Το Θέατρο «Λιθογραφείον» παρουσιάζει μια ποιητική παράσταση βασισμένη στο εμβληματικό ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ο Κρητικός».

Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα της επανάστασης της Κρήτης και γραμμένο το 1833, το ποίημα αυτό φαντάζει επίκαιρο όσο ποτέ. Η προσφυγιά, τα φουρτουνιασμένα ελληνικά νερά, η πάλη με τα κύματα, η πάλη για το δικαίωμα στη ζωή αλλά και ο αγνός έρωτας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπλέκονται περίτεχνα από τον ποιητή.

Η Μαρία Βάρσου με σκηνοθετική μαεστρία ενορχηστρώνει μια σωματική παράσταση υψηλής αισθητικής αλλά και εξίσου υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας. Στη παράσταση το υγρό στοιχείο κυριαρχεί, όπως κυριαρχεί ένα παγερό και ψυχρό τοπίο. Τα πάντα πλέουν πάνω σε μια θάλασσα. Όπως στα όνειρα έτσι και σε τούτη την μεταφερμένη πάνω στο νερό τραγωδία, όλα τα στοιχεία της πραγματικότητας υπάρχουν, χωρίς να είναι απαραίτητα διαρθρωμένα κατά την ίδια λογική συνέπεια. Ο σύνδεσμός τους είναι συνεπής προς την ενάργεια, την ένταση, προς τους παλμούς της καρδιάς του κάθε ανθρώπου, που αναπνέει στον ίδιο ρυθμό, σφυγμομετρεί και συλλαμβάνει καθαρά τους πόθους, τα μίση, τους φόβους, τους πόνους, εν τέλει τη ζωή. Μετατεθειμένα σε μια ελευθερία ονείρου, αλλά προσαρμοσμένα σε μια σκληρή διαύγεια ενός υπαρκτού κόσμου, τα γεγονότα και οι καταστάσεις ακολουθούν μια πορεία για να φτάσουν σε ένα τέλος προφητικά κι επίκαιρα τραγικό, που μαρτυρά την βαθύτατη ανάγκη της δημιουργού να παραμείνει πιστή στην πραγματικότητα. Τολμηρή και ακροβατική στη σκηνοθεσία της, η Βάρσου επιχειρεί με απίστευτη ορμή να ξεδιπλώσει μέσα από τον λόγο, το χώρο και το σώμα την συνθήκη της αγάπης. Να συμφιλιώσει όλες τις δυνατότητες και τις εκφάνσεις της, αποδίδοντας τις πολλαπλές εννοιολογικές εκφράσεις της, με απώτερο στόχο να μας μεταφέρει την αίσθηση του έρωτα και της αγάπης σαν μια διαρκή, ακατάπαυστη αναζήτηση.

Το σώμα στην παράσταση χρησιμοποιείται απόλυτα επιτυχημένα, γίνεται εικαστικό πολυμέσο, θυμίζει εύπλαστο πηλό που προσαρμόζεται στο λόγο και στη σκηνική ατμόσφαιρα, μας αγγίζει βαθιά, εισχωρεί πάνω μας, γίνεται αδόμητη σκέψη, γλαφυρή και τραυματική ανάμνηση, αντικείμενο και πρώτη ύλη με την μοναδική συγχωνευτική διάδραση των σωμάτων του Αλέξανδρου Κουκιά και της Ιωάννας Γεωργοπούλου που υπερβαίνουν τα όριά τους. Τα δρώμενα επί σκηνής μας προκαλούν σε ένα ταξίδι αισθήσεων, μνημών και αναλογισμών. Η εκφραστική δύναμη του Κουκιά μαγνητίζει το κοινό και οι κινήσεις του θυμίζουν αρχαϊκό γλυπτό που ζωντανεύει. Η ερμηνεία της Γεωργοπούλου είναι λεπτομερής κι εκλεπτυσμένη, συνδυάζει την ευθραυστότητα και την σωματική δύναμη. Το σώμα της επιπλέει, ανυψώνεται, μουλιάζει, φυλακίζεται και ελευθερώνεται, λατρεύεται και υποφέρει, δημιουργώντας πλήθος στιγμών σπάνιας εκφραστικής δύναμης και ποιητικότητας. Η παρουσία και η φωνή του Φάνη Δίπλα άφησε το στίγμα της και προσέδωσε στην παράσταση περισσότερη ποιητικότητα, λειτουργώντας σαν διαμεσολαβητής των σκηνών ή σαν υποκατάστατο ύπαρξης σιωπής.

Η μουσική υποστήριξε και ενέτεινε όλη τη δράση, διαθέτοντας, συγχρόνως, μια αυτόνομη δύναμη. Τα φώτα χρωματίζουν και σημασιοδοτούν πολυποίκιλα το υγρό στοιχείο, κάνουν το νερό να αλλάζει και να παίρνει μορφές. Άλλοτε «ηλέκτριζαν», άλλοτε υπέθαλπταν και κάποιες στιγμές υποχωρούσαν ως όφειλαν για να δώσουν σε άλλα στοιχεία την πρωτοκαθεδρία.
Η παράσταση της Μαρίας Βάρσου έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να το κάνει να δει πράγματα που αποφεύγει, να στρέψει το βλέμμα εκεί που το ίδιο αποφεύγει να στραφεί. Και τα καταφέρνει, όχι με εξαναγκαστικό τρόπο, ούτε με εκβιαστικό. Αλλά μέσω της ομορφιάς και της ποιητικότητας, της τρυφερότητας και της αγάπης, μιλάει για την προσφυγιά και την επιβίωση, τη δύναμη και τα βάσανα της περιπλανώμενης ανθρώπινης ύπαρξης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία, σύλληψη ιδέας, δραματουργία: Μαρία Βάρσου
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Γεωργοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ευσταθία Δρακονταειδή
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνικά: Francesco Moretti
Κοστούμια: Κατερίνα Δίπλα
Video: Παναγιώτης Φαφούτης
Κάμερα: Νίκος Πατρώνας
Φωτογραφίες: Βασίλης Ζαβέρδας
Σχεδιασμός Αφίσας: Πέτρος Βούλγαρης
Κατασκευή κουκλων: Θανάσης Μοσχόπουλος
Ειδικές κατασκευές: Francisco Moretti, Θεόδωρος Βάρσος
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Γεωργοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς
Στα video εμφανίζονται και τα παιδιά: Ερμής Θεοδωρόπουλος και Δέσποινα Κουκιά-
Κοκκίνου.

Παραστάσεις: 
28-30/11 ώρα 21:30
& 1/12 ώρα 20:00 (συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος)
Τηλ. κρατήσεων & πληροφορίες:
2610 328394