Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα;
Μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης και της υγείας όχι μόνο των νέων αλλά και των ηλικιωμένων, αντιμετωπίζοντας κοινές διατροφικές ελλείψεις και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η μυοσκελετική εξασθένιση, η ανοσολογική γήρανση, οι καρδιομεταβολικές ασθένειες και η γνωστική εξασθένιση.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσα οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε αν ξεκινήσουμε να τρώμε συστηματικά γιαούρτι από τα νεανικά μας χρόνια.

Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται μέσω της ζύμωσης του γάλακτος με καλλιέργεια βακτηρίων. Τα βακτήρια ζυμώνουν τη λακτόζη (ένα φυσικό σάκχαρο του γάλακτος) και παράγουν γαλακτικό οξύ. Αυτό προκαλεί την πήξη των πρωτεϊνών του γάλακτος, δίνοντας στο γιαούρτι τη χαρακτηριστική ξινή γεύση και υφή.

Οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιού
Το γιαούρτι παρέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη και μπορεί να ενισχύσει τα υγιή προβιοτικά βακτήρια του εντέρου. Ας δούμε τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία.

1. Βελτιώνει την πέψη
Το γιαούρτι είναι γνωστό για τα οφέλη του στη γαστρεντερική υγεία, χάρη στις βακτηριακές καλλιέργειες που περιέχει. Πολλοί τύποι γιαουρτιού περιέχουν προβιοτικά, ωφέλιμα βακτήρια που προάγουν την υγεία του εντέρου.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με το VeryWellHealth μπορεί να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους όταν καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι. Τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, απαραίτητο για δυνατά οστά και δόντια. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το γιαούρτι δεν περιέχει φυσικά βιταμίνη D, αλλά πολλές ποικιλίες είναι εμπλουτισμένες με αυτή. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

3. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Οι περισσότερες ποικιλίες γιαουρτιού περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Β2, που προστατεύουν από καρδιοπάθειες και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει φωσφόρο, μαγνήσιο και κάλιο, μέταλλα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού.

4. Μειώνει τη φλεγμονή
Τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με διάφορες παθήσεις και λοιμώξεις.

Ποιος τύπος γιαουρτιού είναι ο πιο υγιεινός;
Σύμφωνα με το Harvard, αυτά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων γιαουρτιού:

Χαμηλών Λιπαρών ή άπαχο: Παρασκευάζεται από γάλα με 2% λιπαρά (χαμηλών λιπαρών) ή αποβουτυρωμένο γάλα (άπαχο). Έχει συνήθως λεία, κρεμώδη υφή.
Κεφίρ: Ζυμωμένο γιαούρτι σε μορφή ροφήματος με πιο αραιή υφή και ελαφρώς αφρώδη αίσθηση.
Γιαούρτι: Στραγγισμένο γιαούρτι με παχύρρευστη υφή, υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πιο έντονη γεύση. Ένα φλιτζάνι ελληνικού γιαουρτιού περιέχει 20g πρωτεΐνης.
Παγωμένο γιαούρτι: Παραδοσιακό γιαούρτι που έχει καταψυχθεί. Ορισμένες μάρκες περιέχουν επιπλέον ζάχαρη.
Φυτικό γιαούρτι: Παρασκευάζεται από φυτικές πηγές όπως αμύγδαλα, καρύδα, βρώμη, κάσιους ή σόγια. Περιέχει καλλιέργειες βακτηρίων, αλλά πολλές ποικιλίες έχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό γιαούρτι
Όχι όλα τα γιαούρτια είναι ίδια. Όταν αγοράζετε γιαούρτι, προτιμήστε εκείνα χωρίς τεχνητά γλυκαντικά.

Το σκέτο γιαούρτι δεν περιέχει πρόσθετα αρώματα ή σάκχαρα. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μούρα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή σπόρους για περισσότερη γεύση.

Πότε πρέπει να αποφεύγετε το γιαούρτι;
Ακολουθούν κάποιοι λόγοι που παρά τα οφέλη το γιαούρτι μπορεί να μην είναι μια καλή ιδέα για εσάς.

Δυσανεξία στη λακτόζη
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δυσκολεύονται να πέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω έλλειψης του ενζύμου λακτάση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ωστόσο, το γιαούρτι με ζωντανές προβιοτικές καλλιέργειες περιέχει λιγότερη λακτόζη από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς τα βακτήρια τη διασπούν κατά τη ζύμωση. Για αυτό, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι σε μέτριες ποσότητες.

Αλλεργία στο γάλα
Τα άτομα με αλλεργία στο γάλα είναι αλλεργικά στις πρωτεΐνες καζεΐνη ή ορό γάλακτος, που βρίσκονται στο γιαούρτι. Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Πρόσθετα σάκχαρα
Πολλά γιαούρτια περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, ειδικά των χαμηλών λιπαρών. Η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες παθήσεις που επηρεάζονται από τη ζάχαρη, ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση γιαουρτιού.

Διατροφική αξία γιαουρτιού
Ένα φλιτζάνι σκέτου, χαμηλών λιπαρών γιαουρτιού περιέχει:

Θερμίδες: 154
Λιπαρά: 3,8g
Πρωτεΐνη: 12,9g
Σάκχαρα: 17,2g
Ασβέστιο: 448mg
Μαγνήσιο: 41,6mg
Φωσφόρος: 353mg
Κάλιο: 573mg
Νάτριο: 172mg
Φολικό οξύ: 27mcg
Βιταμίνη Β12: 1,37mcg

Από τα παραπάνω μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν το γιαούρτι μπορεί να προστεθεί συστηματικά στη διατροφή σας ή όχι.

Το άρθρο συνοπτικά
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ασβέστιο και πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιομεταβολικών νοσημάτων, γνωστικής εξασθένισης και οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους.
Οι διαφορετικοί τύποι γιαουρτιού (ελληνικό, κεφίρ, φυτικό κ.λπ.) προσφέρουν ποικίλα διατροφικά οφέλη, αλλά πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά για αποφυγή πρόσθετων σακχάρων και τεχνητών γλυκαντικών.
Παρότι είναι ευεργετικό, το γιαούρτι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στο γάλα ή όσους χρειάζεται να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων στη διατροφή τους.

oloygeia.gr