Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
14 αποξηραμένα δαμάσκηνα απύρηνα
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 κόκκους μπαχάρι
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βράζουμε το κοτόπουλο σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε, κρατώντας το ζωμό του (θα χρειαστούμε 5-6 φλιτζ. για το ρύζι).
Βήμα 2ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Βήμα 3ο
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ταψί. Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαμάσκηνα, μπόλικο πιπέρι και το ελαιόλαδο και το ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 4ο
Λιώνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το λεμόνι και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 5ο
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το κοτόπουλο. Απλώνουμε το ρύζι, σκορπάμε το υπόλοιπο βούτυρο και ακουμπάμε από πάνω το κοτόπουλο.
Βήμα 6ο
Περιχύνουμε με 3-4 φλιτζ. ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμα, να γίνει το ρύζι.
Συνταγή: ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Πηγή: vita.gr