Υλικά

1 κιλό πράσα (το λευκό μέρος) σε κομμάτια των 8 εκ.
50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. λευκό κρασί
70 γρ. αγελαδινό βούτυρο
15 γρ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
220 γρ. ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γ. κόλιανδρο χοντροκοπανισμένο
15 γρ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα πιπεριάς
8 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
20 ντοματίνια
3 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μέλι
1/2 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
150 ml νερό
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Κατσικίσιο κορμό
Φουντούκια καβουρντισμένα

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ζεσταίνουμε σε μια πλασωτέ κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο, με προσοχή να μην καεί. Ρίχνουμε τα πράσα, τον κόλιανδρο και φεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 2ο

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, το σχοινόπρασο, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Βήμα 3ο

Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από κοτσάνια και σπόρια και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 30 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.
Βήμα 4ο

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο (40 ml) και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι, να μαλακώσει. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση του σκεύους για να βγάλει τα αρώματά του.
Βήμα 5ο

Προσθέτουμε το γαρίφαλο, τη δάφνη, τις πιπεριές και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε το μέλι, το πορτοκάλι και το νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
Βήμα 6ο

Περνάμε τα πράσα από τη σχάρα για λίγα λεπτά, να καψαλιστούν. Καίμε με το φλόγιστρο τον κατσικίσιο κορμό για να βγάλει τη βουτυράτη γεύση του.
Βήμα 7ο

Απλώνουμε σε ένα πιάτο τη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης και βάζουμε από πάνω τα πράσα. Ακουμπάμε και τον κατσικίσιο κορμό, ρίχνουμε τα φουντούκια και σερβίρουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΔΟΥΛΟΥ ΦΕΥΓΑ

Πηγή: vita.gr