Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί, παρά την ύφεση που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο αριθμός και η ένταση των δονήσεων πρέπει να παγιωθεί, επισημαίνουν με έμφαση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Νέα Καμένη απ` όπου συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία.
Το πρωί, επιστήμονες από το ΕΚΠΑ τοποθέτησαν στη Νέα Καμένη ειδικά όργανα ώστε να κάνουν ηφαιστειακές και σεισμολογικές μετρήσεις, αλλά και συστήματα gps για να παρατηρούν την πιθανή μετατόπιση του εδάφους.
Από την άλλη, το ωκεανογραφικό Αιγαίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το βράδυ της Πέμπτης συνέλεξε στοιχεία από τον κρατήρα του Κολούμπο και σήμερα από το ρήγμα της Ανύδρου.
Τα δεδομένα αυτά αναλύονται και αξιολογούνται από την 10μελή επιστημονική ομάδα και θα παρουσιαστούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των Επιτροπών.
Το Λιμεναρχείο προχώρησε σε επικαιροποίηση των περιοριστικών μέτρων στα λιμάνια της Σαντορίνης, όπως απαγόρευση παραμονής αυτοκινήτων στο λιμάνι εάν δεν υπάρχουν κατάπλους πλοίου.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο Δήμαρχος Σαντορίνης απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα εισαγωγής ειδικής ποσόστωσης για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ίος – Κατολισθήσεις στην Αμοργό
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ίος, μετά τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Στην Αμοργό, καταγράφηκαν κατολισθήσεις, με τον Δήμο να τοποθετεί ειδική σήμανση για τη διέλευση των οχημάτων. Από τη Δευτέρα, η ΕΑΓΜΕ θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε διάφορα σημεία του νησιού.
Το Σάββατο, αναμένεται ο Έπαρχος από τη Νάξο για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού. Παράλληλα, θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων και την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, σχεδιάζεται παρέμβαση του Δήμου Αμοργού για τη μοριοδότηση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές.
Προληπτικά μέτρα σε λιμάνια της Σαντορίνης
Προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, επισκεπτών, επιβατών και δραστηριοποιούμενων στην περιοχή προσώπων, στον λιμένα Αθηνιό, στον λιμένα όρμου Αμμουδίου, στον λιμένα όρμου Φηρών, στον λιμένα Κόρφου ν. Θηρασίας και στον όρμο Αρμένης, ανακοινώθηκαν τα εξής:
1. Η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στον λιμένα Αθηνιό ν. Θήρας, με εξαίρεση τις ώρες κατάπλου απόπλου πλοίων.
2. Η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στον λιμένα όρμου Αμμουδίου ν. Θήρας, στον λιμένα όρμου Φηρών ν. Θήρας, στον όρμο Αρμένης ν. Θήρας και στον λιμένα Κόρφου ν. Θηρασίας.
3. Η απαγόρευση κατάπλου όλων των τύπων πλοίων, σκαφών και πλωτών ναυπηγημάτων στους λιμένες και όρμους της παραγράφου (2) της παρούσας, πλην των περιπτώσεων κατεπείγουσας ανάγκης μόνον κατόπιν έγκρισης της Λιμενικής Αρχής Θήρας.
4. Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Όρμου Αθηνιού - Φηρών - Περίσσας για οχήματα μήκους άνω των 12,00μ. και άνω των 45 τόνων σύμφωνα με Απόφαση της Δ/νσης Αστυνομίας Κυκλάδων, σε περίπτωση που οχήματα με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά εκφορτωθούν από επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία στον λιμένα Αθηνιό ν. Θήρας, θα προωθούνται στην ενδοχώρα μετά από συνεννόηση με τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Θήρας που εκτελούν υπηρεσία στον υπόψη λιμένα.
5. Η λήψη μέτρων ασφαλούς πρόσδεσης - αγκυροβολίας από ιδιοκτήτες - κυβερνήτες ορμούντων σκαφών και πλοίων στην περιοχή δικαιοδοσίας Λιμενικής Αρχής Θήρας.
Η άμεση ετοιμότητα:
α) Του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας ως φορέα Διαχείρισης λιμένων για την παροχή συνδρομής, εφόσον απαιτηθεί, με υλικοτεχνικά μέσα.
β) Των ιδιοκτητών - κυβερνητών λαντζών, αλιευτικών σκαφών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και ενημέρωση ως προς την αναμενόμενη εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και φαινομένων, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο και των επιβατών που φέρουν και για παροχή συνδρομής, εφόσον απαιτηθεί.
7. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/1973 (Α' 261), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου, οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί, με μέγεθος 4.4, εκδηλώθηκαν στις 17:40:09 και 17:42:22 (τοπική ώρα).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί. «Κατά την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμικότητας, διάρκειας ~1-2 ωρών, οι οποίες εμφανίζονταν συχνά όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών», αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (https://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 17.500 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 15.400 με μεγέθη Μ≥1.0. Στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί, με ~190 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 σεισμούς με Μ≥4.0, και 5 σεισμούς με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.0.