιότητες, τις οποίες ο Ραμάν ονομάζει «οι 5 C’s»:

– Creativity (Δημιουργικότητα)
– Curiosity (Περιέργεια)
– Courage (Θάρρος)
– Compassion (Συμπόνια)
– Communication (Επικοινωνία)

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελεί σύνθετες υπολογιστικές διεργασίες, αλλά η ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται διαφορετικά, να συνδέεται με άλλους και να καινοτομεί παραμένει αναντικατάστατη.


Οι «χαμένοι Αϊνστάιν»: Πώς η AI μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες
Η πρόσβαση στην καινοτομία δεν ήταν πάντα δίκαιη. Έρευνα του οικονομολόγου Ράι Τσέτι έδειξε ότι τα παιδιά από οικογένειες με υψηλά εισοδήματα έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εφευρέτες από εκείνα που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Αυτό δημιούργησε το φαινόμενο των «χαμένων Αϊνστάιν», δηλαδή ατόμων με τεράστιο δυναμικό, αλλά χωρίς τους πόρους για να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους.


Η AI μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με σπουδαίες ιδέες να δημιουργούν και να καινοτομούν χωρίς τεράστιες επενδύσεις.

Προσαρμογή ή εξαφάνιση: Η νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά την αγορά εργασίας. Παραδοσιακά στοιχεία όπως το βιογραφικό, η προϋπηρεσία και η εκπαίδευση θα έχουν μειωμένη σημασία. Οι δεξιότητες και η ικανότητα προσαρμογής θα γίνουν οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας.

Παραδοσιακά, οι τεχνικές δεξιότητες θεωρούνταν «σκληρές δεξιότητες», ενώ οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες «ήπιες δεξιότητες». Σήμερα, οι ανθρώπινες δεξιότητες γίνονται οι πραγματικές σκληρές δεξιότητες της νέας οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις επενδύουν στην AI – Ποιος θα επιβιώσει;
Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn σε 1.991 υψηλόβαθμα στελέχη σε 9 χώρες:

– Το 90% των ανώτερων στελεχών δηλώνει πως η AI αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 2025.
– Στην Ασία και τον Ειρηνικό, το ποσοστό φτάνει το 94%.

Οι εργαζόμενοι που θα επιβιώσουν σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι αυτοί που θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα. Όπως λέει ο Ραμάν: «Ανατρέψτε τον εαυτό σας ή θα ανατραπείτε».

Η κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάπτυξη ανθρώπινων δεξιοτήτων θα είναι το κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

newmoney.gr