Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, κυρίως άμαχοι, όπου μαίνονται οι εμφύλιες συγκρούσεις.

Λουτρό αίματος έχουν προκαλέσει οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού των ισλαμιστών που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία ζήτησαν να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την κλιμάκωση της βίας στη Συρία.

Η κατάσταση στη χώρα είναι φρικιαστική όπως περιγράφουν άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες περιοχές της Συρίας ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις.

Μπορεί ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας να απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ωστόσο, η βία και οι δολοφονίες εκδίκησης συνεχίστηκαν και την Κυριακή (9/3) σε περιοχές που στήριζαν τον πρώην ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις παράκτιες επαρχίες Λατάκεια και Ταρτούς – προπύργια της υποστήριξης του Άσαντ.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, περιέγραψαν σκηνές λεηλασίας και μαζικών δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Μαρτυρίες σοκ: «Σφάζουν γυναίκες και παιδιά»

Στο Hai Al Kusour, μια κυρίως αλαουιτική γειτονιά στην παράκτια πόλη Banias, οι κάτοικοι λένε ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι με διάσπαρτα πτώματα, στοιβαγμένα και καλυμμένα με αίμα. Άνδρες διαφορετικών ηλικιών πυροβολήθηκαν εκεί, όπως δήλωσαν μάρτυρες στο BBC.

Την Παρασκευή οι άνθρωποι δεν κοιτούσαν ούτε από τα παράθυρά τους από το φόβο τους. Όταν τους επέτρεψε η προβληματική σύνδεση στο ίντερνετ να μπουν κάποια στιγμή στα Social Media, έμαθαν για τους θανάτους των γειτόνων τους από αναρτήσεις στο Facebook.

Ένας άνδρας, ο Ayman Fares, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν ως επικριτής του Άσαντ και αφέθηκε ελεύθερος μετά την πτώση του, δήλωσε πως γλίτωσε τον θάνατο επειδή οι μαχητές που έκαναν επιδρομή στη γειτονιά του, στο Χάι Αλ Κουσούρ τον αναγνώρισαν.

«Ήταν άγνωστοι, δεν μπορώ να αναγνωρίσω την ταυτότητα ή τη γλώσσα τους, αλλά φαινόταν να είναι Ουζμπέκοι ή Τσετσένοι», είπε ο κ. Fares.

Πρόσθεσε πως είδε οικογένειες να σκοτώνονται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και γυναίκες και παιδιά να είναι καλυμμένα με αίμα. Ορισμένες οικογένειες έτρεξαν στις ταράτσες τους για να κρυφτούν, αλλά δεν γλίτωσαν από την αιματοχυσία. «Είναι φρικτό», σημείωσε.

Ο Αλί, ένας άλλος κάτοικος της Banias, επιβεβαίωσε την περιγραφή του κ. Fares. Ο Ali, ο οποίος ζούσε στο Kusour με τη σύζυγό του και την 14χρονη κόρη του, εγκατέλειψε το σπίτι του με τη βοήθεια των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ήρθαν στο κτίριό μας. Ήμασταν πολύ φοβισμένοι ακούγοντας μόνο τη φωτιά και τις κραυγές των ανθρώπων στη γειτονιά. Μάθαμε για τους θανάτους από σποραδικές αναρτήσεις στο Facebook όταν καταφέραμε να συνδεθούμε. Αλλά όταν ήρθαν στο κτίριό μας, σκεφτήκαμε ότι τελειώσαμε», είπε.

«Έψαχναν χρήματα. Χτύπησαν την πόρτα του γείτονά μας παίρνοντας το αυτοκίνητό του, τα χρήματά του και όλο το χρυσό ή τα τιμαλφή που είχε στο σπίτι του. Αλλά δεν τον σκότωσαν», πρόσθεσε.

Ο Αλί και η οικογένειά του παραλήφθηκαν από τους σουνίτες γείτονές του, οι οποίοι ακολουθούν διαφορετικό κλάδο του Ισλάμ και τώρα μένουν μαζί τους. «Ζούσαμε μαζί για χρόνια, αλαουίτες, σουνίτες και χριστιανοί. Ποτέ δεν είχαμε βιώσει κάτι τέτοιο», είπε.

«Οι σουνίτες έσπευσαν να προστατεύσουν τους αλαουίτες από τις δολοφονίες που συνέβησαν και τώρα οι επίσημες δυνάμεις βρίσκονται στην πόλη για να αποκαταστήσουν την τάξη».

Ο Αλί είπε ότι οι οικογένειες μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο σε μια γειτονιά που είναι κυρίως σουνιτική, όπου θα προστατεύονται μέχρι να εκδιωχθούν από την Μπανιά τα μέλη των φατριών που διέπραξαν τις δολοφονίες.

Πολλοί κατηγορούν τον μεταβατικό πρόεδρο Άχμαντ αλ-Σαράα, λέγοντας ότι διέλυσε τις δυνάμεις ασφαλείας, στρατού και αστυνομίας της Συρίας χωρίς να έχει σαφή στρατηγική για την αντιμετώπιση των χιλιάδων αξιωματικών και του προσωπικού που έμειναν άνεργοι.

Με το 90% του πληθυσμού της Συρίας να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και χιλιάδες να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, είναι πρόσφορο έδαφος για μια εξέγερση.