Με σειρά σημαντικών πολιτιστικών δράσεων συνοδεύονται και φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 81 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Η αρχή έγινε με την Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Τα Καλάβρυτα πριν και μετά το Ολοκαύτωμα – Μια πόλη στην Ιστορία» η οποία διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

«Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα σε κάθε μορφή πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, εμπνέοντας σειρά πολύ σημαντικών δημιουργών», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «στην ποίηση, στην πεζογραφία, στη ζωγραφική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική, στη φωτογραφία, στη γλυπτική, στη χαρακτική, τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1943 εμπνέουν και θα εξακολουθήσουν να εμπνέουν».

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Την Κυριακή, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκεπαστού θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου η θεατρική παράσταση της Ευτυχίας Παπαναγιώτου «29 Νοεμβρίου 1943», σε σκηνοθεσία του Κώστα Κλάγκου.

Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.) στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Ενδιαμέσως, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου (8.30 μ.μ.) θα φιλοξενηθεί στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων μια ακόμη θεατρική παράσταση. Οι «Γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι», απ’ την Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνος Αττικής. Το έργο που έχει γράψει ο Θανάσης Σκρουμπέλος και τη σκηνοθετική σφραγίδα του έχει ο Νίκος Γκεσούλης αναφέρεται στις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι μετά τον Εμφύλιο (1949 – 1954).

Θέμα του έργου είναι οι μητέρες και αδερφές ανταρτών, νέες και ηλικιωμένες, αγράμματες και μορφωμένες που βρέθηκαν εξόριστες στο Τρίκερι γιατί δεν λύγισαν, δεν απαρνήθηκαν, ούτε πρόδωσαν τους δικούς τους ανθρώπους στον αγώνα τους εναντίον των ξένων κατακτητών.

Επίσης, την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο (8 μ.μ.) θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Swing kids». Θέμα της ταινίας είναι μια παρέα νεαρών στη ναζιστική Γερμανία που δε συμφωνεί με τα χιτλερικά ιδεώδη και χρησιμοποιεί ως τρόπο φυγής τη μουσική του σουίνγκ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 12.30 μ.μ. στο Πέτρινο Κτίριο η διεθνούς φήμης εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη θα παρουσιάσει την έκθεση «Η Τέχνη της Μνήμης», σε επιμέλεια της ιστορικού της τέχνης, Επίκουρης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενίας Αλεξάκη.

Την ίδια μέρα, στις 4.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί η Φωτογραφική Έκθεση του Θεοφάνη Παπαγεωργίου «Μνήμες Επετείων». Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Κοιμητήριο Καλαβρύτων οργανώνεται απ’ την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

«ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ»

Το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα γίνει η παρουσίαση – απαγγελία των βραβευμένων ποιημάτων και η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες μαθητές – φοιτητές του Διαγωνισμού «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα 2024».
Αμέσως μετά η Μικτή Χορωδία Αιγιαλείας θα ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών υπό τη διεύθυνση της Μπέσσυς Νάσση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Την επομένη της επετείου του Ολοκαυτώματος, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο στις 10.30 π.μ. θα φιλοξενηθεί ημερίδα, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Τέχνη και Μνήμη: Καλάβρυτα 1943».

Την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχουν η Ευγενία Αλεξάκη – Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ και ο Δημήτρης Παυλόπουλος – Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ. Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Παυλόπουλος, Ευγενία Αλεξάκη, Γιώργος Κούζας, Φωτεινή Γουσέτη και Άρτεμις Αλκαλάη.

Η ημερίδα εστιάζει στις αναπαραστάσεις του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων στην εικαστική δημιουργία. Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας της τέχνης ως εργαλείου διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης, εμβαθύνοντας στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μνήμης, τραύματος και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο ίδιο χώρο στις 8.30 μ.μ. η φημισμένη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών -υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα- θα παρουσιάσει μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών που από το στίβο της δημιουργίας αγωνίσθηκαν για την Ειρήνη και την Ελευθερία.