Η περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίζει να δέχεται σεισμικές δονήσεις, με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως κατά μέσο όρο 100 σεισμοί ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των νησιών.
Τα πιο δυνατά χτυπήματα του Εγκέλαδου ήταν στα 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός πιο ισχυρού σεισμού της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
Στη Σαντορίνη από σήμερα το ωκεανογραφικό Αιγαίο
Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Ωκεανογραφικό Αιγαίο, με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό στην περιοχή. Το ωκεανογραφικό απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Τετάρτης (12/2) με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα.
Οι έρευνες του ωκεανογραφικού στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics), με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.