Με ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις έκλεισε ο κύκλος του 196ου Πατρινού Καρναβαλιού, με το βλέμμα αναπόφευκτα πέρα από το 2026 να εστιάζει στο επετειακό 2029, όταν η παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στη χώρα θα κλείσει δύο αιώνες ζωής.

Με το θεσμό της πόλης κάθε χρόνο να βρίσκεται τέτοια εποχή στο μικροσκόπιο καρναβαλιστών, θεατών και επαγγελματιών, προκύπτοντας η ανάλογη κριτική, φέτος ο απόηχος φαίνεται πως συνοδεύτηκε με αρνητικό πρόσημο, με τα αίτια να ποικίλουν, παρότι οι παρελάσεις κέρδισαν τις εντυπώσεις με το κέφι και το χρώμα τους.

Οι συμμετέχοντες στις παρελάσεις ήταν λιγότεροι σε σχέση με την τελευταία διετία τουλάχιστον, όπως και οι επισκέπτες, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή αρκετοί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των Τεμπών μια μέρα πριν ενώ άλλοι έκαναν λόγο για επανάληψη ίδιων πραγμάτων, χάνοντας επισκεψιμότητα η πόλη. Παράλληλα, σχολιάστηκε και η ακρίβεια σε ορισμένα σημεία του κέντρου, συζήτηση που γίνεται σε κάθε περίπτωση εδώ και δεκαετίες.

Ως προς τις κρατήσεις, τόσο από τον ξενοδοχειακό κλάδο όσο και από την βραχυχρόνια μίσθωση τα νούμερα που είχαν ανακοινωθεί προμήνυαν καλούς οιωνούς, ωστόσο οι αφίξεις γενικότερα κινήθηκαν σε πιο ρηχά νερά, κάτι που φάνηκε και στην πράξη.

Αυτό πάντως που χαρακτήρισε ένα ακόμα Πατρινό Καρναβάλι ήταν πως για ένα διήμερο η πόλη μετατράπηκε σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, εικόνα που έχει περάσει στο υποσυνείδητο των νεότερων επισκεπτών, μέσα από τα αντίστοιχα βίντεο που ανεβαίνουν σωρηδόν στα social media με θέμα την Πάτρα και το καρναβάλι της.

Οι συνήθειες της πανδημίας... πέρασαν στη διασκέδαση

Οι νέες τάσεις που δημιούργησαν οι καραντίνες στην covid-εποχή δεν μετριάστηκαν κατά την επιστροφή στην λεγόμενη… κανονικότητα, αλλά αντιθέτως ήρθαν για να μείνουν, προτιμώντας οι νεότερες ηλικίες -και κορμός του Πατρινού Καρναβαλιού- ποτό σε πλαστικό στο χέρι εξωτερικά και βίντεο στο tik-tok.

Οι νέες συνθήκες έτσι που έχουν διαμορφωθεί επηρεάζουν σημαντικά την εστίαση, βλέποντας το πιο δυνατό τριήμερο της πόλης να μην δίνει την δυναμική που προσδοκούν οι επιχειρηματίες.

Βασικός παράγοντας ωστόσο πέρα των παραπάνω ήταν και παραμένει η ακρίβεια τα τελευταία χρόνια. Για να αλλάξει το τουριστικό μείγμα της Πάτρας χρειάζεται να την επισκεφτούν και άλλες ηλικίες, ωστόσο με τα χρήματα στα περισσότερα νοικοκυριά να φτάνουν μέχρι τα μισά του μήνα το Καρναβάλι και κάθε εκδήλωση μοιραία περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Δεν πρόκειται έτσι ουσιαστικά για κρίση της Πάτρας αλλά για κρίση όσων περιοχών στηρίζονται σε εκδηλώσεις και όχι σε χειμερινό ή θερινό τουρισμό, καθώς όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ένα διήμερο με διανυκτέρευση και φαγητό σε μαγαζιά, θεωρείται για πολλούς πολυτέλεια.

Και μπορεί οι φοιτητές ανέκαθεν να φιλοξενούσαν άτομα έχοντας μόνα έξοδα την μαυροδάφνη και το σουβλάκι, όμως το μοντέλο αυτό δεν αρκεί ώστε να ανασάνει οικονομικά μια πόλη.

Αλλαγές δίχως να χαλάσει το dna...

Αναμφισβήτητα, αισιόδοξη νότα αποτελούν οι νέες γενιές της πόλης, οι οποίες διατηρούν τον παλμό του Πατρινού Καρναβαλιού μέσα από τη συμμετοχή τους στις παρελάσεις και σε δρώμενα, αλλά φτάνει αυτό το σκέλος για να διατηρηθεί ένα καρναβάλι στο ύψος του;

Πολλοί κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό, ο οποίος όμως να μην χαλάσει το dna του θεσμού. Ο περιορισμός των υπερβολικά μεγάλων γκρουπ, όπως και των καπνογόνων, και ο μιμητισμός ενδεχομένως των πρώτων χρονικά γκρουπ που ξεχωρίζουν για τις στολές τους θα μπορούσε να είναι μια αρχή όπως έχει σχολιαστεί, καθώς αρκετοί θεατές από τα μισά της παρέλασης και μετά συνήθως αποχωρούν.

Ακόμα, βασικό ζητούμενο είναι να επικρατεί ασφάλεια στους δρόμους και να μην παρατηρούνται βίντεο στο διαδίκτυο που να αποθαρρύνουν κόσμο να επισκεφτεί την Πάτρα για το λόγο αυτό. Η εξωστρέφεια πρέπει να ενισχυθεί με στοχευμένη προβολή και όχι με σποραδικές κινήσεις και ρεπορτάζ μια εβδομάδα πριν την κορύφωση του τριημέρου, ενώ και τα θεματικά πάρτι ίσως πρέπει να αυξηθούν κρίνοντας κανείς από την επιτυχία τους, ούτως ώστε το καρναβάλι της πόλης να βάλει τις βάσεις και να γιορτάσει με λαμπρότητα τα 200 χρόνια του.

Το brand της Πάτρας είναι δεδομένο και αυτό δεν αλλάζει, παρά τις κουβέντες που γίνονται για άνοδο άλλων πόλεων σε αυτό το πλαίσιο.

Αρκεί να προστατεύει, οι φορείς να επενδύσουν περαιτέρω σε αυτό και να μην βασίζονται μόνο στους καρναβαλιστές και το εργαστήρι των αρμάτων, την ραχοκοκαλιά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Κατά τα άλλα, Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα και το στέμμα δεν θα του αφαιρεθεί ποτέ, αρκεί να το αγαπήσουν όλοι λίγο παραπάνω και να μην το βλέπουν μόνο εισπρακτικά... Χαρά εξάλλου προσφέρει και μια νότα αισιοδοξίας που την έχουμε όλοι ανάγκη όσο ποτέ.