Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε τις απόψεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ρόλο της στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Μέρκελ επεσήμανε ότι οι συμφωνίες της με τον Πούτιν για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είχαν ως σκοπό να υποστηρίξουν τις γερμανικές εταιρείες και να διατηρήσουν την ειρήνη με τη Μόσχα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα αν δεν είχε εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενη στον πόλεμο, η πρώην καγκελάριος δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως ο Πούτιν δεν θα ανεχόταν την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία και πως, αν και το 2008 η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη για ένταξη, το 2022 είχε αναπτυχθεί πιο ώριμα για αυτήν την προοπτική. Αντίθετα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θεωρεί ότι η απόφαση της Μέρκελ και του τότε Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί ενίσχυσε την πίεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Δύση.
Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, δηλώνοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να αποτραπεί η χρήση πυρηνικών όπλων. Τόνισε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ παραμένουν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, ενώ χαιρέτισε την πρόσφατη θέση της Κίνας στο ζήτημα.
Αν και η Άνγκελα Μέρκελ είχε υψηλή δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της θητείας της, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με κριτική για τις πολιτικές της, ειδικά με την έκδοση των απομνημονευμάτων της και τις συνέπειες των πολιτικών της μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. Η ίδια υπερασπίστηκε τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει ειρηνικές σχέσεις με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι συμφωνίες για το φυσικό αέριο δημιούργησαν ενεργειακή εξάρτηση, την οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Η Μέρκελ εξήγησε ότι οι συμφωνίες αυτές είχαν ως σκοπό να υποστηρίξουν τα γερμανικά συμφέροντα και να διατηρήσουν ειρηνικές σχέσεις με τη Ρωσία, αν και αρκετές χώρες, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη και μέλη του ΝΑΤΟ, είχαν αντιρρήσεις. Η πρώην καγκελάριος ανέφερε ότι προσπάθησε να περιορίσει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία μέσω διπλωματίας, αλλά τελικά απέτυχε.
Πλέον, η γερμανική βιομηχανία, πλήττεται από τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές, αναγκάζοντας το Βερολίνο να καταφύγει σε ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Μέρκελ κατέληξε λέγοντας ότι δυστυχώς μια νέα εποχή έχει αρχίσει στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία σημειώθηκε λίγους μήνες μετά την αποχώρησή της από την εξουσία.