Η μαύρη σοκολάτα περιέχει βιοενεργά συστατικά (πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, προανθοκυανιδίνες, θεοβρωμίνη) καθώς και βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και νευρολογικές διαταραχές, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Λόγω των αντιδιαβητικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών της ιδιοτήτων, θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο, συμβάλλοντας και στη διαχείριση βάρους.

Ωστόσο, κατά την επεξεργασία της χάνεται μέρος των θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό η ενίσχυση με φρούτα, μπαχαρικά, προβιοτικά και άλλα συστατικά στοχεύει στη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, της γεύσης και της αποδοχής από τους καταναλωτές.

«Περίπου 380 γνωστές χημικές ουσίες έχουν περιγραφεί στο κακάο, και ανάμεσά τους βρίσκονται οι φαινολικές φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες έχουν μελετηθεί εντατικά για τις αντιοξειδωτικές τους δυνατότητες» αναφέρει η διατροφολόγος Λάουρα Παράντα στη Vogue.

«Επιπλέον, σε ορισμένες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι το καθαρό κακάο περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα συνολικών φαινολών και έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από το μαύρο και το πράσινο τσάι».

5 βασικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας, της υπερτροφής που είναι καλό να καταναλώνουμε:

Σταθεροποιεί τις αιχμές της γλυκόζης: «Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα μέσω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου» προσθέτει η Παράντα.
Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης: «Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας ελαφρώς την LDL χοληστερόλη, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του διαβήτη μέσω της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και άλλων φλεγμονωδών διεργασιών», εξηγεί η Παράντα.
Δρα ως διεγερτικό: «Επιπλέον, το κακάο παρέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο, και επίσης ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη σε χαμηλότερα επίπεδα από τον καφέ, αλλά που του δίνει διεγερτικές ιδιότητες».
Ποια είναι η καλύτερη μαύρη σοκολάτα που μπορούμε να επιλέξουμε;
Η Παράντα προτείνει να αναζητούμε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο ίση ή μεγαλύτερη από 75%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες τυπικές μπάρες σοκολάτας περιέχουν λιγότερο από 40%, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα.

«Ορισμένες σοκολάτες, ακόμη κι αν περιέχουν υψηλό ποσοστό κακάο, περιλαμβάνουν επίσης άλλα είδη συστατικών που δεν επιθυμούμε, όπως γλυκαντικά, αρωματικές ύλες ή υψηλά επίπεδα ζάχαρης».

Πώς να την εντάξουμε στη διατροφή μας (με υγιεινό τρόπο)
Χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια σε σπιτικές τηγανίτες ή καταναλώστε τη με ξηρούς καρπούς ως υγιεινό σνακ. Φυσικά, είναι σημαντικό να την καταναλώνετε με μέτρο, όχι περισσότερο από 28 γραμμάτια μαύρης σοκολάτας (με περιεκτικότητα άνω του 75% σε κακάο) την ημέρα.

oloygeia.gr